Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra Telecom desplega l’Internet de les Coses enfocat a les empreses
Andorra Telecom desplega l’Internet de les Coses enfocat a les empreses

Andorra Telecom desplega l’Internet de les Coses enfocat a les empreses


Escrit per: 
Redacció

Tenir connectats objectes quotidians, dispositius, monitoritzar-los i el més important gestionar les dades que ens aporten, o el que és el mateix, l’Internet de les Coses (conegut amb les sigles en anglès IoT -Internet of Things) és ja possible a la vall central d’Andorra. Andorra Telecom està desplegant a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany la xarxa LoRa, una de les tres tecnologies internacionals disponibles per aquest IoT. “La idea és implantar-ho poc a poc, segons la demanda, a tot el país”, va explicar ahir Carolina Castellanos, cap del projecte d’IoT d’Andorra Telecom. 

Castellanos va fer aquesta declaració en la celebració de la Cinquena Jornada Empresa d’Andorra Telecom que es va celebrar ahir i que va aplegar un bon nombre d’assistents procedent de l’àmbit empresarial però també públic, i molts responsables dels departaments de comunicació i màrqueting. La cap del projecte d’IoT d’Andorra Telecom va manifestar que ara ja no és tant la importància de poder monitoritzar certs objectes com aplicatius per tenir sensors de temperatura en llocs difícilment accessibles, per exemple,  “sinó com analitzar les dades que rebem per millorar la manera de fer les coses”. Així, Castellanos va especificar que a Andorra, l’IoT pot ser molt útil pels hotels, comerços i grans empreses, “perquè tots tindran una gran oportunitat de millorar però cadascú s’ha de mirar la seva casuística”.

Castellanos va posar diferents exemples de com l’IoT ha ajudat als sectors empresarials a tenir “beneficis en estalvis operatius i també ingressos addicionals gràcies a la sensorització de l’operació de les empreses”.De fet, l’objectiu d’aquesta cinquena edició de la jornada “era parlar de la transformació digital i de com afecta a les empreses”, va dir Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom. 
La xarxa LoRa escollida per Andorra Telecom, “ofereix una major cobertura que la xarxa de mòbil i gràcies a això fa que la bateria de qualsevol dispositiu pugui durar de sis mesos a una any, i això serà millor per a aquells dispositius que estan en llocs de difícil accés, per controlar temperatures, per exemple, i que ara s’han de canviar cada setmana, tampoc dependran de cap xarxa elèctrica”, va explicar Castellanos. Tot i això, Nadal també va remarcar que “malgrat que arriba a racons més llunyans, aquesta xarxa està dissenyada per enviar poques dades”. La xarxa LoRa és diferent a les xarxes de telefonia mòbil o la del TEDAX, que també funciona independement, va remarcar Nadal.

El director general d’Andorra Telecom va explicar que serà també útil per a pistes d’esquí, i d’altres sectors. Nadal però també reconeix que s’ha desplegat la tecnologia LoRa, “perquè és la que més dispositius disponibles té”, però també va manifestar que en un futur pot ser substituïda per una millor.

Nadal assegura que la gestió que es pugui fer de les dades en dispositius que estiguin a dins de domicilis, com ara electrodomèstics, però també en d’altres, “és compatible amb la confidencialitat, perquè es poden fer moltes coses amb dades anònimes, es pot tenir dades sobre quin és el menú més triat d’un restaurant sense saber qui se’l menja”, va comentar. 

El director d’Andorra Telecom va ser l’encarregat de presentar aquesta jornada i va manifestar que la transformació digital en les empreses s’ha de basar en tres eixos: “el d’aportar una major eficiència, aconseguir una millor relació amb els clients i fer negoci i generar més ingressos”, va manifestar. 

Assessorament
El màxim responsable de la parapública va remarcar l’aposta que està fent Andorra Telecom en aquest sentit i va destacar que ofereix assessorament a les empreses que vulguin aquesta transformació digital derivant-les als especialistes. 

Que hi hagi un increment de temperatura en el teu domicili i que t’avisi el dispositiu al mòbil, i al mateix temps avisi a bombers i també al trànsit, perquè sigui més ràpid el servei, és només un exemple de l’IoT. Castellanos va remarcar que ja s’ha demostrat que “té un major impacte o doble valor per a les empreses”. Així, va comentar que ja s’ha estès a àmbits com el sector de les fàbriques, però també les smalls cities, vehicles, sector retail, i salut, entre d’altres. 

Castellanos va destacar que Andorra Telecom ja forma part de la LoRa Allicance per impulsar al Principat aquest Internet de les Coses. En aquesta xarxa ja són 500 membres, entre operadors, fàbriques i prestadors de serveis per desenvolupar solucions d’aquest IoT. 

Javier Velilla: “La marca ha de facilitar la presa de les decisions”

“La digitalització ho canvia tot”. Amb aquesta idea va començar Javier Velilla, soci fundador de Comuniza, la primera ponència de les 5enes jornades empresarials d’Andorra Telecom amb el títol “Marques que transformen negocis”.  Velilla va fer una exposició dinàmica amb exemples de grans marques per tal de reivindicar que les firmes generen avantatges competitius. “Un producte sense marca és un genèric”, va dir. 

Davant de la transformació digital i de la complexitat que se’n deriva, “el problema és filtrar, no tant elegir”, va comentar Velilla. “Per què preferim un Ferrero Rocher a un bombó de la caixa vermella de Nestle, perquè sempre pots pensar que era més bo el del costat del que havies triat”, va posar com a exemple l’expert. En aquest sentit va remarcar que una bona marca és aquella que ajuda a la presa de decisions i va comentar el perill de la pèrdua de credibilitat de certes marques. “La marca ha de resoldre, treballar la diferenciació”, va remarcar. 

En aquest sentit, Velilla va comentar que les marques “han de connectar els propòsits més enllà del model de negoci”. Així, va destacar una marca dedicada a digitalitzar un servei 
de distribució de mitjons, a través del qual el client rep una tipologia de disseny de mitjons que prèviament ha seleccionat, cada temporada. Unes innovacions i unes necessitats que 
les marques han de saber generar posant més valor. 

Andorra Telecom desplega l’Internet de les Coses enfocat a les empreses
Número de vots: 62
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic