Diari digital d'Andorra Bondia
L’agència comercial d’Andorra Telecom a Andorra la Vella.
L’agència comercial d’Andorra Telecom a Andorra la Vella.

Andorra Telecom preveu un resultat net de 20 milions d’euros el 2022


Escrit per: 
M.S./ Foto: Andorra Telecom

Andorra Telecom preveu obtenir un resultat net proper als 20 milions d’euros l’any vinent, i poder-lo mantenir en el quadrienni 2022-2025, una xifra molt allunyada encara de les assolides abans de la pandèmia però tres milions per sobre dels 17 milions que estima amb què es tancarà aquest exercici, en què el resultat d’explotació davallarà un 10%, és a dir en 1,8 milions d’euros, respecte a les previsions inicials.

Així es posa de manifest al pressupost per al 2022 de la companyia que l’executiu ha entrat a tràmit al Consell General, uns comptes que s’eleven fins als 98,6 milions d’euros, fet que suposa un augment del 7% respecte a les dotacions previstes per l’exercici 2021 que ascendien a 92,2 milions d’euros. 

I és que els comptes per a l’any vinent, tot i no assolir xifres prepandèmia, reflecteixen “una millora de les previsions econòmiques, amb una recuperació relativament ràpida dels resultats”, una millora que vindria fonamentalment impulsada “per una millor eficiència en costos i una certa contribució positiva, tot i que tímida, del desenvolupament de noves activitats vinculades a la diversificació”, com explica en la memòria que acompanya els comptes Andorra Telecom, on es remarca que el pressupost es finançarà en la seva totalitat amb els recursos propis generats durant el mateix exercici 2022.

Amb tot, per al 2022 Andorra Telecom preveu uns ingressos corrents de 79,4 milions d’euros, un 3,4% menys (2,8 milions) respecte al pressupostat per al 2021. Així, la companyia, i tal com ha anat passant des del 2016 quan va assolir la xifra màxima de 49,8 milions, espera una nova caiguda dels ingressos per roaming, en aquest cas d’un 20% (4,9 milions), que suposarien 19,3 milions, una quantitat però que millora la xifra revisada estimada per aquest any, 18 milions d’euros, marcat per les limitacions de mobilitat durant el primer quadrimestre.

Pel que fa al negoci tradicional, la companyia preveu un increment de 2,3 milions, un 4%, i que ascendeixin a 58,7 milions d’euros, fet que representaria el 74% de la xifra de negoci total. 
En aquest sentit, Andorra Telecom confia que l’increment dels accessos de fibra òptica i connexions a internet degut al creixement del nombre de llars i població junt a la contractació de connectivitats a Internet a velocitats més altes, compensaran el “previsible” descens de la telefonia fixa. A la vegada, es preveu també un increment de la telefonia mòbil així com de la facturació dels serveis per a empreses.

Quant als serveis de diversificació, s’espera que aportin 1,1 milions d’euros a les arques de la companyia, mentre es confia obtenir 300.000 euros provinents de la liquidació dels rendiments de les inversions financeres. A més, la companyia preveu ingressar 19,2 milions d’euros corresponents al venciment d’inversions en deute públic del Govern d’Andorra.

D’altra banda, amb relació al capítol de despeses, la societat pública preveu unes despeses de funcionament de 42,6 milions d’euros, el 43% del pressupost total, una xifra molt similar a la pressupostada per aquest exercici (42,5 milions), fet que s’atribueix a les mesures de contenció i racionalització implantades en els darrers anys així com a les inversions portades a terme que “permeten contenir els costos de manteniment”.

D’aquesta manera, el consum de béns corrents i serveis es redueix en un 2% (mig milió d’euros) i queda amb una dotació final de 24,9 milions d’euros, degut principalment a la reducció d’1,1 milió d’euros (un 13% menys) dels costos de manteniment que, amb 7,5 milions, representen gairebé una tercera part de la despesa d’aquest capítol. 

Per contra, la partida de personal s’incrementa un 3,3% i arriba ja als 15 milions d’euros, augment que es justifica principalment per l’aplicació de l’IPC, la generació de nous triennis i l’increment de la partida destinada a la retribució variable per objectius, després de l’ajustament que s’ha fet aquest any.

Les despeses financeres es mantenen estables amb una dotació de 191.140 euros, i corresponen bàsicament al cost de les comissions de gestió bancàries per la domiciliació de rebuts i pagaments internacionals, mentre el capítol relatiu a les transferències corrents s’incrementa en 83.000 euros i arriba als 2,4 milions. Entre aquest, s’inclou la dotació d’1,6 milions per finançar el programa de transformació digital.

Quant a les despeses de capital, ascendeixen a 35,7 milions, 18,8 dels quals corresponents a la dotació per al 2022 del pla d’inversions previst fins al 2025, que preveu fins a 68,7 milions en quatre anys, i 16,9 que corresponen a les transferències de capital en concepte de distribució de beneficis al Govern del resultat previst per aquest any.

Entre les inversions es preveuen dotacions per a la millora i ampliació de la capacitat de la xarxa de telefonia mòbil 4G, la implantació de la nova xarxa 5G, la modernització dels sistemes BSS/OSS, amb una inversió de prop de 3 milions. La companyia preveu també una partida de 2,4 milions per a la licitació i adjudicació de les obres del nou edifici a l’avinguda Meritxell, que substituirà el fallit projecte de The Cloud, una iniciativa que es preveu finalitzar el 2025.

Finalment, pel que fa a la variació d’actius financers, es compta amb una dotació de 20,3 milions d’euros per inversions o reinversions financeres, on s’inclou la participació en capital per possibles projectes de diversificació, com podria ser el fons publicoprivat per a l’habitatge.

Andorra Telecom
preveu
resultat
net
20 milions
euros
2022
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic