Diari digital d'Andorra Bondia
El coordinador de l’àrea de diversificació de la CEA, Àlex Armengol.
El coordinador de l’àrea de diversificació de la CEA, Àlex Armengol.

Andorra, territori òptim per aplicar la innovació disruptiva, diu la CEA


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Tot i que l’aposta per la tecnologia blockchain (innovació disruptiva dels diners) amb la recentment creació de l’associació AndBlockchain sigui la punta de llança, la comissió de diversificació econòmica de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) treballa des de fa dos anys en tot un pla de diversificació econòmica que podria arribar a implicar fins a 40 indústries del país i més de 300 persones. Així ho explica el seu coordinador, Àlex Armengol. 

Al seu parer, el país és un territori idoni per posar en marxa les innovacions disruptives, ja que és un “microestat verge” que gaudeix d’un bon nivell de seguretat i en el qual es poden propiciar noves experiències de negoci com si d’un laboratori es tractés. “Tenim una capacitat de transformació i d’adaptabilitat molt més gran”, apunta, “el país és ideal si ens posem d’acord”. 

Fases del pla
El Pla de diversificació econòmica s’ha treballat des de la  CEA en dues fases. En la primera, que va tenir lloc abans de les passades eleccions generals, en concret de setembre del 2018 fins al gener del 2019, s’hi van implicar més d’un centenar de persones que van treballar en una desena de comissions relacionades amb indústries de les àrees de la tecnologia, el benestar, el medi ambient i l’educació. La finalitat llavors va ser fer l’anàlisi de les diferents indústries, els suports que tenien, les amenaces, els punts forts i quines eren les seves necessitats estratègiques i polítiques.  A continuació, es van presentar les propostes concretes per portar a terme aquesta diversificació a les diverses forces polítiques perquè les incloguessin als seus programes electorals. 

Ara, en la segona fase, el repte és cercar consensos, prioritzar per on es comença i posar les eines adequades per poder-ho fer i així poder transformar l’economia del país i cercar el millor pla d’acció per a cada indústria, segons Armengol. A hores d’ara, assegura, l’economia tradicional està amenaçada i és per això que “la nostra economia necessita alternatives”. En aquest sentit,  subratlla que a vegades “els que menys es creuen la possibilitat de diversificar a Andorra són els mateixos andorrans”. Per això destaca que el pla vol ser una proposta inclusiva, que sumi també els sectors econòmics que fins ara han estat el motor del país, com les finances, el turisme i el comerç. L’important és que tothom s’hi trobi còmode i que l’establishment tingui el seu espai perquè pugui seguir sent actor rellevant de l’economia andorrana. D’aquí que la voluntat de la CEA sigui “establir ponts entre l’economia tradicional i la disruptora”, diu.

Per posar en marxa aquest pla de diversificació econòmica és fonamental “fer l’encaix amb la part política”, remarca Armengol. En aquest sentit, estan treballant colze a colze amb la secretaria d’Estat de Diversificació Econòmica. Un bon exemple d’això és el compromís d’aplanar el camí, amb una llei adient, la d’actius virtuals, o bé una modificació de l’actual llei d’identitat digital que faci possible que empreses de dins i de fora del país puguin operar a través de la tecnologia blockchain. En aquest sentit, remarca que Andorra es pot convertir en un centre internacional de projectes exclusius de blockchain. Això sí, de “projectes seriosos i en els quals tothom hi estigui d’acord”, posa en relleu. 

Armengol insisteix que l’objectiu no és altre que el de “generar il·lusió i esperança” i sumar els sectors innovadors del país per fer créixer l’economia de manera exponencial. L’important del treball realitzat fins ara és que es tracta d’un procés que “des del poble emprenedor busca transformar l’economia del país”. I això s’ha de fer d’una manera coordinada i deixant de banda els interessos personals. Un bon exemple d’això, apunta Armengol, és el model d’èxit de Guissona. 

Actors del pla
Per fer possible la diversificació, el motor continua essent “el poble emprenedor” i actualment s’està treballant en la creació de la taula de diversificació que permetrà “ordenar la dispersió actual, recentralitzar i tirar endavant”. Una taula que tingui un pla estratègic que donarà confiança i credibilitat al projecte, una governança i un pressupost, perquè de moment tota la feina realitzada fins ara s’ha fet de manera voluntària. 

Aquesta taula podria estar constituïda per un equip executiu format per Actua, Actua Tech, el Niu, FEDA innovació, Actinn i l’àrea de diversificació de la CEA. Aquest equip treballaria de manera consensuada amb el Govern, els diferents grups parlamentaris, l’Empresa Familiar Andorrana, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, la Universitat d’Andorra, la Marca Andorra i l’àrea d’economia productiva de la CEA. Precisament, sobre la Marca Andorra, Armengol la qualifica del “nostre germà gran”, l’altaveu que donarà a conèixer arreu les possibilitats que ofereix Andorra per atreure nous projectes que entronquin amb aquesta innovació disruptiva. La taula de diversificació és el “germà petit” que concretarà la transformació efectiva del país. 

La implicació d’aquestes institucions i entitats compta, entre d’altres, amb la supervisió de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) per temes relacionats amb les finances i amb l’acompanyament de la Singularity University que hi ha col·laborat des del punt de vista de la formació i l’assessorament. 

Andorra
territori
òptim
aplicar
innovacio
disruptiva
CEA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte