Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra tindrà enguany wi-fi gratuïta a les zones amb més afluència turística


Escrit per: 
Redacció

Andorra disposarà abans que acabi l’any d’una xarxa de wi-fi  gratuïta en tots els espais públics amb una elevada concentració de turistes. I quan Andorra Telecom tingui a punt aquesta infraestructura ja es podrà començar a posar en marxa aplicacions a través del mòbil que permetin als visitants gaudir d’una experiència única al voltant de les noves tecnologies.

Així, es pretén fer un important pas endavant perquè Andorra es converteixi en un smart country, incidint en les comunicacions, un aspecte que ha estat vist com una de les barreres perquè es des­envolupin amb èxit els projectes del clúster d’innovació de la iniciativa Actua.
Les aplicacions que es crearan, algunes de les quals ja haurien de ser operatives l’hivern vinent, no s’han definit perquè dependran en gran manera de les demandes del sector comercial i turístic, amb què es vol treballar en coordinació. Això sí, es pensa, per exemple, a fer un directori intel·ligent o mapa digital amb el conjunt de botigues que hi ha al país, que permetria al turista escollir de forma àgil on anar a comprar els productes que li interessin. També es treballa en aplicacions relacionades amb la “realitat augmentada” (traducció simultània, xarxes socials, etc.), la recerca de places de pàrquing i el pagament de les compres a través  del mòbil.
Es tracta, segons va explicar ahir el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, de posar en funcionament “un ecosistema important” al voltant d’aquest àmbit, per a la definició del qual va destacar la importància que hi hagi “un alineament de tots els sectors”. Les aplicacions, que seran desenvolupades per empreses d’aquí o de fora, s’aniran incorporant progressivament, “no vint de cop”, segons va puntualitzar Missé, que va destacar l’important paper que tindran FEDA i Andorra Telecom com a “motors” dels tres clústers definits a la iniciativa Actua.
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va explicar que l’objectiu és que hi hagi aplicacions “fàcilment accessibles i sense cost per als turistes”. La parapública ha descartat que la xarxa de 3G sigui econòmicament viable per a aquesta funció, motiu pel qual s’ha optat per una xarxa de wi-fi gratuïta a les zones amb més presència de turistes. Els visitants també tindrien la possibilitat de navegar per internet als espais públics amb el pagament d’una quota, que se situaria al voltant dels cinc euros per dia. La inversió prevista per Andorra Telecom és de no més d’un milió.
A part de l’smart country, el clúster d’innovació, en què treballen més d’un centenar de persones, també proposa crear projectes, per exemple, al voltant de l’e-health, l’e-learning, el shopping night i les energies renovables.
De moment no està previst que hi hagi un parc tecnològic on es puguin ubicar les empreses interessades a instal·lar-se al país, tot i que Missé va dir que “s’hi està treballant” perquè encara no s’ha definit el model més adequat. El director de FEDA, Albert Moles, va indicar que és un tema tractat en les reunions del clúster i que “segurament hi haurà alguna cosa”, ja que des del sector privat s’hi està treballant. “Si hi ha tres espais d’aquest tipus, millor que un”, va dir Moles.

Número de vots: 57
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic