Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les reunions de la comissió BPA.
Una de les reunions de la comissió BPA.

Aposta per un acord amb un banc central de la zona euro


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Davant una crisi de liquiditat, la “solució més realista” per fer-hi front “seria arribar a un acord amb un Banc Central de la zona euro per obtenir assistència d’emergència”. Aquesta és una de les conclusions i recomanacions incloses al dictamen la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, coneguda popularment per comissió BPA, que publicava ahir el Butlletí del Consell General.

I és que malgrat que la comissió considera “rellevant” la possibilitat de formar part del Fons Monetari Internacional (FMI), “sempre que es puguin estimar amb precisió els costos”, ja que es creu que “pot enfortir especialment la reputació del sistema financer”, adverteix que cal entendre que “aquesta pertinença no pot ser una solució per substituir un prestador d’última instància”.

Un acord amb un Banc Central de la zona euro requeriria però també la cooperació en l’àmbit de la supervisió. Per aquest motiu, i en les consideracions en relació a l’Autoritat Financera Andorrana, la comissió manté que “seria desitjable” que l’AFA s’aproximi formalment a les autoritats europees en aquesta matèria, com són l’EBA (bancs), l’EOPIA (assegurances) i l’ESMA (organitzacions d’inversions col·lectives), i incideix que “ha de procurar obtenir un estatut d’observador davant d’aquestes institucions”.

També en relació a l’AFA, per a qui considera que “s’ha d’assegurar” que disposi en el futur “dels mitjans necessaris per dur a terme les seves missions”, la comissió conclou que seria necessari que aquesta “comuniqui tan ràpid com sigui possible les seves pràctiques i els resultats de les seves anàlisis”.

D’altra banda, en el dictamen elaborat per la comissió BPA, que inclou també el resum de les diferents reunions celebrades així com les consideracions de l’expert consultat en aquesta matèria Jean Paul Pollin, s’aposta també per la implementació de polítiques macroprudencials, en part diferenciades de la regulació microprudencial. Així, en aquesta línia, la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera planteja la creació d’un Comitè de risc sistèmic que s’encarregui de preveure la formació de desequilibris macrofinancers i suggerir les accions correctives pertinents, de la mateixa manera que es fa en d’altres països.

aposta
acord
banc central
zona euro

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Es necessari trobar una solució per obtenir finançament en situacions de crisis.Les negociacions amb la U.E.tenen que servir per que aquest tema quedi resolt.Dependre d’un banc central d’un altre país no es una solució, per la dependència que implica.Tinguin en compte que els països de la U.E. han renunciat a fer política monetària,la fa el B.C.E.
La renuncia també s'ha traslladat al país, o és que l'adhesió a l'intercanvi d'informació no és una "dependència"? Hem d'assumir que la clau de volta del sistema bancari andorrà era la permanència de preservar el secret bancari i això s'ha acabat, amb lo qual per poder competir en l'àmbit mundial es requereix tenir un banc d'últim recurs que és l'única manera de donar confiança al dipositant. El cas de Xipre en va ser un exemple i que d'haver passat aquí aquell problema el resultat hagués estat molt diferent.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte