Diari digital d'Andorra Bondia

Aprovat el reglament per retornar el cost de les despeses de desplaçament


Escrit per: 
Redacció


El Govern, en la darrera reunió del consell de ministres, va aprovar el reglament regulador de les prestacions de reemborsament de despeses de desplaçament i d’allotjament, previst en la llei de la Seguretat Social 17/2008, segons van informar fonts de l’executiu, que van precisar que l’objectiu del text és regular les condicions de les prestacions per compensar les despeses de desplaçament i d’allotjament de la persona assegurada i d’un acompanyant.

El reglament defineix un desplaçament com el trajecte que fa una persona assegurada directament o indirectament des d’Andorra a l’estranger per rebre assistència sanitària, un tractament específic o fer-se una prova de diagnòstic que no es pot dur a terme al Principat, i també inclou el retorn de la persona des de l’estranger.
Així mateix, el text assenyala que el desplaçament es pot fer en transport sanitari, col·lectiu i individual. Les despeses d’allotjament origen del reglament són les derivades del sojorn a l’estranger per raó de desplaçament, sense internament en un centre sanitari.
La CASS reemborsa les despeses d’anada i tornada, els àpats i l’allotjament dins el límit de les tarifes de responsabilitat, quan la persona assegurada no pugui anar i tornar el mateix dia i hagi de dormir fora del territori andorrà per dur a terme el tractament o l’exploració imprescindibles per a la seva assistència sanitària.
Així mateix, la parapública assumeix el pagament de les despeses de desplaçament i allotjament per als viatges entre Andorra i els centres convencionats en un 90% de les tarifes de responsabilitat del transport sanitari; i el 75% de les tarifes de responsabilitat de transport col·lectiu, transport individual, les despeses d’allotjament i les despeses de l’acompanyant. En el cas dels tractaments de llarga durada, la CASS abona un forfet per dia de tractament i l’anada del primer dia i la tornada del darrer. Si el desplaçament es fa per rebre assistència sanitària en un centre no convencionat, la CASS reemborsa el 33% d’aquestes tarifes.
El reglament també preveu sufragar les despeses d’un acompanyant sempre que la persona assegurada necessiti que l’acompanyin per fer l’acte sanitari que motiva el desplaçament i compleixi els següents requisits: ser beneficiària d’una pensió d’invalidesa de la categoria B o que, per patir una malaltia professional o un accident de treball, necessiti l’assistència d’una altra persona per fer les activitats de la vida diària; ser menor de 18 anys; estar incapacitada judicialment o tenir reconeguda l’assistència d’una altra persona per dur a terme les activitats diàries, determinada pel reglament de regulació de la comissió nacional de Valoració (Conava).
L’àrea de Control Sanitari de la CASS decidirà cas per cas el dret a percebre aquest tipus de prestacions. A aquest efecte, la persona assegurada ha de presentar un informe signat per un metge autoritzat a exercir al país en què es justifiqui la necessitat del desplaçament, de l’allotjament o de l’acompanyant.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic