Diari digital d'Andorra Bondia

Armengol alerta que la sostenibilitat de molts hotels perilla per l’ocupació baixa


Escrit per: 
Redacció

L’economia andorrana està en un punt d’inflexió que obliga a treballar conjuntament el Govern i la societat civil en la definició d’un nou model econòmic i per fer front a la greu crisi actual.

Aquest és el parer del president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Àlex Armengol, segons el qual “tots en som responsables i no es tracta de posar pals a les rodes sinó més aviat d’ajudar a perseguir un objectiu comú”.
Armengol va recordar que, pel que fa al sector de l’hoteleria, les pernoctacions al país s’han reduït un 50% en els últims quatre anys, igual que el preu mitjà, cosa que fa que molts establiments amb prou feines puguin arribar a cobrir els costos d’explotació. Amb unes 35.000 places d’allotjament i una ocupació mitjana a l’entorn del 30%, la capacitat hotelera està en aquests moments sobredimensionada “i això fa que molts actors d’aquest sector tinguem la nostra sostenibilitat en perill”. Davant aquesta situació, l’obertura econòmica en marxa obre portes, segons Armengol, “capaces de girar l’economia andorrana”.
El president de la UHA va indicar que el sector hoteler necessita com a mínim que 35.000 persones pernoctin cada dos dies per assegurar la seva sostenibilitat, amb un 50% d’ocupació i un augment del preu mitjà. En aquest sentit, Armengol va considerar que el futur de l’hoteleria dependrà de dos factors: l’èxit que Andorra tingui amb el nou model econòmic amb l’obertura que s’ha posat en marxa i que mentrestant el país continuï donant suport al turisme. “El Govern ho està fent i bastant ràpidament, encara que hi ha qui opini que altres ho farien més ràpid i millor.”
Tot i així, el president dels hotelers creu que no és suficient que l’executiu vagi en aquesta direcció, sinó que s’hi ha d’implicar també la societat civil. “Cadascú amb les seves possibilitats i tots a l’una, i és clar que tothom hi pot aportar alguna cosa.” “La realitat és que estem en un punt d’inflexió de l’economia andorrana i hem d’actuar coordinadament”, va afegir Armengol a la ponència que va presentar a la Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) sota el títol Confiança en el turisme, un món d’oportunitats transversals, recordant que “potser ara és el moment d’unir aquesta societat civil i la seva política”.
El president dels hotelers considera que, per la seva banda, el sector té els deures fets, amb una infraestructura quantitativa i qualitativa suficient per a aquesta nova etapa que comença Andorra. “Juntament amb les altres infraestructures del país, ja tenim el hardware fet. Ara només cal que ens posem tots d’acord per millorar el software, com és la llei d’inversió estrangera i utilitzar eficientment tots els recursos que tinguem”, va dir Armengol.

Daniel Bastida considera que l’ensenyament superior i la recerca poden esdevenir un nou sector econòmic del país

“Andorra podria acollir propostes d’ensenyament superior singulars, innovadores i de prestigi internacional, en col·laboració amb institucions amb models de qualitat reconeguts.” Aquesta és l’opinió que el rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Daniel Bastida, va expressar en el marc de la Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, en una ponència que portava per títol La universitat com a suport a l’obertura econòmica. Bastida va considerar que l’ensenyament superior i la recerca poden esdevenir un nou sector econòmic al país dins del procés d’obertura econòmica que s’ha posat en marxa i són un element clau per augmentar la competitivitat, perquè amb més persones amb titulacions superiors “s’afavoreix l’ocupabilitat (amb més formació hi ha menys atur) i alhora s’incrementa la productivitat”.
Al mateix temps, el rector de l’UdA va destacar, durant la Diada andorrana a l’UCE, dedicada aquest any a l’obertura econòmica, la importància que el país disposi de bons professionals en cadascun dels àmbits econòmics i amb una formació adient, fet que passa per incrementar  la qualitat i la flexibilitat dels estudis superiors. “Una formació que a més de les competències laborals combini rigor, capacitat d’anàlisi i adaptabilitat a un món canviant.”
I és que segons Bastida “l’educació és un instrument essencial per al progrés econòmic. Alhora, un dels aspectes clau que poden contribuir a posar les bases per a un creixement futur consisteix a promoure l’esperit emprenedor, la innovació i la creativitat”. Pel rector de l’UdA, l’educació s’ha de considerar una inversió que és molt rendible, segons estudis fets, tant des del punt de vista individual com social i públic: “Una de les millors inversions que pot fer una persona és en la seva pròpia formació; i també és cert per a les empreses i per al sector públic.”

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic