Diari digital d'Andorra Bondia

Brussel·les dóna per tancat el text, que podria entrar en vigor el gener vinent


Escrit per: 
Agències / Foto: C. E.

La reunió tècnica celebrada aquest dimecres a Brussel·les sobre l’acord monetari es va cloure amb el tancament d’un text que hauria de ser el definitiu i que, segons va informar el cap de gabinet del comissari europeu per l’acord monetari, Amadeu Altafaj, “hauria d’entrar en vigor l’1 de gener del 2012”.

Tot i que queda pendent la signatura de l’acord, Alfataj va considerar que podria tenir lloc aviat, ja que solament queda pendent l’aval dels coprínceps perquè el cap de Govern firmi el text.
Tot i que aquest dimecres des de l’executiu es va explicar que faltaria una última anàlisi, des de la Comissió Europea, el portaveu del comissari Olli Rehn va indicar que el text ja es dóna per bo perquè ha estat elaborat amb la participació de la comitiva andorrana, i que per tant s’entén que “si el Govern hi envia uns representants és perquè tenen la potestat per negociar”.
Segons Altafaj, queda pendent la signatura i la ratificació, però l’entrada en vigor podria ser a l’inici de l’any vinent. La ratificació al Consell General serà imprescindible perquè el 2012 s’adopti l’acord, però per ara el següent pas és que els coprínceps avalin el cap de Govern en la signatura, que segons van dir des de Brussel·les sembla que és l’únic punt pendent.
Pel que fa als acords que s’han pres, des de Brussel·les van informar que no s’ha accedit a permetre un acord diferent del que estableix la Unió Europea, i que per tant la normativa és la mateixa que s’aplica als altres països, però que “el procés de transposició tindrà en compte la situació específica d’Andorra”.
En aquest sentit, Altafaj va assenyalar que el que s’exigirà és que el Principat estigui en la línia de l’aplicació de la llei, però es permetrà una adaptació a les necessitats de la banca andorrana.
El que estableix el text, en resum, és que Andorra tindrà el dret a utilitzar l’euro com a moneda oficial i d’emetre monedes dins uns certs límits. A més, les institucions financeres tindran accés als sistemes de pagament i gestió de la zona euro i estaran sotmeses a les mateixes normatives que les aplicables al sector bancari de la Unió Europea.
L’acord també obligarà el país a transposar al seu dret la legislació europea sobre prevenció de blanqueig de diners, frau i falsificació, normes sobre bitllets i monedes i legislació bancària i financera, i sobre la recollida de dades estadístiques.

En cap cas es negocia amb l’oposició, sinó amb el Govern
Pel que fa a la carta que el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va fer arribar al comissari europeu Olli Rehn per advertir-lo que l’executiu no compta amb el suport parlamentari suficient per ratificar l’acord, des de Brussel·les van recordar que “el mandat obliga a negociar amb el Govern, i en cap cas amb l’oposició”, i que per tant no els afecta la informació que han pogut rebre.
Tot i la contundència de la resposta sobre l’intent  d’intervenció d’Andorra pel Canvi en les negociacions, el portaveu del comissari Rehn va assegurar, però, que són conscients de la situació que es viu al Principat i de tota la polèmica que envolta la qüestió de l’acord monetari amb la Unió Europea.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte