Diari digital d'Andorra Bondia
Burocràcia i finançament són els principals frens a l’emprenedoria
Burocràcia i finançament són els principals frens a l’emprenedoria

Burocràcia i finançament són els principals frens a l’emprenedoria


Escrit per: 
M.S.

La burocràcia i el finançament són dos dels aspectes que més frenen l’emprenedoria arreu i també a Andorra. Així es va posar de manifest ahir en la jornada L’emprenedoria a debat, coorganitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i la Universitat d’Andorra (UdA), que va aplegar més d’un centenar de participants.

Malgrat aquests frens, als quals el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va afegir “la por del fracàs” i “la poca ajuda”, la majoria de ponents de la jornada va coincidir però que a Andorra “les oportunitats i els emprenedors hi són”, tot i que cal desenvolupar “l’ecosistema adequat” perquè els negocis acabin reeixint.

En aquesta línia, Pantebre va recordar que a més a més “tenim la generació més preparada de tota la història”, fet que ha d’ajudar “a vèncer les dificultats”, a la vegada que des de l’administració i altres organismes “s’estan fent esforços importants”, tot i que “encara no es canalitzen prou bé”.
A més a més, perquè el país es converteixi en “un referent” en aquest àmbit és necessari també un “canvi de mentalitat”, segons van assenyalar el soci director i la sòcia d’Emind­set, Oriol Giró i Donna Alcalá, en la conferència inaugural de la jornada, que va servir per explicar els conceptes clau per entendre l’emprenedoria. La xerrada va donar pas a la ponència del soci director d’Idei Consultores i professor d’Esade, Ivo Güell, i la consultora de desenvolupament de talent Núria Prenafeta, que van desgranar el perfil dels emprenedors a partir de la generació mil·lennista, els nascuts entre el 1980 i el 1995.

Un canvi de mentalitat que ha de començar des de l’escola mateix “amb més idiomes i assignatures lligades a l’emprenedoria”, com va reclamar, en una de les taules de debat de la tarda, el cofundador de Cow or King Alfons Miralles, que va incidir també en la necessitat de “simplificar” tràmits i lleis.
Precisament, en aquest darrer aspecte, Rupert Fornell, CMO de MyBeweeg i participant també en la taula de debat dedicada a L’aventura d’emprendre a Andorra, va plantejar que es cobrés un simbòlic euro per poder obrir una empresa al Principat i que, a més, es po­gués donar d’alta per internet en un màxim de 24 hores.

Quant al finançament que necessiten els emprenedors, la segona taula de debat, protagonitzada per David Betsebé, cofundador d’Alkimia Capital; Josep Nebot, cofundador d’Arboribus, i Josep Mora, director d’Idodi Venture, va servir per constatar les diferents fórmules que ofereixen les noves tecnologies i iniciatives com ara les campanyes de micromecenatge, que permeten a l’emprenedor disposar d’un ampli ventall d’opcions per mirar d’aconseguir els recursos necessaris per tirar endavant els seus projectes, més enllà del finançament bancari tradicional o a través de familiars i amics.
La jornada, que va arrencar amb una taula en què Alejandro Lorenzo (El Tenedor), Virginie Rogé (Dietox) i Pere Codina (Kompyte) van explicar les seves iniciatives d’èxit, va concloure amb una taula de caràcter institucional, en què Imma Jiménez (Actua); la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, i el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, van exposar les accions que s’estan portant a terme per fomentar l’emprenedoria al país. 
Una cinquena taula, en què els advocats Carlota Pastora i Esteve Vidal i el director d’Integral Serveis 21, Jordi Marticella, van incidir en la importància que els emprenedors coneguin el marc legislatiu i fiscal aplicable al tipus de negoci que pretenen des­envolupar, va deixar pas al ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que va ser l’encarregat de tancar la jornada.

emprenedoria
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte