Diari digital d'Andorra Bondia
Caiguda del 4% del consum intern durant el primer semestre de l’any
Caiguda del 4% del consum intern durant el primer semestre de l’any

Caiguda del 4% del consum intern durant el primer semestre de l’any


Escrit per: 
E.G./Foto:SFGA

L’economia andorrana continua patint i un dels factors que n’impedeixen la recuperació és la debilitat del consum intern. Així es posa de manifest en la recaptació de l’impost general indirecte (IGI) del primer semestre de l’any, que cau un 4,17% en comparació amb el mateix període del 2015. 
L’IGI, que grava els lliuraments de béns i les prestacions de serveis efectuats en territori andorrà per empresaris o professionals a títol onerós, amb caràcter habitual o ocasional, en el desenvolupament de la seva activitat econòmica, així com les importacions, ha registrat una xifra de 57,4 milions d’euros durant els primers sis mesos d’aquest any, mentre que l’any passat s’havien liquidat 2,5 milions d’euros més (59,9 milions). Aquest resultat no sembla preocupar el Govern, ja que en l’informe de tancament de comptes del segon trimestre d’enguany de l’executiu s’assegura que, “tot i experimentar un lleuger retrocés en el que s’ha liquidat de l’impost general indirecte, aquesta figura impositiva presenta un comportament estable en la seva recaptació”. Val a dir que en la presentació del pressupost d’aquest any, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja preveia una caiguda de l’IGI en base a l’impacte de la crisi BPA en la disminució de l’IGI bancari i el consum intern. Ara, la recaptació encara estaria per sota d’unes previsions que ja de per si eren molt conservadores.
Precisament aquest comportament negatiu de l’IGI és la principal causa de la disminució de poc més de dos milions d’euros en concepte d’impostos indirectes. I és que durant el primer semestre d’enguany s’ha recaptat 132,8 milions, davant els 134,8 milions del 2015. Al marge de l’IGI, la resta de figures impositives del capítol impostos indirectes presenten un comportament força estable. En concret, l’impost sobre transmissions patrimonials se situa al voltant de 924.000 euros (amb una variació negativa del 3,92% en comparació amb el primer semestre del 2015); l’ISI assegurances recapta un 5,79% més que el mateix període de l’any passat; els impostos especials s’eleven fins a 21,2 milions d’euros (amb una variació positiva del 2,48%); la taxa del consum presenta una liquiditat de 50,7 milions (un 0,12% menys que el 2015) i l’impost sobre el joc del bingo experimenta una davallada del 10,42%.

Els impostos directes
Pel que fa als impostos directes, durant els primers sis mesos de l’any hi ha hagut un increment en la recaptació de 10,5 milions d’euros, és a dir un resultat positiu del 37,14%. Això ha estat possible sobretot gràcies a un millor comportament de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i de l’impost sobre societats (IS). Quant a l’IRPF, registra una liquiditat de 9,3 milions d’euros, que comparats amb els 5,6 milions de l’exercici precedent representen un augment de 3,6 milions. Sobre aquesta figura, en l’execució pressupostària del Govern es recorda que va entrar en vigor l’1 de gener del 2015, any que només es va fer retencions mensuals i trimestrals per les rendes del treball i les rendes de capital mobiliari. En canvi, a partir del 2016, a més de les retencions efectuades sobre les rendes d’aquest any també es comencen a registrar els efectes recaptatoris de les liquidacions i autoliquidacions de l’IRPF pel que fa a les rendes obtingudes en l’exercici 2015.
El primer semestre d’enguany ha estat particularment bo per a l’impost sobre societats, que passa dels 14,7 milions del 2015 a 20,9 milions, és a dir un 41,48% de creixement 
(6,1 milions). A diferència del resultat de l’IGI, al qual des del Govern no es dóna importància, en el cas de l’evolució positiva de l’IS l’executiu sí que remarca que “aquest fet denota una millora en el teixit empresarial andorrà”.

impost general indirecte
primer semestre
IGI
figures impositives

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte