Diari digital d'Andorra Bondia

Cairó creu que rehabilitar per estalviar energia és una “prioritat absoluta”


Escrit per: 
Redacció

La rehabilitació d’edificis, sobretot perquè siguin més eficients energèticament, no s’acaba de posar en marxa en aquest país.

L’habitual lentitud de l’administració a l’hora de tramitar les ajudes i la falta de conscienciació dels propietaris sobre la necessitat de millorar els immobles han estat els dos principals obstacles fins ara. La realitat, així doncs, és que com passa en molts altres àmbits els països de l’entorn europeu ens porten un considerable avantatge perquè ja fa anys que es van marcar com a objectiu l’estalvi energètic.
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha estat insistint durant dos anys en aquesta matèria i recentment ha creat una comissió per a la rehabilitació, eficiència energètica i renovables, amb la finalitat d’impulsar la rehabilitació. El president d’aquesta comissió, Josep Cairó, considera que l’estalvi energètic ha de ser una “prioritat absoluta” per al país, tenint en compte que en aquests moments bona part de l’energia s’ha d’importar dels països veïns. “És tan important la casa on vius com el cotxe que portes”, afirma Cairó.
En aquest sentit, destaca el valor que té que es faci una rehabilitació als edificis que ho necessiten “perquè amb poca inversió tens un retorn immediat”. “El mateix que aconsegueixes estalviar paga pràcticament la inversió que facis, segons està demostrat. S’ha de recordar que només canviant la il·luminació d’una botiga es pot reduir un 30% o 40% la factura en electricitat”, recorda Cairó.
L’ideal seria que a Andorra, com passa molt a prop nostre, sense anar més lluny a Catalunya, hi hagués una inspecció tècnica que obligués els propietaris a fer una revisió i detectar les possibles mancances de l’edifici, una vegada transcorregut un període, per exemple, de vint anys des de la construcció.
A hores d’ara, però, a Andorra no hi ha una normativa d’aquest tipus, tot i que semblaria que el Govern la té en estudi. “No es tracta només de revisar els edificis pel que fa a la façana o a la pintura, sinó també quant a la calefacció, la instal·lació elèctrica, l’aïllament, etcètera”, manifesta Cairó.
Tot i la falta d’aquesta regulació que hi ha avui dia, el president de la comissió de rehabilitació de la CEA opina que es pot impulsar igualment la rehabilitació “si mentalitzem entre tots la societat i fem pedagogia que gastarem molt menys en energia, i a més els immobles es revaloritzaran”.
El president de la comissió destaca que a més dels edificis d’habitatges es rehabilitin també, per exemple, els hotels, a través de línies de finançament amb entitats bancàries, ja que “si no donem una mica més de qualitat a Andorra cada vegada vindran menys turistes”.
Cairó recorda que alguns projectes de rehabilitació que han sol·licitat ajudes al Govern han estat “gairebé un any” als calaixos de l’administració, quan “l’ideal seria que en tres setmanes o un mes estiguessin aprovats”. “No crearà activitat econòmica per evitar que tanquin tantes empreses com estan tancant, però almenys s’obre una nova via per millorar la imatge del país”, afegeix el president de la comissió.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

per millorar la imatge del pais o les butxaques d'alguns??

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte