Diari digital d'Andorra Bondia

Camp creu que “l’única solució” per salvar les finances és privatitzar EMAP


Escrit per: 
Redacció


El Comú de la Massana va tancar ahir els comptes del 2009 amb el vot negatiu de l’oposició, i registra un balanç negatiu per valor de 690.854 euros. Aquesta xifra va quedar eclipsada per l’endeutament de la parròquia, ja que un any més EMAP (Equipament de Muntanya Arinsal i Pal) fa portar la Massana fora dels límits que marca la Llei de finances comunals.

En aquest sentit, i després d’un llarg debat entre majoria i oposició, Josep Maria Camp, cònsol major de la Massana, va declarar que “l’única solució” factible perquè el Comú estigui per sota del seu sostre d’endeutament és l’entrada de capital privat a EMAP. Miquel Llongueras, conseller de Finances de la corporació, va recolzar les paraules del cònsol assenyalant que es treballa en l’entrada de capital privat “des del 2008” amb el canvi dels estatuts d’EMAP, i s’ha continuat treballant amb la cessió d’actius del Comú a la societat i amb l’encàrrec d’un pla de viabilitat per fer “tan rendible com sigui possible” la societat explotadora i comercialitzadora. En aquest sentit, Camp va comentar que “hi ha alguns inversors interessats” i que de ben segur que l’entrada de capital privat es farà en un termini no superior a dos anys.
Aquest és l’únic camí que té la Massana per fer els deures abans del juny del 2013, data límit perquè l’endeutament estigui regularitzat i per sota del 200 per cent. Així ho diu la Llei de finances comunals, i un cop més el cònsol liberal va mostrar el seu descontentament amb aquesta norma, que al seu parer no s’adequa a les necessitats comunals. Camp considera que aquesta llei té uns paràmetres que fan que el Comú hagi de comptabilitzar un volum de deute que no és real, com ara el dels lloguers financers, que compten doble per les garanties legals, segons va argumentar el cònsol.
En qualsevol cas, cal recordar que l’endeutament de la parròquia a 31 de desembre 2009 era de 48.966.708 euros, 28.499.158 dels quals d’EMAP, 18.449.224 d’endeutament comunal i la resta, 2.018.325 euros, provinents de la societat Vallnord.
Pel que fa a les finances del Comú, val a dir que s’ha reduït el deute respecte al 2008 en 600.000 euros i encara falta cobrar 800.000 euros, segons va comentar el mateix cònsol major.
L’oposició es va mostrar molt crítica amb aquest tancament de comptes i va exigir a la majoria “accions immediates” per reconduir la situació abans que sigui massa tard. Així ho va assenyalar la consellera Anna Blázquez, que, tot i que va reconèixer que s’ha fet un esforç de contenció, va dir que la situació és insostenible i que si es continua en aquesta línia a l’acabament del mandat “l’endeutament haurà crescut 10 milions més”.
Pel que fa a la gestió comunal, Blázquez va recordar que si el resultat ha estat acurat és perquè no s’ofereix tants serveis com en altres comuns, fet que va rebatre el conseller de Finances argumentant que la Massana ofereix les mateixes prestacions que la resta del territori nacional.
Desglossant una mica les finances comunals del 2009, cal comentar que finalment hi va haver 13.846.944 euros en ingressos, el gran gruix dels quals prové de les transferències del Govern, 5.190.262, amb un descens en la recaptació d’impostos directes i indirectes fruit del mal moment que passa la construcció.
Pel que fa a les despeses, l’any passat es va executar 14.537.799 euros, un 20 per cent dels quals es va dedicar a inversions (2.605.267 euros), mentre que en despeses de personal i en béns corrents es va gastar el gran gruix del pressupost, 9.415.887 euros.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic