Diari digital d'Andorra Bondia

“Canvi de tendència” en el pressupost amb una inversió real de 46 milions


Escrit per: 
M. F. / Foto: SFGA

El pressupost 2013, tal com va exposar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, després d’haver-lo entregat al Consell General, marca “un canvi de tendència respecte al del 2012”.

Així, inclou un increment de les inversions, ja que, tal com va manifestar Cinca, “no era bo ni per als ciutadans ni per a l’economia del país” que s’hagués intentat aconseguir un equilibri pressupostari de cop. Aquest objectiu, tal com va reiterar, es marca per al 2015.
És per aquest motiu que es destinen més diners a ajudes, tant socials com per al foment de l’ocupació, i alhora es projecta més inversió en obra pública. Així, a grans trets, el pressupost preveu uns ingressos de 363 milions, que creixen respecte de l’any anterior gràcies al nou marc fiscal, i unes despeses de 409 milions, així que el dèficit previst és de 45,56 milions, un 27,75% menys que el 2012, quan es va calcular en 63 milions.
Els principis sobre els quals se sustenta aquest pressupost són un model sostenible de benestar, optimitzar la despesa de funcionament, dinamitzar l’economia i diversificar-la, diversificar l’endeutament, augmentar la inversió pública i avançar cap a l’equilibri pressupostari, segons va detallar Cinca.
Cinca va voler destacar el canvi de tendència que es donarà en el dèficit, ja que fins al 2009 l’increment havia estat constant i el que s’està intentant és que aquesta evolució sigui totalment diferent i cada any hi hagi un dèficit més baix fins a arribar a l’equilibri pressupostari el 2015. Malgrat això, Cinca va insistir en el fet que l’endeutament de l’Estat és “enorme” per a un país de la dimensió d’Andorra i amb una estructura d’ingressos tan poc consolidada i diversificada.
Desglossant les grans xifres d’aquest pressupost, tenim que els ingressos s’elevaran a 363 milions i que els impostos directes suposaran un salt dels 25 milions d’aquest any als 72,2 milions del 2013.
Quant a les despeses, passen dels 396 milions a 409 i en aquest apartat Cinca va destacar, d’una banda, les inversions més elevades previstes, i de l’altra, l’obligació legal de les transferències als comuns. Desglossant aquesta partida tenim que la despesa de personal creix un 0,70% tot i que tots els salaris es congelen. Creix, però, la despesa en concepte d’eventuals en l’àmbit social i també en educació i també la partida que el Govern haurà de destinar per a noves jubilacions i prejubilacions.
Tot i l’esforç de contenció que es trasllada a tots els ministeris, creix en 2 milions el consum de béns corrents, que passa a 48,2 milions. Això es justifica, entre altres, per l’entrada en funcionament de noves infraestructures que impliquen unes obligacions contractuals, tal com va comentar Cinca, i en aquest sentit va posar com a exemple l’entrada en funcionament del túnel de les Dos Valires i la despesa que això suposa.
Pel que fa a la despesa financera, baixa en 6,7 milions.
Les inversions reals s’incrementen en 11 milions i se situen en 46,8. En aquest sentit, Cinca va posar en relleu que està “molt repartida” en treballs com les escoles de Canillo, l’ampliació de Germans de Riba d’Ordino, l’Estadi Nacional, diferents intervencions a la xarxa viària, les millores a l’antiga duana del Pas de la Casa o la connexió entre la variant d’Encamp i el poble. També hi ha una partida important per a la plataforma digital de l’administració.

Transferències als comuns
Quant a les transferències de capital, cal destacar que s’eleven a 55 milions i que 52 seran per als comuns (43,2 el 2012). En aquest sentit, Cinca va remarcar que això mereix una reflexió, ja que si bé d’una banda es registra un increment dels ingressos, per  l’esforç dels ciutadans en pagar els nous impostos, de l’altra es dóna un increment dels diners que reben els comuns i, per tant, seria positiu que aquests diners es destinessin a “eixugar deute” de cara, també, a demostrar a l’exterior una solvència més gran de l’Estat. A més, va destacar que aquest augment progressiu de les transferències no tindrà una correlació directa amb les competències comunals i, per tant, va recordar que cal un debat “necessari” sobre aquestes competències.
Pel que fa a la despesa financera, que disminueix, tal com s’ha esmentat, Cinca va destacar, entre altres qüestions, que es treballa amb la hipòtesi que el finançament amb Crédit Agricole no es renovi i es faci una nova emissió de deute en unes condicions similars a les anteriors. En aquest sentit, va destacar que l’operació amb aquesta entitat és “molt cara” i que per tant no té sentit mantenir-la.
Pel que fa a les transferències corrents, hi ha una rebaixa del 3,97% i passaran a sumar 128 milions. Així, a la CASS es passa de 47,5 milions a 38,6. En aquest sentit Cinca va destacar que l’esforç de contenció i les reformes ja fetes a la llei de la CASS estan començant a “donar fruits” i, pel que fa al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, es continua reduint la transferència (com l’any passat) i es passa a 12 milions. Cinca en va destacar “la rigorosa gestió, sense cap mena d’impacte en el servei”.
En canvi, la societat Andorra Turisme veurà incrementada la seva partida en un 60% fins a arribar als 16,3 milions, amb la intenció del Govern de continuar “incidint en un sector clau de l’economia”.

Ajudes socials
La partida per a les ajudes a les famílies creix un 6,48% i la destinada a la inserció sociolaboral, un 51,4%. D’aquesta manera es mantindrà el programa de treball temporal en benefici de la comunitat i es reforçaran les polítiques de formació i de reinserció laboral, implicant-hi les empreses privades. Així, Cinca va assenyalar ajudes directes a les empreses que serveixin per incentivar la contractació de persones.
En els ingressos cal destacar els 72 milions que s’espera recaptar en concepte d’impostos directes, mentre que en indirectes s’esperen 262 milions, 92,4 dels quals seran en concepte d’impost general indirecte (IGI). També es preveu una recaptació de 95 milions en taxes al consum, especialment pel tabac.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte