Diari digital d'Andorra Bondia

Canvis de l’OCDE obligaran Andorra a renegociar els convenis d’intercanvi


Escrit per: 
Agències / Foto: OCDE

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha ampliat els paràmetres de l’article 26 del model de conveni d’intercanvi d’informació fiscal i a partir d’ara es permetrà que un Estat pugui fer “sol·licituds col·lectives”, és a dir, demanar informació fiscal sobre un grup de contribuents sense necessitat d’anomenar-los individualment.

Aquesta modificació, que segons juristes i fiscalistes va en la línia d’arribar a un intercanvi d’informació automàtic, obligarà Andorra a renegociar la vintena d’acords d’intercanvi d’informació fiscal a demanda que ja té firmats, al mateix temps que haurà de modificar la llei sobre aquesta matèria aprovada el setembre del 2009.
L’OCDE va modificar l’article esmentat el passat 17 de juliol i, d’aquesta manera, la principal novetat que comporta aquest canvi és que permet explícitament les “peticions de grup”, dites també “sol·licituds col·lectives”.
Això significa, a la pràctica, que les autoritats fiscals d’un Estat podran demanar a un altre país informació sobre un grup de contribuents sense necessitat d’anomenar-los individualment, sempre que l’intercanvi d’informació sigui “previsiblement rellevant” per a l’administració dels impostos de l’Estat sol·licitant, independentment del secret bancari i l’interès fiscal intern de l’Estat receptor de la sol·licitud.
L’actualització de l’article 26 del model de conveni fiscal sobre intercanvi d’informació, en què es basen els acords que Andorra ha subscrit fins ara amb més d’una vintena de països, l’ha fet l’OCDE per aconseguir una transparència més gran i facilitar l’intercanvi d’informació tributària entre els serveis policials contra els delictes fiscals.
Si bé queden fora d’aquesta modificació sol·licituds col·lectives que puguin ser considerades expedicions de pesca (fishing expeditions), ja que l’Estat sol·licitant haurà de proporcionar una descripció detallada del grup, així com dels fets i les circumstàncies que l’han portat a fer la demanda, la nova normativa obre un nou panorama i té una especial afectació a
Andorra.
Juristes consultats han posat en relleu que amb aquest canvi en el model de l’OCDE els acords d’intercanvi d’informació firmats fins ara per Andorra hauran de ser renegociats, alhora que s’haurà de canviar la llei marc d’intercanvi d’informació fiscal a demanda que va ser aprovada pel Consell General el setembre del 2009. El més rellevant, però, és que de la modificació se’n desprèn una “voluntat clara de l’OCDE d’anar més lluny i d’arribar fins a l’intercanvi d’informació automàtic”.
Per la seva banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va assegurar que aquest fet no varia substancialment l’essència dels convenis perquè continuen sent sol·licituds a demanda i no automàtiques. Tot i això, no va negar que la voluntat de l’organització és anar avançant cada vegada més cap a la transparència, i per tant, considera que l’intercanvi automàtic pot arribar a ser una possibilitat. Pel que fa als convenis ja firmats, Cinca va dir que no es modificaran de forma sistemàtica ja que no hi ha cap sol·licitud de canvi.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte