Diari digital d'Andorra Bondia
Omplir el dipòsit s’ha encarit de manera notable el darrer any.
Omplir el dipòsit s’ha encarit de manera notable el darrer any.

Carburants a màxims històrics


Escrit per: 
M.P. M / M. S. Foto: Facundo Santana

Els preus dels carburants continuen la seva escalada i novament van marcar màxims històrics l’abril passat després d’un increment generalitzat per a tots els tipus respecte del mes anterior, segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística, que posen de manifest que en el darrer any el preu del gasoil de locomoció s’ha incrementat un 58,4% a la vegada que el de calefacció ho ha fet en un 70,1%.

Així, el preu del gasoil de calefacció s’ha incrementat a l’abril un 4,3% i ha arribat ja als 1,228 euros el litre, el del gasoil de locomoció i el gasoil de locomoció millorat han augmentat ambdós un 4,2% i s’han situat a 1,573 i a 1,606 euros, respectivament, mentre que la gasolina sense plom de 95 octans s’ha apujat un 1,5% i s’ha venut a 1,580 el litre. Quant a la gasolina sense plom de 98 octans, l’augment ha estat també de l’1,5% i el preu ha assolit ja els 1,640 euros el litre.

Si es comparen els preus amb els que hi havia l’abril de l’any passat es constata que l’increment generalitzat és encara més notori. Així, el preu del gasoil de locomoció registra un increment del 58,4%, el del gasoil de locomoció millorat d’un 56,8%, el de la gasolina sense plom de 95 octans d’un 37,5% i el de la gasolina sense plom de 98 octans d’un 35,6%. En el cas del gasoil de calefacció, el preu ha augmentat en un 70,1%. 

Pel que fa a la comparació dels preus mitjans del primer quadrimestre de l’any amb el mateix període de l’any anterior, es constata un augment general dels preus dels carburants. El gasoil de calefacció s’ha pagat, de mitjana, a 1,074 euros, fet que significa un increment del 54,9%. El gasoil de locomoció s’ha pagat, de mitjana, a 1,393 euros, un 45,3% més, el gasoil de locomoció millorat a 1,426 euos, un 44% d’increment, la gasolina sense plom de 95 octans a 1,477 euros, un 34,2%, i la gasolina sense plom de 98 octans a 1,537 euros, un 32,4% més.

El president de l’Associació d’Importadors i Distribuidors de Carburants (Asidca), David Porqueres, assenyala que la tendència és de “preus cars”, tot i que l’apujada no ha estat “contínua”, sinó que es van sumant “apujades i baixades” en funció del context. “Per exemple, nosaltres divendres vam abaixar el preu del gasoil”, assegura, afegint que és molt difícil fer previsions perquè qualsevol element relacionat amb la guerra o amb els interessos russos, com ara la voluntat de Filàndia i Suècia d’entrar a l’OTAN, condicionen. “Es fa difícil trobar una tendència. Mentre hi hagi els efectes de la guerra és impossible i no podem fer previsions de preus”. En aquest sentit destaca que “es va dir que s’arribaria als 2 euros, però aquí encara no s’hi ha arribat i ho veig lluny, queda molt recorregut”. Amb tot no es mostra massa optimista amb una davallada dels preus en breu, ja que indica que l’Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha decidit no augmentar la producció, fet que hauria contribuït a una desescalada, ja que es considera que la situació és puntual. “No és una bona notícia i haurem de seguir mirant setmana a setmana com evoluciona”, reconeix. Porqueres també apunta que hi ha hagut altres períodes en què el preu ha estat car “però ens n’oblidem”. Ell recorda el 2012, però si es mira el preu mitjà recollit per estadística en cap moment es va arribar a superar el cost d’1,4 euros.

Tot i així, explica que no s’han detectat canvis importants en els hàbits dels consumidors que hagin condicionat les vendes de carburants, tot i que admet que “com tothom i en tots els àmbits del dia a dia, potser sí que si abans sorties dues vegades al mes, ara en surts una”.

Competitius
Porqueres segueix defensant que els preus al Principat segueixen sent competitius. “La gent que puja sap que aquí ho troba més barat, i si no és més econòmic, sí que és carburant més bo que els de les benzineres low cost”, manifesta, assegurant que en aquest tipus d’establiments potser es pot arribar a trobar el gasoil uns tres cèntims més barat que aquí. “Però qualsevol client del país pot aconseguir tres cèntims de descompte amb les targetes de crèdit o les targetes dels supermercats i benzineres”, detalla, afegint que en aquest sentit “no es justifica fer un viatge expressament per omplir el dipòsit”. A més, incideix molt en la qualitat del carburant: “El producte no és el mateix, el carburant que ven una petroliera té una qualitat superior al d’una benzinera low cost. Hi ha additius als carburants que comercialitzem que milloren el rendiment, generen menys pol·lució i menys consum. És un fet i es pot demostrar amb dades”. 

Pel que fa a les mesures proposades pel Govern per pal·liar l’escalada de preus, considera que són els consumidors qui les han de valorar. L’única acció que reconeix que els afectaria seria “anul·lar la taxa verda. Això sí que seria un guany perquè de l’apujada de preus, un 10% de l’increment és per la taxa”.

carburants
màxims
històrics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte