Diari digital d'Andorra Bondia
Comencen les obres de la xarxa de calor urbana d’Andorra la Vella
Comencen les obres de la xarxa de calor urbana d’Andorra la Vella

Comencen les obres de la xarxa de calor urbana d’Andorra la Vella


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Dues canonades baixen ja des del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) en direcció a la capital per transportar aigua calenta per a ús de calefacció i aigua calenta sanitària. La xarxa de calor d’Andorra la Vella comença a prendre forma. La nova instal·lació de FEDA Ecoterm aprofitarà el calor residual de Cetrasa, que actualment està desaprofitat, per proveir de calefacció i aigua calenta els edificis que s’embranquin a aquesta xarxa. Això permetrà una millora de qualitat d’aire de la capital, un estalvi per a l’usuari final i l’eliminació progressiva de les calderes de tots aquells edificis que s’afegeixen a la xarxa. Es preveu, tal com ja es va avançar des d’un inici, que la xarxa de calor de la Comella alimenti uns 70 edificis, l’equivalent a unes 2.000 llars. 
Aquest projecte, que contempla una inversió de 15 milions d’euros, té diverses fases d’instal·lació. La primera, que ja ha començat, preveu abastir de calor tots els edificis més pròxims a la central durant el proper hivern. A més, al llarg del 2020 es completarà la xarxa que abastirà des del centre esportiu dels Serradells fins al Camp del Consell, alimentant el carrer de la Grau i una part de la Baixada del Molí.  La segona fase, de cara al 2021, cobrirà el tram restant de la Baixada del Molí, el carrer Prada Motxilla i tota la zona del Lycée i el carrer Prat de la Creu. 
Paral·lelament es construirà al costat de Ctrasa una planta de suport “per poder garantir el servei quan el centre de tractament de residus estigui aturat per manteniment” o també quan hi hagi puntes importants de demanda, va explicar Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm.
Travé va destacar que la xarxa de calor “permetrà reduir 6.700 tones de CO2 , l’equivalent a 3.500 vehicles circulant per Andorra durant tot l’any”. 
Segons va explicar Travé, tal com ja passa a altres països, la tendència “és anar reduint les instal·lacions centralitzades (o calderes) per edifici i tenir instal·lacions per barris, això millora l’eficiència”. Així doncs els usuaris que ho desitgin podran substituir el sistema tradicional de calefacció, que en la majoria són calderes de gasoil, per la connexió a aquesta xarxa de calor. A l’usuari final li pot representar un estalvi d’entre un 5 i un 15%, i inclús més, en la factura de la calefacció, segons va puntualitzar Travé. 
El gerent de FEDA Ecoterm va manifestar que les tres primeres fases estan dissenyades, però l’extensió de la xarxa de calor podria anar més enllà. “L’objectiu és anar expandint la xarxa amb diferents antenes i diferents carrers quan hi hagi demanda”, va dir. 
Les obres consisteixen a anar instal·lant unes canonades que permetran transportar la calor en forma d’aigua calenta i que aniran obrint carrers per anar ubicant aquestes canonades i connectar-les als edificis. 
Andorra ja compta amb tres quilòmetres a Soldeu de xarxa de calor, i amb el de Ctrasa es preveuen construir 3,5 quilòmetres més, molt lluny dels 350 dels que ja hi ha a Dinamarca. 

xarxa
calor
urbana
andorra la vella
comencen
obres
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic