Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, ha presentat avui les grans línies del pressupost que entrarà demà a tràmit parlamentari.
El ministre de Finances, Eric Jover, ha presentat avui les grans línies del pressupost que entrarà demà a tràmit parlamentari.

Comptes de normalitat impactats per la Covid i amb 26,5 milions de dèficit


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

El Govern entrarà demà al matí a tràmit parlamentari el projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2022, uns comptes que recuperen certa “normalitat” però “encara molt impactats” per la Covid i que es caracteritzen per una recuperació “notable” de la previsió d’ingressos, un creixement també de la despesa corrent i un dèficit previst de 26,5 milions d’euros. 

Així ho ha avançat el ministre de Finances, Eric Jover, en la presentació de les grans línies del pressupost, aprovat avui mateix en un consell de ministres extraordinari, on ha destacat que, malgrat encara l’impacte de la pandèmia, els comptes “permeten desenvolupar els diferents programes previstos en el full de ruta Horitzó 23”, recuperen la normalitat en “certs aspectes”, refermen el compromís de l’executiu amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la vegada que presenten una “major resiliència financera” i “una reducció molt significativa del dèficit”, ja que fins i tot l’estimació de 26,5 milions “és més bona que les liquidacions dels pressupostos del Govern socialdemòcrata”.

Entrant ja en les xifres, el pressupost preveu uns ingressos totals de 465.104.563 euros, una xifra molt similar ja a l’estimada el 2019, és a dir, abans de la pandèmia, per unes despeses globals de 491.606.146 euros, sense tenir en compte la variació d’actius i passius financers. Així, els ingressos corrents (465.099.122 euros) s’incrementen en un 17% respecte als 397,8 milions que es van preveure per al present exercici degut a l’augment del 42% de la recaptació prevista per impostos directes, que passa dels 67,1 milions d’aquest any als 95,2, i del també increment, en aquest cas del 8%, provinent de la imposició indirecta, que passa dels 283,4 milions pressupostats per aquest exercici a 305,8 milions per a l’any vinent.

En aquest sentit, el ministre ha admès que la previsió “pot semblar exagerada”, però l'ha justificat en el fet que s’espera que la liquidació d’impostos directes per aquest 2021 sigui ja de 101 milions d’euros, a la vegada que ha recordat que, degut a la pandèmia, en el cas de l’impost de societats es va rebaixar l’acompte de les empreses del 50% al 20%.

Quant a la millora dels ingressos per la imposició indirecta, Jover s'ha mostrat convençut que durant l’exercici 2022 hi haurà “una recuperació del consum”.

En el cas dels ingressos patrimonials, que aportaran 26,7 milions a les arques públiques, el titular de Finances ha confirmat que se seguirà amb la mateixa política d’agafar el 100% de dividends d’Andorra Telecom i el 30% de FEDA, tot i que en aquest segon cas cal acabar d’ajustar-ho pels “dubtes” sobre els resultats de la companyia per qüestions com ara l’increment del preu de l’energia. Així, la contribució global d’Andorra Telecom i FEDA serà de 24,5 milions d’euros. 

En el capítol d’ingressos s’inclouen també les dues taxes finalistes de nova creació, com són la taxa verda, de la qual s’esperen 8 milions d’euros si bé la meitat correspondran a “la rebaixa dels impostos especials”, i de la taxa turística que es preveu començar a aplicar a mitjans de l’any vinent i de la qual s’ha estimat obtenir fins a 6 milions d’euros.

Pel que fa al capítol de despeses, les corrents, 418.451.432 euros, s’incrementen un 5% respecte als 396,7 milions pressupostats per a l’exercici 2021, amb un augment generalitzat de totes les partides. Així les despeses de personal pugen un 3% i passen de 117,8 a 121,8 milions d’euros, un increment que el ministre de Finances, que ha defensat la contenció feta i ha precisat que els comptes “preveuen només la creació de quatre noves places”, ha atribuït a l’aplicació de l’IPC, estimat en un 1,4%, a l’augment de la partida per fer front als triennis així com de la destinada a les obligacions contretes en matèria de jubilacions.

La partida de consum de béns corrents i serveis augmenta un 8%, passant dels 53,2 milions d’enguany als 57,4 que s’estimen per a l’any vinent, una pujada que s’explica també per l’aplicació de l’IPC, per l’augment del salari mínim, ja que els contractes amb algunes empreses estan indexats a aquesta variable i també “hi ha una part associada a la digitalització, com són les despeses en llicències informàtiques, tal com ha detallat el ministre.

Les despeses financeres, 16,2 milions, pugen un 12%, ja que “en incrementar el volum del deute es paguen també més interessos” i també per les comissions que s’abonen a l’hora de fer una emissió de deute. En aquest sentit, Jover ha destacat que per al 2022 es preveu la renovació de deute públic per valor de 600 milions d’euros, 500 que es faran en una emissió internacional i 100 en una nacional.

La partida de transferències augmenta en 11 milions, un 6%, i passa dels 211 d’aquest exercici als 222,7 milions per l’augment de les transferències a les corporacions parroquials, a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), al marge de ser la partida “on també s’inclouen ajuts socials”, com ha recordat el ministre de Finances.

Finalment, quant a les despeses de capital, augmenten un 10% pels increments de la partida d’inversions reals, que passa de 33,7 a 37,2 milions, i per l’augment de 3 milions de la partida de transferències de capital, que s’eleva dels 32,8 milions previstos per a aquest any als 35,8 que s’estimen per a l’any que ve. Precisament, pel que fa a inversions i infraestructures, Jover ha destacat els 1,3 milions que es destinaran al projecte de l’edifici multifuncional, el cost total del qual s’estima en uns 30 milions, els 1,4 per la millora del centre escolar de Ciutat de Valls així com les inversions destinades a la recuperació de patrimoni, com són la prevista per al Santuari de Meritxell, l’església de Sant Vicenç d’Enclar, el pont de la Margineda i l’Arxiu Nacional, despeses, però, que Jover no ha concretat. En aquest paquet, el ministre hi ha afegit els 700.000 euros de més que es destinaran al programa Renova, que arribarà ja als 2 milions, els 7,4 milions previstos per al projecte de transformació digital i els 2 milions per als treballs de millorar de la carretera RN-20 per donar compliment al conveni amb França.

Analitzant les despeses per ministeris, Jover ha destacat especialment el d’Afers Socials, Joventut i Igualtat i el de Salut, dos departaments amb “diners encara associats a la pandèmia per fer front a possibles rebrots i a les seves conseqüències. Així, en el cas del primer, passa de 31 a 33,5 milions, és a dir, un augment del 8%, i Salut dels 81,8 als 90,2 és a dir, un 10% més. En aquesta línia, i per incidir en l’impacte de la Covid, Jover ha recordat que abans de la pandèmia Afers Socials comptava amb una partida de 26,4 milions i Salut amb una de 61. En aquest darrer cas, en l’increment hi tenen molt a veure les transferències al SAAS i a la CASS, que el 2019 eren de 18 i 39 milions, respectivament, i per a l’exercici 2022 es preveuen de 30 i 50 milions.

Així mateix, el titular de Finances ha remarcat també els increments de 3,4 milions del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, que compta amb un pressupost de 19,1 milions, de 3 milions de la dotació de Territori i Habitatge (45,3 milions) i de 2,3 milions del ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana (25,9 milions), departaments on “hi ha projectes estratègics que agafen força”. En el cas de Presidència, Economia i Empresa, Jover ha apuntat la rebaixa de la tarifa del transport públic, la partida per a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell, la zona franca i el projecte de l’heliport, mentre que pel que fa a Territori ha avançat que es recuperen els nivells d’inversió en reparacions, manteniment i pavimentació.

Quant a Administracions Públiques i Participació Ciutadana, el titular de Finances, que ha destacat també els increments del 7% de la dotació de Justícia i Interior per destinar un milió més a la Justícia i del 2% a Educació i Ensenyament Superior, ha incidit en tot el treball de digitalització i simplificació de l’Administració.

comptes
normalitat
impactats
covid
26
5
milions
dèficit
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic