Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la reunió celebrada avui entre el Govern i els comuns per pactar les mesures d’estalvi energètic.
Un instant de la reunió celebrada avui entre el Govern i els comuns per pactar les mesures d’estalvi energètic.

Comuns amb les mateixes mesures d’estalvi energètic que el Govern


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: SFGA

Els comuns aplicaran les mateixes mesures d’estalvi energètic que l’Administració general. Així ho ha confirmat avui el cap de Govern, Xavier Espot, després de mantenir una reunió amb els cònsols, en la qual ha fet un repàs de les línies d’estalvi que “ens hem autoaplicat” i ha pogut comprovar que “hi ha una voluntat ferma dels set comuns de sumar-se a la línia de l’Administració general”. 

No obstant això, ha admès que des de les corporacions s’havien fet “algunes observacions” que considera que són “perfectament assumibles” i per tant, serà tot aquest treball el que es traslladarà en un conveni que se signarà els pròxims dies –s’han donat unes dies de marge perquè “un Comú ens ha dit que no havia tingut temps d’acabar-s’ho de mirar”– que comprometrà les corporacions locals a implementar unes mesures que han de permetre assolir un mínim d’estalvi del 15%.

Cal recordar que la setmana passada la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat el decret d’obligat compliment que inclou un paquet de 20 mesures per impulsar l’estalvi energètic, amb accions com que a dins dels edificis la temperatura no pot ser inferior a 26 graus durant l’estiu ni superior als 20 a l’hivern, que l’enllumenat exterior, sigui informatiu o ornamental dels edificis públics s’ha d’apagar a les 20 hores o que l’enllumenat de Nadal funcionarà com a molt durant el període comprès entre l’1 de desembre i el 15 de gener respectant l’horari de funcionament fixat: des de l’inici de la foscor fins a les 12 de la nit.

En aquest sentit, el cap de Govern ha detallat que entre els matisos demanats hi ha algun Comú que vol que l’estalvi del 15% no s’apliqui directament en l’enllumenat públic, sinó que sigui un còmput sobre el total del consum d’electricitat per donar-los més marge de maniobra o afegir “dos o tres dies” en el període fixat perquè funcioni l’enllumenat nadalenc. Aspectes, però, que considera menors i que no impediran l’acord.

I és que ha recordat que després de les botigues, el segon consumidor més gran d’electricitat són les administracions, per tant, “l’impacte que pot tenir en aquesta necessitat d’estalvi global l’esforç de les administracions és enorme”.

Espot ha volgut incidir en el fet que assolint l’estalvi del 15% “no només salvaguardem les finances de la nostra operadora pública, sinó que a més evitarem que s’hagi d’apujar més el preu de l’electricitat en un futur”, amb l’impacte que la decisió té sobre la butxaca de les famílies i empreses.

El cap de Govern ha explicat que aquesta setmana també hi ha d’haver una trobada de la ministra Calvó amb representants de les estacions d’esquí per tractar la mateixa qüestió i veure quines mesures d’estalvi es poden aplicar “en col·laboració i bona sintonia”. Tal com ha assenyalat el líder de l’Executiu, les estacions “també són grans consumidors, però menys que les administracions”.

Ciutadans
Preguntat per la possibilitat d’aplicar mesures d’obligat compliment per als ciutadans, Xavier Espot ha reiterat que en un primer moment tan sols es donaran “recomanacions” i s'ha mostrat convençut que “amb el que ens autoimposem, amb conscienciació i amb la mostra de bona voluntat que farà una ciutadania cívica i responsable com és l’andorrana no haurem d’acabar posant mesures de compliment obligat”. Si la conscienciació no fes efecte, “potser ens ho haurem de plantejar, però no és el cas avui dia”, ha deixat clar.

Sant Julià i Escaldes treballaran les directrius

Un cop aprovat el projecte de llei que ha de contribuir a frenar la construcció, els comuns d’Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria van ser els primers a aixecar la veu per alertar d’una possible invasió de competències. Ara bé, el cap de Govern ha explicat que tant l’un com l’altre se sumaran al treball que es durà a terme entre Executiu i corporacions locals per pactar les directrius d’ordenació. “Crec que en el fons hi estan d’acord i sí que han alertat d’una possible invasió competencial, però jo crec que no hi és”, ha insistit avui després de les converses mantingudes amb els cònsols. Igualment, ha admès algun retret per no haver-los explicat abans la proposta, però ha reitertr que es va voler evitar un “efecte crida”. Pel que fa als comuns governats pels partits de la coalició considera que estan “molt cohesionats” amb el Govern i que estan “molt a favor de les mesures” tot i estar “una mica amoïnats” per com es definiran els criteris per a les directrius d’ordenació.

Govern d'Andorra
consum elèctric
estalvi energètic
administració general

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte