Diari digital d'Andorra Bondia

Crèdit Andorrà estima que el PIB va baixar un 3,2% el 2009


Escrit per: 
Agències

El producte interior brut (PIB) d’Andorra de l’any passat es va situar en 1.904 milions d’euros, un 3,2% menys que el 2008, segons l’estimació que presenta cada any Crèdit Andorrà. Així, l’entitat financera situa el PIB per càpita en 22.641 euros, un 2,9% menys que el 2008.

Aquest càlcul l’elabora des del 1980 el professor d’economia política i hisenda pública de la Universitat de Barcelona Xavier Sáez.
El càlcul del PIB s’obté a partir de les variacions del nombre de treballadors, el nombre de visitants, les importacions i els indicadors del consum. L’economista va explicar que es tracta d’una estimació “conservadora i prudent” i, tot i que la xifra té un marge d’error, dóna una bona indicació de l’evolució de l’economia. El PIB andorrà va arribar al màxim històric el 2007, quan va ser de gairebé 24.000 euros per càpita, i el 2008 es va observar la primera baixada significativa, molt similar a la de l’any passat.
El producte interior brut per càpita, que s’estima en 22.641 euros, ha registrat una reducció del 2,9% respecte al 2008, més baixa que el PIB global perquè la població del país va disminuir. Sáez també va apuntar que si la població andorrana està sobrevalorada, tal com indiquen els censos comunals, el PIB per càpita real “podria ser sensiblement més alt”.
Tots els indicadors econòmics en els quals es basa l’estimació del PIB que publica Crèdit Andorrà van disminuir el 2009 i han continuat en aquesta línia durant aquest any. Per aquest motiu, Sáez considera que enguany probablement continuarà la tendència a la baixa del producte interior brut. De fet, l’economista català no es va mostrar gaire optimista davant les veus que apunten que la crisi ha tocat fons, i creu que l’economia “no remuntarà fins d’aquí a un parell d’anys”.
Sáez també va manifestar que la disminució que va experimentar el PIB durant l’any passat és superior a la que es va produir a la majoria de països d’Europa, ja que la capacitat que té Andorra per fer polítiques públiques d’expansió de la demanda “és molt limitada”. En canvi, en altres països, com és el cas d’Espanya, s’ha fet plans per promoure l’obra pública, que han ajudat a frenar la caiguda del producte interior brut. A causa de l’estreta interrelació amb els països veïns, l’economia andorrana “és difícil que pugui mostrar signes de millora fins que no es recuperi les economies i les rendes” dels espanyols i els francesos.
La publicació anual de Crèdit Andorrà, titulada L’Andorra 09: el país en xifres, és un recull de dades i indicadors dels principals àmbits socioeconòmics del país que l’entitat bancària elabora des de l’any 1981 en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès, i que està disponible a totes les oficines de la xarxa comercial i a la web de l’entitat.
L’estudi conté dades del sector financer, el comerç, el turisme, la construcció, les finances públiques i les importacions, entre altres aspectes. També ofereix una estimació del producte interior brut i informació demogràfica, institucional i històrica d’Andorra.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic