Diari digital d'Andorra Bondia
Micó i Armengol en la presentació de les dades del primer semestre.
Micó i Armengol en la presentació de les dades del primer semestre.

Creix el pessimisme a les empreses: un 19% s'estan plantejant tancar


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Un 19% de les empreses s’està plantejant tancar portes. Aquesta és una de les dades  “significatives” de l’enquesta del segon semestre del 2020 promoguda per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis en col·laboració amb el Centre de Recerca Sociològica (CRES) per valorar l’impacte econòmic que pateix el teixit empresarial per la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Una novetat perquè respecte de l’enquesta del primer trimestre aquesta tendència ha pujat set punts. Així ho ha fet notar el director del CRES, Joan Micó, en la presentació de l’informe aquest matí.

També puja el nombre d’empreses que es veuran obligades a tancar, un 3,5%, cinc dècimes més que al juliol. I és que creix el pessimisme entre les empreses, de manera que la meitat de les enquestades preveuen que l’impacte negatiu de la Covid-19 en l’activitat s’intensificarà els pròxims sis mesos i es materialitzarà principalment en una davallada de les vendes i en tensions de tresoreria. 

Les xifres avalen aquest pessimisme. Al segon semestre del 2020 el 68% de les empreses van veure caure la facturació i només un 8% van registrar una evolució a l’alça. Certament, a l’estiu hi va haver “una recuperació tímida” de les vendes, però per a la majoria de les empreses, un 74%, ha disminuït el 2020. A més, la caiguda mitjana de la facturació el 2020 se situa en un 42,5% (un 28% el segon semestre) i s’estima que el 2021 baixarà fins a un 15%.

Els sectors que en resulten més afectats són hoteleria, restauració, transport i comerç no essencial. I són els establiments hotelers i de restauració els que mostren un to més pessimista també pel que fa a la recuperació, ja que encara preveuen una tendència a la baixa de les vendes durant el primer semestre d’aquest any. Per contra, bona part de les empreses de la construcció, un 78%, confien que podran mantenir uns nivells d’activitat semblants.

Quant a l’impacte de la crisi a les plantilles, un 7% dels negocis han acomiadat treballadors i un 21% han aplicat ERTOs. I de cara a aquest any, un 6% de les empreses apunten que tenen previst fer algun acomiadament. De nou, l’hoteleria i la restauració són els sectors més afectats.

El Govern aprova, però amb notes més baixes en gestió i mesures
Les empreses donen un aprovat al Govern pel que fa a la gestió de la crisi sanitària (un 3,52 d’un màxim de 5), a les mesures implementades de suport a l’activitat econòmica (3,02) i a la gestió de la crisi econòmica (2,92). Ara bé, són més crítics en la gestió global de la situació i atorguen valoracions més negatives que les del primer semestre del 2020. A això s’hi ha d’afegir una pèrdua de confiança en les empreses de cara al futur, que el veuen “més incert i amb més preocupació”, ha dit Micó. 

Des de la Cambra han volgut matisar aquestes valoracions partint de la base que “comparteixen plenament la preocupació dels empresaris”, ha subratllat el seu president, Miquel Armengol. Així, la seva directora, Pilar Escaler, ha comentat que la valoració és baixa “per un desgast” de l’empresariat, però va destacar que en general les mesures de l’Executiu són “ben acollides”. Una apreciació amb la qual ha coincidit Armengol, que ha remarcat el compromís reiterat del Govern “d’acompanyar al màxim” i de “no abandonar el sector empresarial”. En aquest sentit, ha anunciat que si bé els crèdits tous s’acaben al març, demanaran que s’allarguin més temps. 

Els empresaris veuen la vacunació com a principal eina per sortir de la crisi. Així ho creuen 7 de cada 10 empreses enquestades. Els altres factors que han d’ajudar en la recuperació són la reactivació de l’economia en l’àmbit europeu i nacional (56%) i  l’atorgament d’ajudes públiques (19,5%). També un 11% dels enquestats manifesta la importància de facilitar l’accés al finançament per part dels bancs. 

Finalment, les accions que els empresaris remarquen com a prioritàries i que hauria d’implementar el sector públic per afavorir la sortida de la crisi són la simplificació administrativa, facilitar l’accés al finançament, estímuls fiscals, impulsar la diversificació econòmica i la millora de les comunicacions. Per part de la Cambra, Armengol ha reiterat que treballen per promoure la supervivència de les empreses, generar nova activitat empresarial que permeti diversificar el model econòmic i posar en valor la competitivitat i professionalitat de les empreses andorranes.

pessimisme
empreses
tancar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I amb aquest govern q ens fa pagar el 25% del sou de persones que no treballen...... poques ganes queden

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte