Diari digital d'Andorra Bondia

Creix la preocupació de l’empresariat per les dificultats amb el finançament


Escrit per: 
Marià Miño


La dificultat per aconseguir finançament va ser una de les preocupacions que més van créixer entre l’empresariat durant el primer semestre de l’any.

Segons l’última enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), tres de cada deu empresaris dels sectors de la indústria, la construcció i l’hoteler apunten les dificultats de finançament o tresoreria com el factor que més dificulta l’augment de la producció, mentre que la qüestió preocupa menys en el cas dels comerços minoristes. També continua augmentant la preocupació per la debilitat de la demanda, ja que entre el 80 i el 90% dels enquestats, segons el sector, la van assenyalar com la causa més determinant.

Un semestre més, l’estudi de la Cambra indica una important davallada en tots els sectors analitzats, tot i que les perspectives de futur han millorat lleugerament respecte de les enquestes anteriors. No obstant, els indicadors de confiança es mantenen en cotes negatives i la majoria d’empreses preveuen que la davallada es mantindrà durant la segona part de l’any.

Pel que fa a la preocupació per les dificultats de finançament, el president de la Cambra, Marc Pantebre, va admetre que “els bancs estan més reticents a atorgar crèdits comercials i alguns empresaris troben a faltar facilitats en la renovació de les pòlisses”, però va matisar que “quan hi hagi menys incertesa i més confiança, estic convençut que s’anirà resolent”.

L’empitjorament de la situació dels negocis ha estat evident en el sector de la construcció, on, per primer cop, cap de les empreses enquestades ha definit l’evolució de la seva activitat en termes positius. La disminució dels nivells d’obra executada i el declivi de les contractacions en l’edificació d’habitatges són les principals causes apuntades per l’empresariat, que ha vist com l’adquisició a l’exterior de béns destinats a la construcció va davallar el 24,3% durant els primers sis mesos de l’any.        

La percepció dels hotelers sobre la marxa de negocis segueix davallant i se situa en les cotes més baixes dels últims dotze anys, des que la Cambra fa les enquestes de conjuntura, com a conseqüència de l’evolució desfavorable dels fluxos turístics que pateix el sector des de mitjan de l’any 2001. L’informe recorda que, segons les dades elaborades per Andorra Turisme, els turistes que van visitar el país durant el primer semestre de l’any van baixar el 18,4% respecte del mateix període del 2008, un fet que es va traduir en un descens interanual de les pernoctacions en hotels del 24,6% fins al juny. Finalment, l’enquesta indica un “balanç força deslluït de la campanya turística d’hivern, malgrat que les condicions per a la pràctica de l’esquí van ser idònies”.

La CCIS lliura al Govern l’estudi d’impacte d’un IVA del 5%

L’estudi assenyala també que el comerç minorista segueix patint “amb gravetat” l’impacte negatiu de la reculada del consum, especialment en els components d’electrònica i de roba i calçat i en el ram de vehicles i accessoris. Com a novetat, la branca d’higiene i sanitat canvia la tendència i inicia un recorregut descendent, tot i que la marxa dels negocis, comparativament, és més satisfactòria que la resta del comerç. En aquest cas, cal fixar-se en la tendència de les importacions, que van experimentar una caiguda del 15,8% en el primer semestre de l’any, mentre que en el mateix període del 2008 el descens va ser del 4,5%.
Finalment, el sector industrial intensifica la dinàmica contractiva i, després de la lleu correcció estacional del semestre anterior, torna a recular. La qualificació dels empresaris d’aquest sector de la marxa dels negocis se situa també en el nivell més baix dels últims dotze anys, mentre que el grau mitjà d’utilització de la capacitat productiva retrocedeix fins al 63,7%, una taxa que se situa només 2,2 punts per sobre del mínim aconseguit el 1997.

El president de la Cambra de Comerç (CCIS), Marc Pantebre, va informar ahir que ha entregat al ministre d’Economia i Finances, Pere López, l’estudi elaborat per avaluar l’impacte que pot tenir l’aplicació d’un tipus d’IVA general del 5% sobre la pressió fiscal i els preus de venda del comerç minorista.
Pantebre, que no va comentar el contingut de l’informe, va apuntar que ha de servir per facilitar “la decisió final” de l’executiu i va assegurar que “la predisposició del Govern a escoltar i analitzar el document hi és”. Així mateix, Pantebre va comentar la voluntat de trobar una decisió consensuada i va sostenir que “defensem un tipus impositiu d’IVA equivalent a la pressió fiscal suportada actualment pel comerç minorista en concepte d’IMI i IAC”.

La Cambra es reunirà al gener amb els comerciants per plantejar que Meritxell i Carlemany siguin per vianants

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra organitzarà al mes de gener una reunió amb els comerciants de les avingudes Meritxell i Carlemany amb l’objectiu de plantejar-los la proposta de crear una zona exclusiva per a vianants.
Així ho va anunciar ahir el president de la Cambra, Marc Pantebre, que va insistir també en la necessitat d’impulsar la llei de comerç i va tornar a criticar el calendari comercial previst pel Govern de cara a l’any vinent. Pantebre va demanar “més consens per al calendari comercial i que es tingui en compte el Pas de la Casa”. Així mateix, el president de la Cambra va afegir que “cal trobar la fórmula per flexibilitzar els horaris per adaptar-los a les demandes” i va qualificar de “desencertada” l’obligatorietat de tancar els comerços deu diumenges a la tarda. Sobre aquesta qüestió, Pantebre va assegurar que la iniciativa “no ajuda a la reactivació econòmica i possiblement comportarà un deteriorament del compte de resultats de les empreses”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte