Diari digital d'Andorra Bondia
Creix la producció d’electricitat interna i cobreix el 18% del consum
Creix la producció d’electricitat interna i cobreix el 18% del consum

Creix la producció d’electricitat interna i cobreix el 18% del consum


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.T.

La previsió de FEDA és tancar l’any amb una producció interna d’electricitat de 105 GWh, fet que suposa un 18% del consum d’Andorra. Es tracta d’una xifra superior als últims exercicis, en què l’energia provinent del país rondava entre el 14% i el 16% del consum. Així, tot i que l’any hidroelèctric no ha estat excel·lent, aquest nivell s’ha pogut assolir amb la posada en marxa de les centrals d’Arcalís i de Soldeu. Quant a l’energia fotovoltaica, s’han produït 500 MWh, un 0,4% del total, la meitat gràcies a les plaques de l’estació d’autobusos.
Tal com va assenyalar el director de FEDA, Albert Moles, en el balanç anual que realitza la parapública, la demanda d’energia ha baixat aquest 2017 un 1% respecte de l’any anterior i es preveu tancar l’exercici amb 578.000 MWh. Aquesta dada suposa un 4% menys que la registrada el 2010. Amb tot, es mantenen les puntes en certes èpoques a causa de l’augment de la calefacció elèctrica. Moles va alertar que el desplegament del vehicle elèctric s’afegirà a aquests pics, fet que suposa un repte per a la companyia, que ha de garantir, en tot moment, la demanda. Per això, els objectius són incrementar la capacitat de generació d’energia interna, posar mitjans per millorar l’estalvi energètic i desenvolupar energies renovables. Amb relació a aquestes darreres, Moles va exposar que FEDA està a l’espera del pla que està impulsant el Govern i es va mostrar convençut que el 18% de producció interna pot créixer força gràcies a les renovables. De fet, d’aquí a tres anys, l’empresa espera tenir identificats els projectes que permetin fer créixer aquestes activitats i, tot seguit, analitzarà la possibilitat de buscar socis privats. Altres projectes que s’impulsaran són la construcció de l’ETR de la Massana, de la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig en uns dos o tres anys i, a més llarg termini, la construcció d’una subestació a la frontera espanyola. També es treballa en l’ampliació de la xarxa de calor de Soldeu, la recuperació de calor del centre de tractament de residus i una xarxa de calor al Pas de la Casa.
Amb relació a les tarifes per al 2018, Moles va indicar que és una decisió que encara s’ha de prendre, però va avançar que els preus seguiran una “línia continuïsta”. El director de FEDA també va parlar de les solucions que s’han desplegat després que una enquesta revelés el mal clima laboral a la companyia. En aquest sentit, va explicar que s’han presentat diversos “ambaixadors dels empleats”, que impulsaran iniciatives perquè “el clima o la manca de comunicació se solventi o es millori”.

L’ETR de l’Aldosa, llesta d’aquí a tres anys

El director de FEDA va anunciar que, un cop el Govern ha declarat projecte d’interès nacional l’estació transformadora i repartidora d’energia (ETR) de la Gonarda, a l’Aldosa, la instal·lació estarà executada d’aquí a uns dos o tres anys. Moles es va referir a l’oposició dels veïns de la zona a l’estació remarcant que “hi ha un projecte d’interès nacional i FEDA l’ha de fer com està previst”. Al mateix temps, va afirmar que aquesta és una instal·lació que fa molts anys que està “en cartera” i va defensar que FEDA ha fet inversions en base al terreny al qual s’ha d’emplaçar. 

producció
electricitat
interna
cobreix
consum FEDA
Albert Moles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic