Diari digital d'Andorra Bondia
Ofertes de viatges en l’aparador d’una agència.
Ofertes de viatges en l’aparador d’una agència.

Creixen les reserves de viatges tot i que estan un 70% per sota del 2019


Escrit per: 
M. S. C. / M. P. / Foto: Facundo Santana

Optimisme entre les agències de viatges, que veuen per aquest estiu una millora considerable de les vendes. La recuperació de la mobilitat i l’obertura de més destinacions fa que els emissors vagin tancant reserves. Avui es troben un 20% per sobre respecte de l’any passat. Però tot i així, l’activitat no té res a veure amb la registrada el 2019. Si ens fixem en aquest exercici, les vendes se situen ara un 70% per sota.

Una mesura que “urgeix molt”, tal com destaca Maica Terrones des de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), és disposar del certificat de vacunació. Això pot fer que les vendes creixin o que es paralitzin, en cas de no tenir-lo. “Ja hi ha força països que estan acceptant el certificat per accedir-hi en lloc de la PCR o la TMA, que suposa un cost. Disposar del document fa que la gent no s’ho pensi tant a l’hora de viatjar”, assenyala. La darrera informació que té el sector és que el Govern preveu que estigui en funcionament de cara al 15, 16 o 17 de juliol.

Per aquest estiu els destins que tenen més acceptació són els de platja –sobretot el Mediterrani, com ara les illes gregues, Turquia, Itàlia i Croàcia– i també el nord d’Europa, en concret Islàndia. A banda, hi ha força demanda del Carib i les Balears i Canàries. Pel que fa a l’Àfrica, els destins més sol·licitats són les illes Seychelles, Maurici i Kenya i Tanzània. Àsia està força parada degut a les restriccions que hi ha però existeix demanda per viatjar a països com les Maldives, per exemple.

Si les agències emissores ja comencen a notar certa reactivació, les receptives donen l’estiu per perdut. És per això que han començat a treballar per la tardor i l’hivern sobretot amb països del nord d’Europa, com ara Rússia, Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica. “La seva especialitat no és el mercat de proximitat, que és el que omple el país” en aquests moments, diu Terrones. És per aquest motiu que la situació d’aquestes empreses és ara “una mica delicada” malgrat que són força optimistes de cara al futur.

Davant d’això, des de l’AAVA es defensa que les agències de viatges segueixen necessitant ajuts del Govern. “Estem al límit”, exposa Terrones, que remarca que les empreses fa un any i mig que estan resistint una situació pràcticament de paràlisi i, per tant, depenen d’aquestes ajudes. El sector confia que podran aguantar i superar aquesta crisi sense haver d’abaixar la persiana. Amb tot, adverteix que sense els ajuts diferents agències es veurien abocades al tancament, sobretot les receptives, ja que no ingressaran res fins al setembre o el poc que guanyaran aquest estiu no arribarà a cobrir les despeses. “Els sis mesos els necessites per reactivar l’operativa i tenir ingressos per fer front a les despeses que suposa reincorporar el personal”, destaca Terrones.

L’AAVA veu imprevisible el futur. Ningú sap si aquest hivern serà el de la recuperació. Terrones recorda que des que va esclatar la crisi es va anar dipositant l’esperança en l’estiu passat, l’hivern i la setmana santa, però finalment tot va resultar “nefast”. El risc d’un nou brot fa que el sector temi un nou tancament. Amb tot hi ha confiança en la vacuna, que ja suposa un avantatge.

Agències de viatges i locals d’oci mantenen els ajuts al lloguer

El Govern va aprovar ahir un nou decret per al programa d’ajuts al lloguer d’aquells sectors afectats per la pandèmia. En aquest sentit es permet que agències de viatges i locals d’oci nocturn s’hi puguin seguir acollint. En el cas dels locals d’oci, com que es mantenen tancats, poden demanar ajut per valor del 75% del lloguer o quota hipotecària fins a un màxim de 2.000 euros al mes. En el cas de les agències, “com que s’ha vist una lleugera millora” pel que fa a la seva activitat, l’ajut cobreix el 50% de l’import fins a un màxim de 1.000 euros.
El ministre portaveu, Eric Jover, va remarcar la voluntat del Govern de continuar ajudant els sectors més perjudicats i en aquest sentit també va anunciar que es posposa el pagament de la taxa d’activitats econòmiques, prevista per al juny, fins a l’octubre. “Deixarem que les empreses a l’estiu facin caixa”, va dir Jover.

Revisió de quotes, però prioritat per al SOA

Eric Jover va explicar ahir que el Govern ha rebut el missatge “de les dificultats” que té el sector hoteler per trobar treballadors de cara a la temporada d’estiu i és per aquest motiu que va recordar que ja s’han fet contactes per mirar de trobar solucions. Sobre la petició d’ampliar les quotes que ha fet el sector, només va indicar que es “revisaran les condicions de la quota per facilitar al màxim que el sector desenvolupi l’activitat amb normalitat”, però va insistir que la prioritat a l’hora de buscar treballadors ha de ser el Servei d’Ocupació (SOA), on encara hi ha més de 800 inscrits.

reserves
viatges
2019
70%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic