Diari digital d'Andorra Bondia

Crit d’auxili al Govern per rescatar les estacions del pou de despeses actual


Escrit per: 
Redacció


El primer dinar entre cònsols d’aquest 2010 va tenir lloc ahir, i no va ser precisament per festejar el Nadal sinó més aviat per posar sobre la taula les modificacions que es pretén portar al Govern en relació amb les estacions d’esquí.

Quatre van ser els protagonistes d’aquesta trobada: Enric Casadevall, de Canillo; Miquel Alís, d’Encamp, i Josep Maria Camp i Ventura Espot, de la Massana i Ordino, respectivament. Els quatre, per un cop, comparteixen la mateixa visió d’un problema que suposa, al seu parer, un futur negre per als dominis esquiables i per extensió per al Principat: massa càrrega financera i factures massa elevades per pagar. És per això que es demanarà hora al cap del Govern per mantenir-hi una trobada amb la intenció d’exposar-li els problemes i amb l’esperança de trobar una solució que garanteixi la viabilitat del principal motor econòmic del país.
Per anar a cop segur i amb una base fonamentada, des de Canillo s’està preparant un document en què es mostra amb números les altes despeses a què han de fer front les administracions locals i els privats, sense cap mena d’ajuda governamental. Tot i que aquest document l’havia d’entregar ahir Casadevall però es retardarà unes setmanes, Espot va comentar algunes dades, com ara que tan sols l’energia elèctrica que utilitzen els canons de neu durant una temporada comporta una despesa de més de 6 milions d’euros.
D’altra banda, Casadevall, com ja va comentar fa setmanes en una entrevista a la televisió nacional, va assenyalar que la despesa per l’ISI (impost per serveis indirectes) va implicar a Ensisa un increment de les pèrdues de mig milió d’euros només la temporada passada. Paraules que va corroborar Alís ahir, argumentant que el pagament d’aquest impost suposa a cada domini esquiable un milió d’euros i fa que la situació en un any de pèrdues sigui insostenible per una administració local, amb ajuda d’inversors privats o sense.
I és en aquest sentit per on van les coses, a variar tota una sèrie d’aspectes com ara les tarifes de la llum, del gasoil, el pagament de l’ISI o fins i tot les quotes d’immigració, per “compartir les despeses”, com va apuntar Camp, i alleugerir així la pressió fiscal als comuns, que a hores d’ara veuen com cada any el seu marge de maniobra s’estreny per les altes despeses a les quals han de fer front.


Deixar de
pagar l’ISI

La demanda central dels cònsols és deixar de pagar l’ISI, que suposa una de les despeses més altes. Els cònsols no estan d’acord que les estacions, que són el motor econòmic més gran del país, hagin de pagar aquest impost encara que tinguin pèrdues, com va passar l’última temporada per primer cop a Grandvalira i com ha passat en les darreres a Vallnord. És per això que proposen al Govern que tiri endavant mesures perquè les estacions paguin impostos en funció dels guanys, acollint-se a la figura de l’impost sobre els beneficis que pretén tirar endavant l’executiu socialdemòcrata amb el nou marc fiscal.


Gasoil de
calefacció

Aquest és l’únic punt que de moment les estacions tenen, si no garantit, sí amb més garanties que es compleixi. I és que si el Consell General aprova la modificació de la Llei d’impostos especials, totes les empreses que facin servir carburant en els seus processos podran adquirir-lo en qualitat de gasoil de calefacció. Aquest fet tindrà una gran repercussió per a les estacions, ja que la posada en funcionament de tota la maquinària que utilitzen a pistes, per exemple, tindrà un cost més baix. No obstant, aquesta modificació està a tràmit parlamentari i passarà tota la temporada d’hivern abans que se sotmeti a votació.


Consum d’energia

El consum elèctric és una de les grans batalles que lliuren des de la vall del Nord des de fa temps. Josep Maria Camp ja fa molt que reivindica unes taxes especials i preferencials per a les estacions, perquè el funcionament dels aparells, els canons de neu i les instal·lacions no tingui una despesa tan elevada. Miquel Alís manté la mateixa posició i indica, a més, que FEDA no hauria de cobrar cap cost durant els mesos en què l’estació i els aparells estan fora de servei. Actualment, durant aquests mesos la parapública cobra el mínim de manteniment, un mínim que fa inflar encara més els comptes de despesa dels dos dominis.

Autoritzacions de treball

Els tràmits i les taxes que cal pagar pels permisos de treball és un altre dels aspectes que els responsables comunals demanen que es modifiqui. Els comuns han de fer front a uns alts costos de gestió per cada treballador temporer que ve a treballar a Vallnord o Grandvalira i demanen un tracte preferencial en aquest aspecte, ja que d’aquesta manera es podria reduir la despesa en gran part. De moment, el Govern no s’ha pronunciat en aquest sentit a l’espera de celebrar una trobada.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte