Diari digital d'Andorra Bondia

DA avala la proposició de llei de l’IVA presentada pel grup socialdemòcrata


Escrit per: 
M. M. / M. F. / Foto: N. S.

Demòcrates per Andorra (DA) va avalar ahir la proposició de llei de l’IVA presentada pel grup socialdemòcrata, ateses les coincidències amb el model d’imposició indirecta de l’actual Govern.

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va comparèixer ahir, acompanyat del president de la comissió de Finances i Pressupost, Martí Salvans, per anunciar que la majoria votarà a favor de la presa en consideració del text, si bé va matisar que l’esmenaran per adaptar-lo als seus plantejaments. Poc després, en la compareixença posterior al consell de ministres, el portaveu del Govern, Jordi Cinca, va confirmar que l’executiu emetrà aquest divendres un informe favorable a la proposició de llei socialdemòcrata.
Malgrat les diferències i el sentiment de sorpresa expressat pels demòcrates quan l’oposició va presentar a tràmit la proposició de llei, Baró va argumentar que “s’han utilitzat criteris d’eficàcia i de raonabilitat perquè la reforma fiscal avanci de forma correcta”. “El país no està per discussions bizantines”, va assenyalar el president del grup, convençut que “val la pena fer abstracció dels motius pels quals han tirat endavant aquesta proposició de llei”. Amb tot, Baró va retreure a l’oposició que “no hi ha hagut tota l’elegància que hi podia haver”.
Més enllà de la voluntat de treballar sobre la base del text socialdemòcrata, Baró va confirmar la intenció que la imposició indirecta no entri en vigor fins a principis de gener del 2013, de manera que la tramitació de la proposició de llei no serà prioritària per al grup de la majoria. En aquest sentit, Salvans va apuntar que abans que acabi l’any cal haver enllestit el pressupost i les tres lleis d’imposició directa que hi ha a tràmit parlamentari –impost de societats, impost sobre la renda dels no residents i impost d’activitats econòmiques–, amb l’objectiu que entrin en vigor l’1 de gener del 2012.
Baró també va afirmar que es tracta d’una llei “bona però millorable” i molt similar al seu model d’impost, i va afegir que “en tot el que no s’assembli al model que considerem oportú plantejarem modificacions a l’articulat”. Sobre aquesta qüestió, Salvans va apuntar que el nou impost indirecte haurà de conservar la recaptació que actualment es fa a les duanes, de manera que l’IMI quedi reemplaçat per l’IVA.
Salvans també va afirmar que “hem trobat a faltar un règim simplificat que faciliti les gestions dels empresaris” i va afegir que caldrà revisar el text per evitar que hi hagi dobles imposicions. D’una banda, va afirmar que s’han detectat “algunes interferències entre la proposició de llei presentada i d’altres en vigor”, com ara la de l’impost de transmissions patrimonials (ITP). D’altra banda, va afegir que caldrà “mirar que l’IVA bancari no suposi una doble imposició” en determinats serveis. Així mateix, va recordar que DA ha apostat des del primer moment per una TVA en lloc de l’IVA, si bé va matisar que aquesta “ha estat la menor de les nostres preocupacions”. Finalment, va concloure que “hem de ser capaços de crear un nou model d’imposició sense trencar el que tenim actualment”.
De la seva banda, Cinca va justificar el suport al text perquè l’impost sobre el valor afegit que es deriva d’aquesta proposició es basa en els estàndards europeus. Aquest és el motiu principal, segons Cinca, per a l’informe favorable i va afegir que, tenint un projecte sobre la taula, no tindria sentit que el Govern en presentés un altre, seguint l’esquema principal del primer.
En aquest sentit, Cinca va manifestar que el “missatge a la ciutadania és clar” i consisteix a demostrar que “més enllà” de les discrepàncies que hi pugui haver entre els grups la voluntat de l’executiu és poder tancar el marc fiscal al més aviat possible, ja que destaquen que serà “una de les potes del nostre futur”.
Tot i aquest informe favorable, hi ha un seguit de remarques perquè la llei sigui esmenada i pugui ser, d’aquesta manera, “la que hauria presentat el Govern”. En aquest sentit, entre altres aspectes, va exposar que es demanarà que s’analitzin i s’esmenin els dos règims especials que es preveu per a les franquícies i per a les prestacions d’assegurances. També demanaran, tal com havia apuntat Salvans, que es replantegi el model de liquidació que proposa la llei per “recuperar” la liquidació a la duana i així facilitar que hi hagi un control més gran i es facilitin els tràmits.
Cinca no va voler entrar a valorar si l’impost quedarà fixat en un 4,5% o un 5% en considerar que “el més transcendent” és que aquest model s’adapta al que ha de ser una taxa d’aquestes característiques segons els barems de la UE. Cinca va concloure que un cop aquest impost sigui publicat hi haurà “molta feina a fer”.
El cap de Govern, Antoni Martí, es reunirà aquest matí amb els presidents dels dos grups parlamentaris per parlar de la reforma tributària. En aquest sentit, el PS va manifestar ahir, amb un comunicat, que Martí “va telefonar dimecres de la setmana passada a Jaume Bartumeu proposant-li de tenir aquesta trobada per intentar trobar l’acord que permeti accelerar la tramitació tant de la proposició de llei de l’IVA com dels tres projectes de llei que ha presentat a tràmit el Govern”.

Baró sosté que el pressupost és “molt adequat al moment actual”
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va valorar ahir de forma positiva el projecte de llei de pressupost per al 2012 presentat pel Govern, en considerar que és “molt adequat al moment actual”. Baró va afirmar que és un pressupost “adaptat” a la crisi econòmica, amb un “esforç important de contenció” en la inversió i en les despeses de funcionament. Sobre aquesta qüestió, va matisar que la contenció en inversió ha de ser “conjuntural” i que “s’hauria de poder doblar ben aviat”.
Així mateix, el president del grup parlamentari va assenyalar que s’ha fet contenció “sense desatendre les polítiques socials” i alhora “començant a introduir paràmetres de sostenibilitat”. Finalment, va argumentar que els comptes reflecteixen “la necessitat de fer reformes estructurals per tenir una fiscalitat eficaç, competitiva i homologable, però que no augmenti la pressió fiscal”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic