Diari digital d'Andorra Bondia

DA deixa intacta la discrecionalitat del Govern en les autoritzacions d’inversió


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: N.M.

El grup parlamentari demòcrata ha deixat intacta la discrecionalitat del Govern a l’hora d’atorgar les autoritzacions d’inversió estrangera. Així, no s’han tingut en compte el parer de la Cambra de Comerç, que havia demanat poder emetre informes no vinculants abans de concedir una autorització, ni les crítiques que havia manifestat l’oposició sobre aquest punt.

Els demòcrates consideren que el model elegit és el que funciona en altres països i ressalten que, en tot cas, hi ha unes clàusules de salvaguarda especificades en la mateixa llei d’inversió estrangera que guien la decisió del Govern a l’hora d’autoritzar o no la inversió d’una empresa de fora.
“Entenem que tal com està aquest article garanteix suficientment la seguretat jurídica”, va dir la presidenta de la comissió legislativa d’Economia, Sílvia Calvó, que juntament amb la consellera general Olga Adellach van explicar les esmenes que ha presentat el grup demòcrata a aquest text. Entre aquests criteris que ha de tenir en compte el Govern a l’hora d’atorgar una autorització a una nova inversió hi ha que no afecti negativament la lliure competència, el mercat de treball o l’equilibri financer dels recursos públics per autoritzar, segons van remarcar les conselleres.
El grup de DA ha presentat nou esmenes al projecte de llei, una bona part de les quals persegueixen donar més facilitats als inversors estrangers i també més seguretat jurídica, al mateix temps que s’han volgut recollir les aportacions dels diferents col·lectius, com la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial (CEA), el Col·legi de Farmacèutics i l’Associació d’Importadors d’Aliments.
Una de les esmenes vol “retocar” l’article referent a les anomenades clàusules de salvaguarda “per donar més coherència a la redacció”. “Aquest article, tal com està estructurat, aporta seguretat jurídica als inversors i el marge de discrecionalitat necessari per poder autoritzar una inversió estrangera assegurant els interessos estratègics nacionals”, va indicar Calvó.

No a l’informe de la Cambra
La consellera Olga Adellach va explicar que no s’ha volgut introduir l’obligatorietat de fer un informe no vinculant, tal com havien demanat la Cambra de Comerç i també la CEA, “perquè el Govern ja disposa dels mitjans” per determinar si convé o no una inversió estrangera. I és que, segons els demòcrates, aquesta llei és “perfectament homologable” al que es fa en molts països. “Hi ha unes clàusules de salvaguarda molt concretes”, va reiterar Calvó, que a més va ressaltar que la no autorització ha d’estar motivada i  podrà ser recorreguda davant els tribunals. “Aquesta manera de procedir ja s’està fent a l’administració”, va incidir Calvó.
Una altra de les esmenes pretén que en cas de transmissió d’una inversió després d’una defunció sigui suficient una declaració i no s’obligui a obtenir una nova autorització. També s’agilitzen i clarifiquen els tràmits a fer quan una societat o persona física perden la residència, supòsit en què també n’hi haurà prou amb una declaració al registre.
D’altra banda, s’ha suprimit la potestat que tenia el Govern de demanar una memòria d’activitats anual als inversors estrangers, en entendre que han de tenir les mateixes obligacions que la resta d’empreses a partir de la regulació vigent sobre comptabilitat i societats. En aquesta mateixa línia de donar facilitats als inversors, una altra de les esmenes s’ha fet per permetre que els pagaments i cobraments es puguin efectuar també a través de bancs estrangers, sempre que estiguin radicats en països cooperadors contra el blanqueig de diners i el terrorisme.
Una altra de les modificacions proposades pels demòcrates és per “accentuar el control” en el cas de l’adquisició de participacions de les societats “per impedir que amb compres en cascada es pugui disposar de més del 10% sense haver passat pel procés d’autorització”.
El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar a finals del passat mes de març set esmenes a aquest projecte de llei. Els canvis proposats pels socialdemòcrates estaven encaminats, entre altres objectius, “a assegurar un control de la discrecionalitat del Govern mitjançant els tribunals i a aconseguir la transparència de les decisions del Govern amb un control per part del Consell General”.

“El PS no ha fet una anàlisi constructiva de la llei”
La consellera Olga Adellach va afirmar ahir que no es pot considerar la llei d’inversions estrangeres en solitari, sinó com a integrant d’un bloc temàtic que ha de permetre avançar cap a un nou model econòmic i crear llocs de treball. En aquest bloc estarien inclosos també els textos sobre el nou model fiscal i els convenis de no doble imposició. “Creiem que l’obertura econòmica és el camí més segur que té Andorra per tornar a créixer, i és important per aportar innovació, nous coneixements i guanyar competitivitat”, va argumentar Adellach. 
En relació amb les crítiques fetes pels socialdemòcrates al text sobre la inversió estrangera, Calvó va manifestar que, a l’espera que donin la seva opinió sobre les esmenes demòcrates, “sembla que no han fet una anàlisi constructiva de la llei” perquè només han fet observacions sobre la suposada arbitrarietat en què pot caure l’executiu en les autoritzacions.
Les parlamentàries demòcrates van ressaltar també la importància que, una vegada s’aprovi la llei d’inversions estrangeres, es facin al més aviat possible la llei del comerç i la llei que garanteixi la lliure competència. Segons van afirmar, els dos textos haurien d’entrar a tràmit parlamentari a la tardor.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte