Diari digital d'Andorra Bondia
De les 56 actuacions per intrusisme només cinc van ser motiu de sanció
De les 56 actuacions per intrusisme només cinc van ser motiu de sanció

De les 56 actuacions per intrusisme només cinc van ser motiu de sanció


Escrit per: 
P.G.

L’any passat el Centre d’Atenció Contra l’Intrusisme empresarial (CACI) va portar a terme 56 actuacions per possibles pràctiques d’instrusisme empresarial, un 7% menys que el 2016. D’aquestes, la majoria, 49, es van derivar de denúncies de diferents sectors sobre eventuals infraccions, en sis, el CACI va actuar d’ofici, i una va ser de caràcter informatiu. De totes aquestes actuacions només en van resultar cinc propostes d’expedients sancionadors, és a dir, un 8,9% del total de les comunicacions. 

Cal remarcar que des del 2013, quan va entrar en vigor la nova Llei del comerç, les comunicacions que arribaven al CACI per possibles casos d’intrusisme s’han reduït un 50%. Això, però,  segons el cap de la unitat de Consum i Inspecció de Comerç, Josep Pujol, és perquè la nova llei “no només penalitzava els qui practicaven l’instrusisme, sinó que a més denunciava aquells que contractaven l’empresa que el practicava i que tenia el corresponent permís per realitzar l’activitat, és a dir, es sancionava l’intrusisme passiu”. 
Això ha fet que moltes empreses es prenguin més seriosament les contractacions de personal. Tot i això, Pujol va destacar que encara hi ha molts sectors que “no saben ben bé què és l’instrusisme, que no és altra cosa que desenvolupar una activitat sense el permís corresponent”. Segons el cap de la unitat de Consum i Inspecció de Comerç, reben moltes comunicacions del sector,   per exemple, del taxi, en què “ens diuen que tal taxista ha fet un trasllat amb un vehicle diferent del que té amb llicència. Aquesta acció pot suposar un incompliment de la Llei del taxi o del transport, però si el taxista té el permís de taxista no és instrusisme”, va aclarir Pujol. Tot i això, des del servei d’inspecció i gràcies a la incorporació d’un nou inspector el segon semestre del 2017 el que es vol és promoure cada cop més la informació sobre aquest tema “per anar més enllà de la repressió i fer tasca de prevenció. Per això, aquest 2017 ens ha permès realitzar més controls d’ofici”, va dir Pujol.  
A més, de les 56 comunicacions rebudes l’any passat, el CACI va efectuar 53 controls immediats i sis de posteriors. A partir d’aquests controls es van dur a terme nou actes de constatació d’indicis de possibles infraccions. 
Per altra banda, tal com baixa el nombre d’expedients oberts, també ho fa l’import de les sancions imposades, que es redueix a 30.005 euros. D’aquesta manera, la quantia per sancions ha baixat un 54% respecte al 2016.
Si es mira per sector d’activitat, on s’ha reduït el nombre   de comunicacions des del 2013 més notablement és en la venda i reparació d’altres productes (com aliments, roba, o reparació d’aparells electrònics), en els allotjaments turístics i en altres serveis, com les assegurances, agències de viatges o professions titulades. En canvi, els que han rebut un augment de comunicacions són les immobiliàries (quinze el 2017) i els serveis a la persona (divuit). Tot i això, Pujol destaca que dels cinc expedients sancionadors oberts, quatre de nacionals i un d’estranger, només dos són per a gestió immobiliària, un per a gestoria administrativa i un per a cuidador d’animal domèstic. La denúncia a l’empresa estrangera era d’un gestor de residus  de tòner i tinta d’impressores que sí que tenia la llicència per fer-ho a Espanya però no el permís per desenvolupar la tasca al Principat. En aquest sentit, el president del  Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra, Jordi Galobardas, va manifestar que “l’intrusisme no és només per tema de competència deslleial sinó perquè pot constituir un refugi de males pràctiques, com pot ser el blanqueig de diners per persones que operen sense permís”, va dir. 

 

CACI
intrusisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte