Diari digital d'Andorra Bondia

Diferent legislació servirà per començar a implantar el ‘Llibre blanc de l’energia’


Escrit per: 
M. F.


Des de l’executiu han posat en relleu que no volen que el Llibre blanc de l’energia sigui un document més que quedi en un calaix. És per aquest motiu que ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va destacar, durant la presentació d’aquest document, que ja s’ha començat a treballar en un seguit de textos legals que han de permetre avançar en l’aplicació de mesures que fomentin l’eficiència energètica i que facin que cada vegada Andorra depengui menys de l’exterior.

Aquest document estableix mesures a curt, mitjà i llarg termini fins a l’horitzó 2050. Un dels eixos d’aquest projecte serà la liberalització de la producció i una de les premisses que s’estableix és que les accions s’han d’anar fent a mesura que hi hagi un nou marc legislatiu, tal com va posar en relleu un dels coordinadors del Fòrum energia i futur (que és el que ha treballat aquest document), Ramon Cereza. La cogeneració, a més, és una de les possibilitats que prenen més força en l’optimització de l’energia.
I com que el marc legislatiu sembla bàsic per començar a implantar tot aquest nou model energètic, el Govern ja va anunciar que ha posat fil a l’agulla per anar enllestint diferents textos. El primer, que de fet ja està a punt, és el reglament de l’energia fotovoltaica perquè els particulars puguin començar a produir energia a petita escala. En aquesta qüestió només falta per determinar les tarifes, segons va exposar Cinca.
Un altre document que es treballa és el que ha de permetre instaurar una etiqueta energètica, una mena de classificació per als edificis que ha de servir, en primer lloc, per saber exactament en quin nivell d’eficiència energètica es troben i, en segon lloc, per “fixar el recorregut de millora per poder pujar en la classificació”, tal com va posar en relleu el titular de Finances. 
Cinca també va destacar que ara s’està a l’espera de les auditories energètiques que es van encomanar de diversos edificis públics i que, un cop es tinguin sobre la taula, es faran un seguit de millores. En aquest sentit, va posar de manifest l’acció exemplificant de l’administració, que, a través de la implantació de mesures d’estalvi i eficiència energètics, ha de ser una “punta de llança” per a la resta de la població. Com també ho han de ser, van afegir tant Cinca com Cereza, les plantes de cogeneració en què ja treballa FEDA, i que després han de servir d’exemple perquè els privats tirin endavant propostes similars.
Un altre text que també es treballa és el que ha de regular la producció d’energia per part dels privats amb la intenció de que sigui un text que pugui ser debatut pel Consell General l’any vinent. En aquest sentit Cinca va anunciar que es tracta d’un projecte de llei en què ja es treballa i que per fer-ho es vol tenir molt en compte l’opinió de les mútues. El ministre va afegir que veu factible poder tenir aquest text tancat a finals d’aquest any.
El ministre també va posar en relleu que la rehabilitació d’edificis, que és un altre dels projectes que es poden tirar endavant de manera immediata, no serà una mesura que salvi tots els llocs de treball de la construcció. En aquest sentit va destacar que “no voldria” que propostes que es puguin impulsar, com aquesta de la rehabilitació, puguin tenir “tanta pressió” com la de ser també una via per salvar el sector de la construcció. Per la seva banda, Cereza va reiterar que el potencial d’estalvi si s’adeqüessin els edificis seria de fins al 70%, però que caldria invertir-hi 600 milions.
En la presentació d’aquest llibre, que es va definir com un full de ruta amb diferents ritmes d’execució, es va fer una breu radiografia de l’estat actual, marcat per un increment del consum elèctric i una dependència de l’energia exterior que arriba a un 96%, i això fa que hi hagi diferents riscos, com l’augment del preu o la saturació de les infraestructures, entre altres.
Davant aquest panorama les accions que es dibuixen són fomentar de les energies renovables, potenciar les centrals de cogeneració, augmentar la capacitat per a la importació d’electricitat (una mesura en què FEDA ja treballa), tirar endavant projectes per a una mobilitat més sostenible, fomentar l’estalvi en l’enllumenat públic o crear l’oficina de l’energia, un organisme que, segons Cinca, cal avaluar, ja que va advertir que el que no vol l’executiu és fer créixer l’administració. Aquesta oficina tindria, segons s’estipula en aquest llibre blanc, un important paper en la conscienciació de la població i en el contacte amb el sector privat, segons va posar en relleu Cereza.

La cogeneració suposarà la meitat de l’energia
El nou model energètic que es deriva del Llibre blanc de l’energia dibuixa un panorama que ha de suposar, en l’horitzó 2050, multiplicar per cinc la producció interna. Cal destacar que quan aquest model estigui aplicat la meitat de l’energia que es faci servir al país serà procedent de la cogeneració i ja en segon lloc hi haurà l’energia que es derivarà
de les hidroelèctriques. Cereza va destacar, però, que per a l’estalvi energètic “la millor mesura és procurar no gastar”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte