Diari digital d'Andorra Bondia

El 16% de la població admet que té dificultats per arribar a final de mes


Escrit per: 
Redacció

El 16% de la població admet que arriba a final de mes amb dificultats o amb moltes dificultats, mentre que pràcticament el 30% assegura que en té alguna.

 Són les conclusions que es treu de l’enquesta de l’Observatori corresponent al primer semestre de l’any, que per primer cop ha inclòs dades sobre pobresa i exclusió social. Aquesta dada col·loca el Principat per sota d’Espanya (10%) i de França (12%). Pel que fa a la resta de països de la Unió Europea (UE), Andorra està en una situació similar a la de Portugal i només per sobre dels països de l’Est, com ara Romania, on el 24% de la població té dificultats per acabar el mes.
L’últim estudi fet al Principat sobre la pobresa data del 2003, quan Càritas va concloure que les famílies monoparentals i els jubilats eren dos dels col·lectius amb més risc d’exclusió, un factor que englobava entre el 9 i el 10 per cent de la població. Set anys després, i en plena crisi econòmica, les enquestes realitzades pel Centre de Recerca Estadística (CRES) identifiquen dos col·lectius més: els aturats –que és el grup que en surt més afectat– i els empleats dels sectors de la construcció i la indústria. Així mateix, segons va explicar el director del CRES, Joan Micó, els treballadors no qualificats i els sense papers també formen part d’aquest grup de risc. Així mateix, Micó va mantenir que hi ha “un cert volum” de gent jove entre els afectats.
Segons els resultats de l’enquesta, el 9% de la població admet que no pot mantenir la seva casa a una temperatura adequada i el 4% diu que no pot menjar carn o peix cada dos dies si vol. Així mateix, el 35% reconeix que no pot pagar una setmana de vacances a l’any fora de casa –un 76% en el cas dels aturats– i un 39% creu que hi hauria el risc que no pogués fer front a una despesa inesperada de 400 euros –un 79% en el cas dels aturats.
En aquest sentit, el CRES va preguntar als enquestats de quina manera afronten les factures i els pagaments de préstecs anualment. El 3% de la població admet que no arriba a pagar o que té veritables dificultats per fer-ho, mentre que el 16% assegura que és “una lluita constant” i el 42% diu que té alguna dificultat.
Pel que fa a les causes de les situacions d’exclusió, la majoria dels enquestats (40,6%) consideren que hi ha persones que viuen en situació de pobresa a Andorra “perquè hi ha moltes injustícies a la nostra societat”. El 15% creu que la principal raó és que aquesta gent ha tingut mala sort i el 14% pensa que és “una part inevitable del progrés”. Finalment, el 10% de la població considera que les persones que viuen en situació de pobresa al país “són mandroses i els falta voluntat”.

La preocupació per la situació econòmica d’Andorra disminueix per primer cop des del 2007

Per primera vegada des del 2007, l’enquesta de l’Observatori, presentada ahir pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), indica una disminució de la preocupació per la situació econòmica, que passa del 22% al 15%. L’evolució del problema va iniciar la línia ascendent el segon semestre del 2007. Des de llavors, no va parar d’incrementar-se fins a l’any passat, quan es va mantenir estable. Així mateix, el 65% de població creu que la situació econòmica d’Andorra és pitjor que la de fa un any, mentre que l’any passat el percentatge arribava al 75%. Pel que fa a l’economia personal, el nombre de ciutadans que qualifiquen la seva situació de dolenta es manté relativament estable en el 57%, mentre que els enquestats que consideren que la seva situació econòmica ha empitjorat en relació amb la de fa un any passa del 42% del 2009 al 34%, en l’última enquesta del CRES.
Els problemes per trobar feina es mantenen en primer lloc. Quatre de cada deu enquestats creuen que es tracta d’un dels problemes d’Andorra que cal millorar actualment. El segueixen el trànsit i les polítiques socials, prestacions i pensions, amb un 23%, i el preu de l’habitatge i l’economia, amb un 15%. No obstant, mentre la preocupació per la manca de treball ha anat augmentant des del 2008, l’evolució del neguit pel preu de l’habitatge i pel trànsit ha mantingut el signe contrari.

El 76% accepta una llei que reguli les zones de fumadors
El 76% de la població estaria d’acord amb l’aplicació d’una llei, similar a les aprovades en alguns països europeus, que prohibís fumar als llocs de treball i als locals públics tancats, mentre que el 20% es mostren en desacord amb la mesura. El 83% dels residents francesos i portuguesos estan a favor de la iniciativa, mentre que en el cas dels espanyols el suport baixa fins al 73% i el 76% dels andorrans avalarien la normativa.
Així mateix, el 57% dels enquestats a l’Observatori del primer semestre de l’any asseguren que els molesta molt o bastant ser en un lloc on han de respirar fum de tabac, mentre que el 42 diuen que els molesta poc o gens. L’enquesta revela que tres de cada deu persones fumen cada dia, mentre que el 6% de la població fuma ocasionalment, el 22% no fuma però havia fumat i el 40,3% no fuma ni ha fumat mai. Les dades es mantenen força estables des del 2007, amb un lleuger increment, de dos punts percentuals, dels fumadors habituals.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte