Diari digital d'Andorra Bondia

El 2011 acaba amb 51 milions d’euros de dèficit i el deute ja arriba als 767


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: N.M.

“El problema més greu del conjunt de les finances públiques és el seu endeutament, estem massa endeutats.” No és que sigui una novetat, però ho va tornar a dir ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, amb motiu de la presentació de la liquidació del pressupost del 2011.

Així, el deute de l’Estat a 31 de desembre de l’any passat se situava en 767 milions d’euros, és a dir, 51 milions per sobre del que hi havia un any abans.
El deute actual total del conjunt de les administracions és d’uns 1.000 milions. Això significa que el país està per sota del 40% del PIB, una xifra en principi poc alarmant si es té en compte que el màxim fixat als països europeus és d’un 60%. El ministre va advertir, però, que aquesta dada pot resultar enganyosa perquè té una significació diferent als petits països com Andorra, “gairebé amb un monoproducte quant als seus ingressos i amb un marc fiscal encara per diversificar, i també amb una economia extremadament depenent de l’exterior i amb poca capacitat de reacció”.
Per això és millor, segons Cinca, comparar l’endeutament amb els ingressos i la xifra que surt és del 150%, “cosa que comença a ser una dada preocupant perquè ens diu que la capacitat d’amortitzar aquest deute és nul·la”. El camí, a llarg termini, així doncs, és reduir l’endeutament per pagar menys interessos i també per donar una imatge més solvent davant de potencials inversors. “No és una situació dramàtica, però el que no hem de fer és abaixar els braços i eludir l’objectiu de rebaixar l’endeutament a mitjà i llarg termini”, va indicar Cinca.
Les despeses de l’any passat es van situar en 359,1 milions d’euros. El capítol que experimenta un increment més gran respecte del 2010 és el de transferències corrents (32,5%), a causa del dèficit que arrossega la Seguretat Social, que obliga l’Estat a destinar-hi diners. També continuen augmentant les despeses de personal (1,98%), que representen un 27% del total. De totes maneres, les despeses que més han crescut percentualment han estat les financeres, un 76%, pels interessos més elevats de les pòlisses bancàries. Per la seva banda, les inversions han baixat més d’un 40%.
Precisament la necessitat de reduir l’endeutament ha fet que també enguany el capítol d’inversions resulti molt reduït, arribant només a uns 30 milions d’euros. Respecte d’això Cinca va manifestar que “no crec que puguem anar més allà del 2013 amb una inversió tan baixa, i amb aquesta idea treballem”. El ministre va recordar, però, que la inversió total que es farà realment supera aquesta xifra, si s’hi inclou la que fan els comuns i les empreses parapúbliques.
Així mateix, la solució per a  l’endeutament passa, com ha anat repetint també el ministre, per incrementar els ingressos amb la consolidació del marc fiscal, que s’espera que doni tots els seus fruits el 2013-2014, i per la reducció de les despeses, sobretot generades des de la Seguretat Social. “Això no vol dir que vulguem una CASS amb dèficit zero, sinó amb un dèficit que sigui assumible i no sigui més gran cada any”, va dir Cinca.
El ministre va deixar la porta oberta a fer més emissions de deute al país, “però no preveig poder-ho fer a escala internacional a curt o a mitjà termini”. L’endeutament bancari és en aquests moments de 547 milions, una xifra que s’ha anat reduint els últims anys fins a arribar ara a un 60% i que encara podria baixar fins al 50%, segons Cinca. Per la seva banda, el deute no bancari arriba a 220 milions.
Els ingressos previstos per l’Estat se situaran en un futur proper en uns 400 milions, una vegada s’hagi posat en marxa el nou marc fiscal, inclòs l’impost sobre la renda de les persones físiques. Això hauria de ser així  si l’activitat econòmica millora i es registren creixements al voltant del 2-3%, segons el ministre.
Els ingressos liquidats el 2011 han estat de 308,2 milions, amb un creixement de tan sols l’1,39%,  i enguany haurien de ser d’uns 330. El problema és l’excessiva dependència d’uns productes molt concrets, i en primer lloc del tabac, que suposa unes entrades de 65 milions, aproximadament un terç del total del recaptat per l’impost de mercaderies (IMI). Un total de 52 milions més provenen de la importació de carburants i 47,5 d’altres mercaderies, en què l’alcohol té un pes significatiu. Fins a un 86% dels ingressos del 2011, cosa que suposa uns 265 milions, corresponen a impostos indirectes, mentre que només el 2% prové dels directes (5,6 milions), gràcies a l’impost sobre la renda dels no residents.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte