Diari digital d'Andorra Bondia
El 2017 es registraran 200.000 morosos i 45 milions d’impagats
El 2017 es registraran 200.000 morosos i 45 milions d’impagats

El 2017 es registraran 200.000 morosos i 45 milions d’impagats


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

“Els resultats han estat més del doble del que esperàvem”. Així resumeix el balanç i evolució que el Registre Andorrà de Morositat (RAM) ha tingut en el seu primer any de vida, i ho diu David Castillo, que és impulsor i soci director del RAM. I és que la previsió és tancar aquest 2017 en uns 200.000 registres de morosos. Uns registres que sumen més de 45 milions d’euros d’impagaments
De tots els morosos registrats, el 80% són empreses i el 20% són particulars o autònoms. 
El més important que remarca Castillo és la taxa de recobrament que s’ha aconseguit en aquest primer exercici del RAM,  i que se situa en un 65% o, el que és el mateix, de cada 10 impagats, més de sis s’aconsegueixen cobrar, un cop són registrats com a morosos. És a dir, s’espera que en finalitzar aquest any, dels 200.000 morosos registrats, 130.000 s’hauran pogut pagar o es pagaran.  Castillo remarca que aquesta taxa és òptima si es compara amb la del registre de morosos d’Espanya, que està entre el 60 i el 65 %, tenint en compte que aquest registre ja fa més de 15 anys que està en marxa; el de França encara és més baix i no arriba al 60%.  De fet, “en taxes de recobrament és complicat arribar a superar molt més del 70%, perquè sempre hi ha, i hi haurà, morosos i impagaments”, va comentar Castillo. 
Al RAM es registra el nom dels morosos i, un cop han efectuat el pagament que devien aquest registre i segons uns requisits, s’esborra el nom del morós. Tot i això, també s’ha comprovat que hi ha un percentatge de morós reincident o, tal com es diu en l’argot del sector, del “morós professional”. Són empreses o particulars que potser fan el pagament d’allò que devien en veure’s registrats al RAM, però que al cap de poc temps hi tornen a aparèixer per un altre impagament. 
Pel que fa a nombre de clients que té el RAM, ja superen el mig miler. En concret, en té  518. Solen ser empreses de diversos sectors, però també parapúbliques i administracions. “La previsió era acabar aquest any amb uns 250 clients, i tant en registres com en clients hem més que duplicat les expectatives”, va comentar Castillo. 

Previsions
De cara a futures previsions, Castillo assegura que per al 2018 s’espera arribar a més de mil clients. Pel que fa a la previsió de registres, és més complicat de xifrar, assegura Castillo. I quant a la taxa de recobrament, manifesta que es pot arribar al 70%, o poc més. 
L’impulsor del RAM manifesta que “com més informació o més registres es facin, i també més clients s’adhereixin, l’eina serà més solvent”. 
De cara a l’any vinent, des del RAM s’espera que s’adhereixin com a clients la resta de les administracions que encara no s’hi han adherit. 
El RAM va iniciar el seu trajecte el novembre passat. En dos mesos ja s’havien registrat unes 50.000 incidències d’impagaments. En tan sols dos mesos la taxa de recobrament ja havia suposat un 40%, i ja tenia 200 clients inscrits. L’evolució d’aquest primer any del registre de morosos privat ha estat exponencial en tots els seus àmbits: clientela, registres i també taxa de recobrament. Per tot això, el seu impulsor en fa un balanç positiu.
El RAM dona la possibiliat als clients de registrar els seus morosos i poder consultar fins i tot registres d’altres països. L’objectiu final, però, és “reduir la morositat”, va dir Castillo. 
Castillo també destaca que el RAM està adaptat a la normativa europea sobre protecció de dades i compleix estrictament la Llei 15/2003 qualificada de protecció de dades. A més, dona garanties a certs tipus de consumidors que, encara que no estiguin regulats a la legislació andorrana, sí que ho estan als països del nostre entorn. Per tot això, Castillo remarca que “no hem tingut cap queixa ni reclamació, ni de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) ni de cap altre organisme”. 

morosos
impagats
milions
David Castillo
RAM
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic