Diari digital d'Andorra Bondia
Fins a un 45,9% de la població del país té una o més privacions, davant el 54,1% que no en té cap.
Fins a un 45,9% de la població del país té una o més privacions, davant el 54,1% que no en té cap.

El 40,4% dels ciutadans no poden fer front a un imprevist de 950 euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El 40,4% de la població del país no podria fer front a una despesa imprevista de 950 euros amb els seus propis recursos, i fins a un 10,8% dels ciutadans han tingut almenys un retard en el pagament de rebuts relacionats amb l’habitatge principal, segons es desprèn de les dades parcials de l’Enquesta de condicions de vida 2018 (ECV), un dels estudis en els quals, tot i no estar complet, s’ha basat el departament d’Estadística per realitzar l’Estudi sobre el cost de la vida a Andorra, presentat recentment. 

L’ECV, que recull fins a deu variables que fan referència a les privacions materials dividides en tres grans grups –lligades a la qualitat de vida, monetàries i de béns de consum durador– posa de manifest que aquestes privacions monetàries afecten especialment aquelles llars conformades per dues persones adultes i dos infants i també en les llars unipersonals. En el primer cas, fins al 50,1% de les llars no poden afrontar una despesa imprevista de 950 euros i fins a un 11,1% han tingut un retard en algun pagament. Pel que fa a les llars unipersonals, el percentatge de les que no poden fer front a un imprevist d’aquesta quantitat és del 42,6%, mentre que el dels retards en algun pagament se situa en el 10,5%.

D’altra banda, pel que fa a les privacions relacionades amb la qualitat de vida, l’ECV permet constatar que gairebé un 17% dels ciutadans del país no pot permetre’s una setmana de vacances anuals, incloent-hi fins i tot l’estada a una casa de familiars o amics. Com en el cas de les privacions monetàries, aquest percentatge creix de forma significativa en el cas de les cases amb dos adults i dos infants, on se situa al 24,8%. Quant a d’altres tipologies de llars, el 20,9% de les conformades per dos adults tampoc pot permetre’s una setmana de vacances a l’any, percentatge que baixa fins al 18,3% en el cas de les unipersonals, al 15,7% en aquelles conformades per tres persones adultes i fins al 14,8% en les integrades per dos adults i un infant.

També en aquest àmbit de les privacions lligades a la qualitat de vida, l’Enquesta de condicions de vida, amb dades corresponents a 542 llars que representen un total de 1.297 persones, conclou que un 2,4% de la població no pot disposar d’una alimentació que contingui carn, peix o pollastre almenys un cop cada dos dies, un percentatge que s’eleva fins al 3,7%, en el cas de les llars unipersonals, al 3,6% en les integrades per dos adults i un infant i fins al 3,4% en aquelles que conformen dues persones adultes. En canvi, no hi ha cap llar amb dos adults i dos infants en què es doni aquesta privació.

Finalment, un 3,6% de la població no pot permetre’s mantenir l’habitatge a una temperatura adequada durant els mesos d’hivern, xifra que augmenta, en el cas de llars unipersonals, fins al 8,5% i fins al 4,8% en aquelles amb dos adults i dos infants.

Pel que fa a les privacions de béns de consum duradors –telèfon, televisió en color, ordinador, rentadora i automòbil–, l’ECV posa de manifest que aquest tipus de privacions tenen menys incidència que les anteriors. Així, es desprèn de les dades, que gairebé no hi ha persones que no tinguin telèfon (0%), televisió (0,3%) i rentadora (0,1%). Només un 4,1% dels ciutadans asseguren no poder permetre’s un ordinador, mentre que un 4,6% manté que no es pot permetre un automòbil. De la mateixa manera que en les altres tipologies de privacions, aquests percentatges són més elevats en funció de la composició de les llars. Així, fins al 10,8% de les conformades per dos adults i dos infants no es poden permetre un ordinador, percentatge que se situa en el 7,5% en el cas de les llars unipersonals.

Quant a l’automòbil, el major nombre de llars que asseguren que no se’l poden permetre són les unipersonals (9,5%), seguides de les formades per dues persones adultes (6,8%) i per les de tres adults (5,4%). Les formades per dos adults i dos infants que no es poden permetre un automòbil són el 5,1%.

Totes aquestes dades fan concloure que un 54,1% de la població no té cap privació enfront el 45,9% que en té una o més. Així, independentment de la tipologia d’aquesta, el 23,9% dels ciutadans té una privació, el 14,3% en té dues, un 5,3% en té tres i un 2,4% en té quatre o més, situació aquesta darrera que es considera de privació material severa.

ciutadans
imprevist
950 euros

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És molt trist que gairebé la meitat de la població no puguin fer front a aquesta despesa. Els poders públics haurien de fer alguna cosa per evitar-ho.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte