Diari digital d'Andorra Bondia
La construcció és el sector amb un percentatge més elevat d’empreses que no han vist afectada la seva facturació.
La construcció és el sector amb un percentatge més elevat d’empreses que no han vist afectada la seva facturació.

El 60% de les empreses creu que trigarà més d'un any a recuperar els ingressos pre-pandèmia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Fins a sis de cada deu empreses consideren que trigaran més d’un any a recuperar el volum d’ingressos que tenien abans de la pandèmia de la Covid-19. Així es posa de manifest en l'informe de conclusions dels resultats de l'enquesta de conjuntura corresponent al segon semestre del 2020 fets públics avui per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, on també s'inclouen les conclusions relatives al monogràfic sobre la situació econòmica de les empreses davant la crisi de la Covid-19.

Davant el 61,6% d'empreses que afirma que tardarà més d'un any a recuperar els ingressos, únicament el 16,5% confia a assolir el mateix nivell d'ingressos del 2019 abans d'aquest període, mentre un 6,1% manté que ja ha retornat als nivells de facturació anteriors a la pandèmia. Així mateix, hi ha un 7,7% de les empreses enquestades que apunten que veuen difícil que el puguin recuperar i que hauran de tancar el negoci.

Les empreses que manifesten unes expectatives més pessimistes són les del sector de l'hoteleria, on fins al 65,7% dels establiments asseguren que no recuperaran un volum de facturació semblant al d'abans de la pandèmia fins, com a mínim, passat un any. A més, el 14,3% consideren "complicat" recuperar-se i mantenen que "segurament es veuran forçades a tancar l'activitat". També en el cas del comerç minorista les expectatives no són massa optimistes. I és que un 62,9% creu que tardarà més d'un any a recuperar-se i fins a un 8,6% manté que no ho farà i que haurà de tancar.

En canvi, a l'altra cara de la moneda hi ha el sector de la construcció, que és el que concentra el percentatge més elevat d'empreses (el 14,7% del total del sector) que o bé no han vist afectada la facturació o bé ja han recuperat els nivells previs a la pandèmia. En el cas de la indústria, el 30% de les empreses diu que ja han assolit uns nivells d’activitat similars als de 2019 o bé preveuen aconseguir-ho en menys d’un any.

Si es té en compte la dimensió de les empreses, les més grans són les més optimistes quan a la recuperació de la facturació, mentre el 9,7% de les microempreses (amb un nombre màxim de 5 treballadors) veuen difícil recuperar la facturació i consideren que potser hauran de tancar, un percentatge que baixa fins al 4,7% en les empreses que tenen entre 6 i 25 treballadors.

I és que les empreses assenyalen com a principal problema pel seu negoci, amb una valoració de 4,29 sobre 5, la caiguda de les vendes, a la vegada que es mostren preocupades també per les tensions de tresoreria (3,60) i la supervivència de l'empresa (3,56). Per contra, el que els genera menys preocupació, amb una valoració del 2,89, és l'increment de morositat.

En relació a la capacitat que tindrien per fer front a noves restriccions en el cas que hi hagués nous rebrots de la pandèmia, vuit de cada deu empreses afirmen que podran suportar noves mesures restrictives que afectin el desenvolupament de la seva activitat, tot i que el 70% d'aquestes admet que "ho faria amb dificultats", mentre un 20,4% considera que no podrien resistir-ho i que haurien de tancar definitivament. De les que afirmen que sí podrien fer front a noves restriccions, un 9,3% assegura que ho podria fer "sense cap problema".

Per sectors, el comerç minorista i, sobretot, l’hoteleria són els que tindrien més problemes per mantenir la viabilitat econòmica dels negocis, un 23% i un 31% d’empreses, respectivament, sostenen que en cas de noves restriccions no podrien resistir i haurien de tancar. En el cas de la indústria i la construcció la incidència negativa de possibles noves onades de la pandèmia és comparativament menor. Així, gairebé la totalitat de les empreses, nou de cada deu, afirmen que podrien aguantar noves restriccions, si bé en la majoria de casos amb alguna dificultat, i només un 12% d’empreses preveuen que no podrien resistir-ho i que haurien de tancar el negoci.

En base a la dimensió, les empreses més petites són les que tindrien més dificultats per superar noves restriccions associades a més rebrots del virus. En aquest sentit, l'inform posa de manifest que el 23% de les empreses que ocupen entre 1 i 5 treballadors no podrien resistir des d’un punt de vista econòmic i haurien de tancar definitivament, mentre que en el cas de les empreses de més de 25 empleats aquest percentatge és només del 6,1%.

D'altra banda, la davallada dels ingressos però l'obligació de les empreses de fer front a tot una sèrie de despeses fixes ha comportat problemes de tresoreria a un nombre significatiu d’empreses, sobretot a les que han hagut de paralitzar l’activitat temporalment durant l’any 2020 o han vist reduïda significativament la facturació en un entorn de caiguda notable de les vendes.

Així, el 19,8% de les empreses enquestades admet patir tensions de tresoreria i el 33% d’empreses manifesta que encara no en té però que segurament en tindrà en un termini inferior a sis mesos. Per contra, el 47,2% de les empreses sosté que no es veu afectada per aquesta dificultat i té bones previsions de tresoreria de cara als propers sis mesos.

Finalment, l’informe posa de manifest que les empreses han tingut més facilitats que no l’any 2015 per accedir a finançament extern, una facilitat que vinculen al programa de crèdits tous impulsat des de l’executiu. Així, i a diferència del 2015, només un 18,9% han assegurat tenir dificultats de finançament. Pel que fa al retorn dels crèdits, el 51,1% manté que tindrà dificultats per tornar-los un cop acabat el període de carència i un 48,9% afirma que no.

60%
empreses
Creu
trigarà
més
d'un
any
recuperar
ingressos
pre-pandèmia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic