Diari digital d'Andorra Bondia
El sector de la construcció fa gairebé la totalitat de la despesa al país.
El sector de la construcció fa gairebé la totalitat de la despesa al país.

El 73% dels ingressos de les empreses corresponen a clients nacionals


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

El 73% dels ingressos de les empreses no financeres del país provenen dels clients nacionals, mentre la resta d'ingressos corresponen a clients de la resta del món, segons es despren de l'Enquesta d'activitats econòmiques corresponent a l'exercici 2018 feta pública pel departament d'Estatdística.

Amb un enfocament sectorial, i dins del sector serveis, destaquen els sectors de l’hostaleria i d’altres serveis amb uns ingressos procedents de la resta del món a l’entorn del 69%. Aquest fet té relació directa amb la despesa dels visitants, atès que coincideix amb els sectors on els visitants fan la major part de la seva despesa.

Segons la tipologia d’ingrés, i per a l’economia en general, hi ha un gran predomini dels ingressos identificats com a “import net de la xifra de negoci” fins a representar més del 95%. Aquests ingressos coincideixen amb els generats per les vendes i per les prestacions de serveis generats en l’activitat ordinària de les empreses. 

Pel que fa a l’origen geogràfic de les despeses, en termes globals, entorn del 70% són realitzades dins d’Andorra i el 30% a la resta del món. No obstant això, i analitzant els quatre grans sectors, es detecten dos comportaments diferenciats. Mentre que el sector agrari i la construcció fan, pràcticament, la totalitat de la despesa dins del territori andorrà, la indústria i els serveis generen una despesa superior fora del territori, on aquesta despesa representa una tercera part del que es consumeix dins d’Andorra. 

De la mateixa manera que als ingressos, la tipologia de despesa que predomina a les empreses són les categoritzades com a despeses d’explotació, que abasten pràcticament la totalitat de les despeses. Aquestes despeses s’identifiquen com les necessàries per poder desenvolupar l’activitat ordinària de l’empresa.

Amb relació a les “despeses de personal”, en termes generals, més del 95% correspon a despeses del personal assalariat i la resta a despeses de personal no assalariat.

Pel que fa a l'adquisició d'actius considerats inversió, més del 90% es va fer a Andorra i menys del 10% a la resta del món. Per un altre costat, les vendes han estat principalment en territori andorrà a excepció del sector de 'transport i emmagatzematge' que va fer al voltant del 78% de les seves vendes a l'estranger.

D'altra banda, els resultats de l'enquesta mostren que un 58% dels llocs del treball són ocupats per homes i un 42% per dones. Més concretament, entre els homes gairebé un 78% són assalariats i un 90% tenen feina a temps complet, i pel que fa a les dones, al voltant del 89% són assalariades i un 80% treballa a temps complet. Respecte al tipus d'ocupació del personal, hi ha un cert equilibri entre tècnics, personal de restauració i comerç i altres, els quals representen al voltant del 30% cada un. Únicament, els directius disminueixen fins a un 10%.

Finalment, lligat al tipus de jornada laboral, segons publica Estadística, del total de les hores efectivament treballades, el 60% són fetes per homes i el 40% per dones. En aquest sentit, els homes han fet el 96% de les seves hores a temps complet i les dones el 90%.

ingressos
empreses
clients
nacionals
corresponen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte