Diari digital d'Andorra Bondia
Patrícia Bragança
Patrícia Bragança

El CEPA reclama més agilitat en les contractacions i més formació


Escrit per: 
M.S.

Si recentment va ser la Cambra de Comerç qui, en la presentació de les enquestes de conjuntura, va insistir novament en els problemes de les empreses per trobar mà d’obra qualificada, i des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va tornar a demanar la possibilitat d’establir una quota permanent de permisos de residència i treball, ara des del Club d’Empresaris Portuguesos (CEPA) s’ha incidit altre cop en aquest problema i en l’escassa agilitat de l’administració a l’hora de donar-hi una resposta.
La presidenta del CEPA, Patrícia Bragança, va explicar que, en el cas concret del sector de la construcció, en els moments més durs de la crisi “molta gent amb càrrec i experiència va marxar del país i d’altra es va reciclar en altres sectors”, fet que ha provocat que ara, amb un cert repunt de l’activitat, “hi hagi empreses que tinguin dificultats per trobar treballadors qualificats”.
En aquest sentit, Bragança va destacar que hi ha empreses que reben moltes ofertes de treballadors de fora del país, però per l’actual sistema de quotes d’autoritzacions de residència i treball i pel fet que s’estableixi un salari mínim per a aquests treballadors forans no sempre és possible que les empreses puguin cobrir els llocs de treball que necessiten.
Així, la presidenta del CEPA, que va lamentar “l’excessiva burocratització de l’administració”, va incidir en la necessitat de poder “agilitzar tot això i trobar una solució més eficaç”, ja que sovint moltes de les empreses que necessiten un treballador no poden esperar dos o tres mesos a incorporar-lo. 
Per això, Bragança va apostar per mirar d’aprofitar el fet que Andorra és un país petit. “Allò que té Andorra de positiu per les seves dimensions és que pot fer i desfer qualsevol situació creada amb relativa facilitat”, va assegurar Bragança, que va assenyalar la possibilitat d’establir ara un sistema obert durant dos anys, un termini de temps suficient per poder “analitzar la situació i l’impacte en el mercat de treball intern i poder tornar, si és necessari, a les quotes”.
Així mateix, la dirigent del Club d’Empresaris Portuguesos va incidir també en la necessitat de mirar d’aprofitar més els treballadors del país abans de fixar-se en els de l’exterior. I per fer-ho va defensar la importància de la formació, un aspecte que considera que cal “potenciar a tots els nivells”.
D’una banda, ho ha de fomentar l’administració, per aconseguir que les formacions que organitza el departament de Treball siguin realment les adequades als perfils de treballadors que necessiten les empreses. Però, de l’altra, també aquestes. I és que Bragança va destacar que “cal que les mateixes empreses facilitin la formació i s’hi impliqui també el treballador”, que si arriba el cas “estigui disposat a anar a formar-se a fora, si és necessari i aquí no pot accedir a la formació que necessita”.
Tot i això, la presidenta del CEPA va defensar també la necessitat d’ampliar el catàleg de formacions que s’ofereixen al país i fer una aposta més gran per la formació professional. En aquest sentit, Bragança va celebrar iniciatives i projectes com la de l’escola Vatel o la del Mediterrani.

mà d'obra
quaotes
CEPA
Patrícia Bragança

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte