Diari digital d'Andorra Bondia
Els constructors confien continuar creixent aquest 2019 gràcies a les reformes, i esperen un impuls de l’edificació residencial.
Els constructors confien continuar creixent aquest 2019 gràcies a les reformes, i esperen un impuls de l’edificació residencial.

El comerç i l’hoteleria frenen la seva activitat i preveuen un 2019 negatiu


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’enquesta de conjuntura del segon semestre del 2018 de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) que han respost 421 empreses, indica que la recuperació de l’economia, que va començar a mitjan del 2013, està perdent impuls, com també ho fan les economies veïnes. A més,  alerta que la situació del sector del comerç és “la més preocupant” en el context econòmic actual. De fet, la facturació en aquest ram ha caigut un 3,4% de mitjana, davallada més intensa que la registrada el 2017, quan ho va fer un 0,8%.
El model de transformació que afronta el comerç, amb un creixement de les vendes per Internet, és una de les principals raons, com també la manca de consum intern per la pèrdua de poder adquisitiu. “El nombre més moderat de turistes també ha frenat l’activitat en l’hoteleria i el comerç”, va manifestar el president de la CCIS, Miquel Armengol. La nota positiva de l’enquesta la lidera el sector de la construcció, que creix, encara que ho fa discretament.
Així doncs, la construcció “es manté com un ferm puntal del creixement econòmic d’Andorra”, diuen les conclusions. El 68% de les empreses d’aquest àmbit han qualificat de bona la situació dels negocis, i no hi ha hagut cap empresa que hagi assenyalat una evolució negativa de l’activitat. El 64% de les empreses enquestades han remarcat un increment de la feina amb relació a un any enrere. Aquest percentatge representa un màxim històric de la sèrie de resultats. Les empreses constructores han incrementat un 9,4% la xifra de negoci.
El creixement ha estat motivat, principalment, per la demanda d’edificació d’habitatges. En canvi, l’obra no residencial i la pública van a un ritme més modest. Altres indicadors que han ajudat en la millora són l’augment d’un 4% de les transaccions d’habitatges de segona mà i les feines de reformes i rehabilitació.
Les expectatives dels constructors per a aquest primer semestre del 2019 se centren a continuar recuperant l’activitat, sobretot fent reformes, i també esperen un impuls en l’edificació residencial, ja que s’augura certa reculada en l’obra civil.
Pel que fa al comerç, la xifra total de vendes continua disminuint, i ho fa amb més notorietat si es compara amb els mateixos mesos que l’any 2017. És el subsector de la branca de roba i calçat “el que presenta un clima de negoci més negatiu, per tercer semestre consecutiu”. El 67% dels enquestats han registrat un volum de facturació inferior al d’un any enrere. Només el ram corresponent a higiene i sanitat han aconseguit mantenir el mateix gruix de vendes que el 2017. Són precisament aquests subsectors, i el d’equipament de la llar, els que mostren un grau d’optimisme més elevat dels últims dos anys.
El president de la Cambra va remarcar que tot i que “no es pot negar la crisi, el comerç està en un període de transformació, no està mort, està canviant”, va voler precisar Armengol.
En aquest sentit, el president va remarcar que és important l’aposta per un turisme de luxe que atregui visitants d’altres destinacions paral·leles a les tradicionals. La visió dels comerciants sobre la situació del sector ha estat la més pessimista dels darrers quatre anys. Però de cara a aquest primer semestre d’enguany continuen pessimistes perquè preveuen un estancament de l’activitat.
Per altra banda, després de dos anys de creixement de l’activitat hotelera, l’enquesta confirma ara cert grau de recessió en aquest sector. Els nivells d’ocupació han baixat, i consegüentment, l’activitat. Això és degut a les ofertes més competitives d’altres destinacions poc segures i a la desacceleració econòmica que pateixen els principals mercats emissors, que són Espanya i França. Els preus dels hotels, que havien pujat els anys 2016 i 2017, han baixat el darrer any  per intentar reactivar la demanda. Les valoracions dels empresaris de l’àmbit hoteler són les més pessimistes dels darrers tres anys, després d’una davallada del 2,2% de la xifra de negocis, i les previsions no són gaire millors, ja que esperen continuar perdent impuls.
Finalment, el sector de la indústria segueix avançant però a un ritme molt contingut. El baix volum de l’activitat industrial està  motivat per una demanda domèstica encara poc dinàmica i una lleugera caiguda de les exportacions. La facturació en aquest àmbit ha experimentat una pujada d’un 2,2% de mitjana. Les expectatives apunten a una millora, encara que discreta.

comerç
hoteleria
frenen
activitat
2019
negatiu
preveuen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte