Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú d’Ordino aprova un pressupost de contenció d’11.279.946 euros


Escrit per: 
Redacció


La majoria ordinenca va rebre ahir el vot de confiança de l’oposició en l’aprovació dels comptes per al proper exercici 2010.

 Un any fiscal que, igual que el present, estarà marcat per l’austeritat i la contenció, tal com ho reflecteixen les dades presentades ahir per la titular de la conselleria de Finances, Meritxell Martí. Així doncs, es va sotmetre a votació uns comptes d’11.279.946 euros, una xifra un 10,60% inferior a la projectada aquest any, en què es va incloure 1.336.793 euros de més, bona part dels quals destinats a inversió.

Precisament és en el capítol de les inversions on els números més han decrescut, i és que al llarg de l’any vinent la corporació invertirà 761.070 euros, un 44 per cent menys que l’any passat. Martí va esmentar que aquest líquid anirà destinat principalment a voravies, enllumenat, quarts, treballs topogràfics i tasques de manteniment, entre d’altres. Queda en suspens la restauració de l’hotel Casamanya, que per manca de diners a les arques no es podrà tirar endavant, tot i que des del Comú seguiran intentant rebre ajudes des del ministeri de Cultura per intentar desenvolupar el projecte en un futur no gaire llunyà.
Sense sortir de les inversions, però sí canviant de capítol, cal comentar que a Secnoa es destinarà durant l’any vinent uns 663.000 euros, 400.000 dels quals es dedicarà a revisions i manteniment dels aparells, mentre que amb la resta es crearà un telecorda a la Coma i s’instal·larà un sistema Magnestick per als infants en un telecadira.

En termes d’ingressos, cal destacar, com ja és habitual en els darrers anys, una nova davallada en la previsió d’entrada en concepte de cessions, construccions i transferències patrimonials. El càlcul fet per la conselleria de Finances estima que hi haurà un descens del 3,35% respecte al pressupostat inicialment aquest any, que ja es va fer a la baixa. Així doncs, s’espera passar d’uns 7.734.739 euros a 7.475.946, que suposa 258.793 euros menys de recaptació, a causa en gran part dels conceptes descrits.
De fet, Martí va detallar el decreixement que s’espera en cada apartat dels impostos indirectes i taxes. S’estima que en concepte de cessions s’ingressi un 24% menys l’any vinent, i en impostos per la construcció un 7,20% menys, mentre que en ITP (impost sobre les transferències patrimonials) s’espera que la xifra sigui similar a la de l’any passat, és a dir, uns 300.00 euros.
D’altra banda, poca cosa va opinar l’oposició, tant la socialdemòcrata com la independent, la primera per absència d’Albert Pujal i la segona per una conformitat amb matisos amb els comptes presentats. D’una banda, Gilbert Blasi va voler confiança a la majoria en els comptes i va posar en dubte que la retallada de la despesa sigui “excessiva” i que obligui la majoria a concretar crèdits extraordinaris per fer front a pagaments durant el 2010. Per la seva banda, Irene Cachafeiro poca cosa va afegir a les paraules de Blasi. De fet, només va fer que corroborar-les.

La corporació ingressarà 1.100.000 euros pels drets
de construcció del futur geriàtric de la Cortinada

A banda de l’aprovació del pressupost, el conseller d’Urbanisme, Pere Riba, va donar a conèixer els darrers passos sobre el projecte del geriàtric, i va indicar que tot just ahir al matí es va aprovar per junta de govern donar el vistiplau a aquest acord urbanístic. Això suposa per a la corporació una entrada de líquid d’1.100.000 euros, una xifra que no estava prevista ni als pressupostos del 2009 ni als del 2010, tal com va indicar la consellera de Finances, Meritxell Martí. En aquest sentit, Martí va indicar que s’espera que aquesta xifra es pugui comptabilitzar en els comptes d’aquest any i que el més probable és que aquesta inesperada entrada de líquid a les arques comunals permeti a la majoria tancar l’exercici en positiu. “Almenys aquesta és la idea”, va comentar la consellera en un to prudent, ja que encara falta un mes per tancar l’exercici i poden passar moltes coses, així que de moment la majoria prefereix esperar i no precipitar-se arribant a conclusions abans de temps.

Número de vots: 34
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic