Diari digital d'Andorra Bondia
L’avió d’Air Nostrum que fa la connexió amb Madrid, a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell.
L’avió d’Air Nostrum que fa la connexió amb Madrid, a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell.

El concurs per renovar la concessió del vol a Madrid sortirà aquest mes


Escrit per: 
L. B. S. / M. P. / Foto: J. R.

El Govern té previst treure el concurs per renovar la concessió del vol que uneix Andorra amb Madrid aquest mateix mes. Així ho ha explicat avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha detallat que s’estan acabant de preparar les bases. Cal recordar que la concessió actual es va tancar a finals de l’any passat i s’esgota al desembre, ja que era només per un any, de manera que abans que expirés el contracte vigent calia tornar a treure el concurs per renovar l’explotació de la ruta.

Tal com ja s’havia apuntat, serà en aquest mateix concurs que s’inclourà la possibilitat d’ampliar les connexions amb la capital espanyola amb un vol entre setmana, “sense que condicioni el que ja estem fent”. Gallardo ha recordat que s’ha vist la possibilitat de desplegar aquest vol per la demanda que hi ha d’empreses del Principat, però una vegada més ha condicionat la connexió intersetmanal a la implicació del sector privat. “Necessitem assegurar uns nivells d’ocupació entre setmana que siguin suficientment sostenibles perquè no ens condicioni la sostenibilitat econòmica de la ruta del cap de setmana”, ha exposat.

La manera d’aconseguir-ho és fent que siguin les mateixes empreses interessades qui facin una “compra mínima” de bitllets, ja que llavors “els nivells d’ocupació donarien una rendibilitat assumible”. El ministre s'ha mostrat convençut que s’arribarà a un acord abans de tancar la nova adjudicació, de manera que s’asseguraria el vol, però no ha amagat que “si veiem que el compromís del sector privat no arriba a un nivell acceptable, no ens podem arriscar a posar entre setmana una connexió que suposa una penalització sobre l’aportació del Govern”.

Per aquest primer any de funcionament, l’Executiu es va comprometre a una aportació màxima de 600.000 euros, a la que va garantir que no s’arribarà perquè l’ocupació dels vols ha estat per sobre de la prevista, però posar en marxa aquesta tercera ruta “pot condicionar els 600.000 euros i segurament els superaria”.

Gallardo s'ha mostrat convençut que un cop es publiqui el nou concurs, Air Nostrum s’hi tornarà a presentar, però no ha amagat el desig que hi hagués més opcions per incrementar “la competència”. Amb tot, ha deixat clar que “estem molt satisfets de l’experiència amb Air Nostrum per la solvència, la serietat i perquè ha explotat molt bé la connexió”.

Informe
Al mateix temps el Govern està en espera de rebre els resultats de l’estudi que va encarregar per analitzar la viabilitat de noves rutes des de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell. París i Lisboa són les dues connexions que per “raons institucionals i d’interès de país” es prioritzen, però també s’ha detectat cert interès en Mallorca i el mercat britànic, “un mercat que ens agradaria explorar”. Ara bé, de moment no hi ha cap compromís adquirit i Gallardo adverteix que “difícilment” es podrien tirar endavant totes a l’hora. Primer de tot es vol tenir un pla de negoci i veure les aportacions econòmiques que s’haurien de fer, i a partir d’aquí, “prioritzar”, perquè malgrat que assegura que “hi creiem i ens agradaria, segurament el Govern no podria assumir-les totes de cop”. Així, la seva visió és que primer caldria “consolidar l’ocupació d’algunes” perquè no fos necessària tanta aportació de diners públics. L’alternativa? Que es definís com un projecte estratègic “i abocar-hi més recursos”.

De moment, però, el pressupost del 2023 no inclou cap partida per a noves destinacions, sinó que tan sols es contempla la connexió amb Madrid “i si cal la intersetmanal, però no tota assumida pel Govern”. El titular d’Economia ha recordat, en tot cas, que es tracta d’una partida ampliable i per tant, si un cop es disposa dels estudis es veu necessari posar en marxa nous vols, es podria obtenir els diners “via crèdit extraordinari”. Des del seu punt de vista aconseguir noves connexions hauria de ser més fàcil que fa un any “perquè hem demostrat que tenim un aeroport que funciona, que no hi ha incidències i que és una infraestructura que està preparada”.

Concurs
concessió
vol
Madrid
més
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic