Diari digital d'Andorra Bondia
El conflicte català ha fet reduir les vendes un 9% des de l’1 d’octubre
El conflicte català ha fet reduir les vendes un 9% des de l’1 d’octubre

El conflicte català ha fet reduir les vendes un 9% des de l’1 d’octubre


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

Basant-se en les compres fetes amb targetes electròniques estrangeres, els comerciants assenyalen que han notat una davallada de les vendes del 9% des de l’1 d’octubre si es compara amb el mateix període de l’any passat. Així ho va explicar Antoni Miralles, vicepresident de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres. Una afirmació que corrobora Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany i Travesseres.  L’afer del procés d’independència de Catalunya és, segons els representants dels comerciants, la principal raó d’aquesta davallada. El punt de mira, però, està en els resultats del pont que comença avui. Tres dies, des d’avui fins dissabte, que els hotelers veuen amb optimisme.

“Hi ha una certa incertesa i la gent no sap ben bé què passarà. A més, el gran seguit de manifestacions i els talls a la carretera també han fet que hagi vingut menys gent”, va explicar Venable, que va manifestar que en el dia a dia “es veu una davallada de vendes” des de l’1 d’octubre passat. Tant Venable com Miralles van explicar que estan a l’expectativa i no saben com transcorreran els propers dies, i sobretot aquest pont de la hispanitat. Per l’afer de Catalunya, els representants dels comerciants manifesten que estan “preocupats però no alarmats”, va especificar Miralles, que va puntualitzar que “cal paciència, ja es veurà quines  conseqüències pot tenir”. 

PLENA OCUPACIÓ
Per altra banda, des de la Unió Hotelera consideren que l’afer català no els ha afectat, segons va manifestar el president de l’entitat, Manel Ara. De fet, les previsions d’ocupació del pont de la hispanitat, des d’avui fins dissabte, són “fregar la plena ocupació a Escaldes-Engordany i Andorra la Vella”, va avançar Ara. En aquest sentit, la mitjana d’ocupació en tot el país se situarà al voltant del 75%. Les parròquies centrals seran les de l’ocupació més alta, seguides de Sant Julià de Lòria, que espera arribar al 80%, i la Massana, amb un 75%. Altres parròquies, com Ordino, preveuen una ocupació d’entre el 50% i el 60%. 

Ara considera òptimes aquestes previsions, com també les xifres fetes públiques que mostren un augment de l’ocupació el setembre passat, amb gairebé un 8% més que en el mateix mes de l’any passat. La comparativa del pont d’octubre de l’any passat amb el d’aquest any, però, considera que no es pot fer perquè l’any passat el festiu del 12 d’octubre va caure en dimecres i el pont no va ser tal. Pel mateix motiu s’espera que el pont de l’1 de novembre, que també s’escau en dimecres, sigui més fluix en ocupació. Ara també va manifestar que “el públic que s’espera per aquest pont que avui comença és client de proximitat, la majoria provinent de Catalunya”, i també d’altres regions. 

Tot i que el sector hoteler no ha constatat cap conseqüència directa del procés català en els resultats de l’ocupació, sí que ha hagut d’anul·lar l’acte de presentació de les jornades Andorra a taula, que estava previst fer a la fàbrica d’Estrella Damm a Barcelona, “perquè els mitjans de comunicació catalans estan per altres qüestions i tindríem molt poca repercussió”, va manifestar Ara. 

Segons el president de la UHA, l’agenda cultural s’ha reduït en aquest sentit per la poca repercussió mediàtica que tenen ara actes d’oci i de cultura a la capital catalana. La UHA volia presentar-ho a Barcelona per donar més projecció internacional a unes jornades que consideren que any rere any aconsegueixen un èxit de participació. Tot i això, la UHA espera presentar les properes jornades d’Andorra a taula aquí al Principat, el 23 d’octubre a l’escenari del Musseu Thyssen. El mateix dia l’associació turística del sud de França, de què la UHA forma part, celebrarà l’assemblea general i unes jornades que duraran tres dies al Principat, en què s’intercanviaran sinergies entre els diferents sectors turístics. 

Mobilitat espera l’entrada de 56.000 vehicles

Mobilitat preveu que entrin 56.000 vehicles al Principat des d’avui fins diumenge que ve. El 70%, és a dir 39.500, s’espera que entrin per la frontera del riu Runer i la resta per la franco-andorrana. Segons el cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, s’ha previst uns horaris conflictius d’entrada al país. De la part de la frontera del riu Runer s’espera que avui hi hagi circulació densa des de les onze del matí fins a les tres de la tarda; demà, des de les onze fins a la una del migdia, i dissabte, des de les deu del matí fins a les dotze del migdia. Per la part francesa, tot i no tenir pont festiu, les hores punta d’entrada al Principat seran dissabte des de les nou del matí fins a les dues del migdia i diumenge des de les deu fins a la una del migdia. Pel que fa als horaris de sortida de vehicles, els dies de més afluència seran dijous, divendres i dissabte des de les cinc de la tarda fins a les nou de la nit per la frontera hispano-andorrana i diumenge des de les dotze del migdia fins a les sis de la tarda pel Pas de la Casa. Malgrat que no és comparable el pont d’aquest any amb el de l’any passat perquè el Dia de la hispanitat va caure en dimecres i no en dijous com enguany, el volum global de vehicles és un 15% superior. 

 

Catalunya
Espanya
vendes
hotel
pont del pilar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte