Diari digital d'Andorra Bondia

El consum d'energia al març modera el seu decreixement tot i mantenir-se en tendències negatives


Escrit per: 
Agències

El consum total d’energia al mes de març s’ha situat en 27.268 TEP (Tones Equivalents de Petroli).

Així ho ha publicat aquest dilluns el Department d'Estadística que ha assenyalat que amb aquesta xifra, el primer trimestre d’enguany s’haurà caracteritzat per una tendència mensual estable i una tendència interanual a la baixa que, no obstant i en registrar un -0,8% al març, retalla significativament els diferencials dels dos mesos precedents, (-3,5% el febrer i -2,8% el gener). Pel que fa a l’energia elèctrica, el consum ha estat de 54.361 MW/h (Megawatts per hora), que igual que els dos mesos precedents, representa un marginal augment en la tendència mensual (0,3%) i un lleuger retrocés en la interanual (-1,5%).

Les dades mostren que el menor consum interanual que registren el fuel domèstic (-6,6%) i la gasolina (-5,1%) és la causa principal per la qual la tendència encara evoluciona de forma negativa. Només el consum de gasoil de locomoció es manté estable en termes interanuals. El consum d’electricitat també presenta registres interanuals negatius tot i que més moderats que els anteriors.

Actualment, segons apunten des d'Estadística, el consum d’energia evoluciona en els llindars més baixos de la sèrie observada. El darrer repunt alcista es va produir a mitjans de l’any 2011 i, des de llavors, la tendència evoluciona moderadament a la baixa.

El consum total d’energia elèctrica durant el mes de març presenta una tendència mensual del 0,3%, produït, segons Estadística, pel major consum o a l’estabilitat de la majoria de segments d’ús. L’augment més destacat correspon a administracions, amb un 1%. Tot i això, la tendència interanual continua mantenint-se amb registre negatiu, inferior als observats durant els últims mesos.

En termes interanuals, destaca la tendència de consum a l’alça en els segments estacions d’esquí, enllumenat públic, i administracions. Per la banda de les tendències de consum negatives, destaca en particular el segment construcció i annexes, i s’observen davallades més moderades en altres serveis, hoteleria i restauració i serveis financers.

Així, les dades posen de relleu que el consum total d’electricitat presenta, des de mitjans de l’any precedent, una tendència baixista sostinguda que s’allarga fins l’últim trimestre de 2011, moment en que comença a mostrar-se entre estable i lleugerament a l’alça. No obstant, la tendència evoluciona en els llindars més baixos de la sèrie presentada i per tant amb diferencials interanuals negatius.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic