Diari digital d'Andorra Bondia

El consum d'energia disminueix lleugerament al maig confirmant la tendència negativa dels darrers mesos


Escrit per: 
Agències

El consum total d’energia s’ha situat al maig en 19.707 TEP (Tones Equivalents de Petroli), el que suposa una disminució del -0,2% de consum en la tendència mensual i un -2% en la interanual.

Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que en els dos casos es manté el diferencial negatiu dels darrers mesos. Pel que fa a l’energia elèctrica, el consum ha estat de 40.482 MW/h (Megawatts per hora), que representa una tendència mensual negativa del -0,3% i, com els mesos precedents, una tendència interanual a la baixa (-2,5%).
Les dades mostren que el descens en el consum interanual d’energia (-2%) es veu motivat per la davallada en el consum de gasolina (-6,2%) i electricitat (-2,7%), unes tendències que es mantenen els darrers mesos. El gasoil de locomoció tot i registrar un marginal descens del -0,7% es manté en general estable respecte als mesos  anteriors. En aquest sentit, Estadística apunta que el consum d’energia evoluciona en els llindars més baixos de la sèrie presentada i encara en diferencials interanuals negatius.
Pel que fa a l'energia elèctrica durant el mes de maig presenta una tendència mensual del -0,3%. Tots els segments disminueixen el consum excepte administracions que l'incrementa en un 0,4%. De tota manera, segons Estadística, la tendència interanual continua mantenint-se amb registre negatiu, en la mitjana dels observats durant els últims quatre mesos, que ha estat del 2,5%. En termes interanuals destaca la tendència de consum a l’alça en els segments estacions d’esquí (4,6%) i administracions (4,6%), una tendència que es confirma en els darrers sis mesos.
Per la banda de les tendències de consum negatives, destaquen en particular els segments construcció i annexes (-11,9%) i enllumenat públic (-6,6%) i s’observen davallades més moderades en els segments usos domèstics (-2,9%) i altres distribuïdores (-3,2%). Tal com indiquen les dades, el consum total d’electricitat presenta, des de principis de l’any precedent, una tendència baixista sostinguda que s’allarga fins el mes actual de maig.
Per grups, el consum d’electricitat del mes de maig ha disminuït un -0,3% situant-se en els llindars més baixos d’aquesta sèrie. Pel que fa a la tendència interanual va disminuint un -2,7%, mostrant-se el descens des de principis de l’any precedent. D'altra banda, el consum de gasolina del mes de maig ha disminuït un -0,2%. Pel que fa a la tendència interanual va davallant, un -6,2% registrant una tendència a la baixa des de principis de l’any precedent.
En canvi, el consum de gasoil de locomoció del mes de maig s'ha incrementat en un 0,3%. Pel que fa a la tendència interanual es manté gairebé constant, disminuint un -0,7% i mantenint-se pràcticament estable des de principis de l’any precedent. Respecte al consum de fuel domèstic del mes de maig, s'ha incrementat un 2,8%. Pel que fa a la tendència interanual incrementa un 14,5% fent repuntar la tendència actual a l’alça.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic