Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, i la directora del fons, Eulàlia Orobitg.
El president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, i la directora del fons, Eulàlia Orobitg.

El Fons de reserva de jubilació davalla per tercer mes consecutiu


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

Després d’evolucionar a l’alça tot aquest any i d’assolir, el 31 de juliol passat, el seu màxim històric amb 1.596,92 milions d’euros, la cartera del Fons de Reserva de Jubilació va davallar a l’octubre per tercer mes consecutiu, segons es desprèn de les dades recollides en el darrer informe mensual del FRJ. Així, a 31 d’octubre passat els actius de la guardiola per pagar les pensions ascendien a 1.562,09 milions d’euros, és a dir, una disminució de 7,12 milions respecte als 1.569,21 que hi havia a finals de setembre, i 34,83 milions menys ja respecte del juliol.

Amb tot, els deu primers mesos de l’any el fons acumula una rendibilitat del 3,38% i ha crescut 89,59 milions pel que fa al tancament del 2022, quan el valor de la cartera era de 1.472,50 milions. Des del 2012, el Fons de reserva de jubilació s’ha incrementat en 645,7 milions d’euros, 397,8 dels quals procedents dels excedents de cotització de la branca de jubilació i 247,9  gràcies a la gestió dels actius que es porta a terme, tant pel propi fons com pels gestors externs.  

Segons s’apunta en l’informe  a l’octubre, han seguit les caigudes de la renda variable, sobretot en aquells sectors més sensibles als tipus alts d’interès com el tecnològic. Quant a la renda fixa en euros, tot i l’alta volatilitat en els bons, davant la possibilitat que els tipus d’interès romanguin alts durant més temps ha tancat en positiu. Així, la renda fixa de la zona euro s’ha incrementat un 0,40% el darrer mes i des de principis d’any acumula una rendibilitat positiva de l’1,70%. Per contra, la renda variable de l’eurozona ha baixat un 3,26% a l’octubre, més que la renda variable mundial, que sense tenir en compte l’eurozona ha disminuït un 2,69%. Amb tot, en el que portem d’any els dos índexs acumulen rendibilitats similars, amb increments del 6,63% i del 9,15% respectivament.

Així mateix, en l’informe s’insisteix que “la rendibilitat acumulada els darrers anys” pel FRJ “supera la inflació andorrana”, un aspecte que no només és un dels objectius del Fons de Reserva de Jubilació, sinó que n’és una obligació perquè així ve determinat per llei. En aquest sentit, es remarca que la rendibilitat del fons des del 31 de desembre del 2012 i fins al 31 d’octubre ha estat del 22,96%, mentre que en aquest mateix període la inflació acumulada ha arribat al 20,25%.

jubilació
cass
fons
reserva
Cinca
actius

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sempre igual, ja n'hi ha prou d'aquest desgavell, sempre notícies dolentes que afecten les nostres jubilacions, estem ben farts!!!!!! Ineptes...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte