Diari digital d'Andorra Bondia
El Global Forum situa Andorra entre els països complidors en gran mesura
El Global Forum situa Andorra entre els països complidors en gran mesura

El Global Forum situa Andorra entre els països complidors en gran mesura


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Global Forum sobre transparència i intercanvi d’informació Fiscal va fer públics ahir els resultats del procediment de revisió accelerat (Fast Track), celebrat a Panamà els passats 12, 13 14 de juny, que han situat Andorra entre els països que compleixen en gran mesura (Largely Compliant), segons va explicar ahir el ministre de Finances.
Jordi Cinca, que va expressar la satisfacció per aquesta qualificació ja que és la nota que “exigeix la Unió Europea i l’OCDE per no ser inclosos en la llista de jurisdiccions poc cooperants” que estan elaborant, va precisar que es tracta d’una qualificació provisional que no s’acabarà de ratificar fins que Andorra superi la següent avaluació completa, prevista per al segon semestre del 2018.
Així mateix, el ministre va destacar que amb la qualificació obtinguda, Andorra, conjuntament amb onze països més que també han obtingut la mateixa nota en aquesta revisió accelerada, passa a formar part del grup de 77 jurisdiccions que ja tenen aquesta qualificació definitiva i entre els quals hi ha països com Alemanya, Estats Units, Suïssa, Portugal i Regne Unit, al marge d’altres estats més similars al Principat com Mònaco, San Marino i Liechtenstein.
Cinca, que va recordar que en l’avaluació del 2014 Andorra va obtenir una qualificació de parcialment complidor, va defensar la importància d’haver estat present en aquest procés de revisió accelerat, demanat pels països del G20 el juliol passat, de cara que es tinguin en compte tots els avenços fets pel Principat des del 2009 de cara a l’homologació d’estàndards internacionals, millora de la transparència  i la consolidació d’un marc regulador fiscal i econòmic.
Les conclusions de la revisió accelerada es lliuraran als líders del G20 en la cimera que tindrà lloc a Hamburg els dies 7 i 8 de juliol vinents, en el transcurs de la qual està previst que es configuri la llista de jurisdiccions no cooperants. En aquest sentit, Cinca va remarcar el fet que Andorra compleix àmpliament dos dels tres requisits que es tindran en compte com són tenir la qualificació de país complidor en gran mesura en relació amb l’intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia i el compromís d’implementar l’estàndard de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal (AEOI), amb primers intercanvis el 2018 segons les dades de l’exercici 2017.
Quant al tercer requisit, relatiu al nombre de països amb qui es porta a terme l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, Cinca va incidir en la necessitat de treballar per anar ampliant aquest nombre de jurisdiccions.

Tres anys per adaptar-se als canvis de règims especials de l’impost de societats

Amb l’objectiu de complir amb els estàndards de l’Acció 5 del projecte BEPS i també amb el Codi de conducta sobre la fiscalitat de les empreses de la UE, el consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei de l’impost sobre societat, que, tal com va avançar aquest rotatiu, suprimeix dos dels règims especials previstos a la llei i modifica els altres dos. Concretament, el text, que preveu un termini de tres anys perquè les societats afectades per les modificacions puguin adaptar-se als canvis tot i que amb l’entrada en vigor de la llei ja no s’autoritzarà que noves societats s’acullin als règims especials, suprimeix el règim de les societats de comerç internacional i el de les societats de gestió i inversió financera intragrup, ja que, segons va explicar el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, no hi ha la possibilitat d’adaptar-los i serien contraris a l’objectiu d’evitar els riscos d’erosió de bases de tributació i el trasllat de beneficis i, per tant, complir amb els estàndards de l’Acció 5 del projecte BEPS.
D’altra banda, el titular de Finances, Jordi Cinca, va informar que també s’han introduït modificacions per donar compliment a l’Acció 13 de BEPS, la relativa a la informació país per país. Així, s’estableix l’obligació i les condicions de presentació d’aquesta informació en relació amb aquelles empreses residents fiscals a Andorra que formin part d’un grup multinacional i que facturin un mínim d’almenys 750 milions d’euros.
Cinca va remarcar que els canvis afectaran molt poques societats ja que  en el règim intragrup no s’arriba a la desena i en el de comerç internacional, el règim especial on s’han acollit més empreses, no arriben a les 40.

Global Forum
OCDE
complidors
en gran mesura
BEPS
impost de societats

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I d'això es menja mes ? Vaja mèrit, de ser dels primers. Tenim massa pressa per firmar'ho tot i dubto que prou negociat, es nota que els que manen no tenen res a perdre, execepte grans abraçades quan van a organismes internacionals.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte