Diari digital d'Andorra Bondia
Torres i Rossell s'han reunit aquest matí amb el sector hoteler.
Torres i Rossell s'han reunit aquest matí amb el sector hoteler.

El Govern confirma al sector hoteler que es repetiran les quotes d’estiu


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, i el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres, s'han reunit aquest matí amb els representants del sector hoteler, de la Cambra i de la Confederació Empresarial Andorrana  (CEA) per fer balanç de la prova pilot de la quota d’estiu, que va obrir-se per primera vegada el 2022 i únicament per al sector hoteler. Rossell i Torres n'han fet una bona valoració i van confirmar que la iniciativa es repetirà aquest estiu. De les 1.702 persones que s’hi van acollir, 1.141 venien ja d’haver treballat a la temporada d’hivern 2021, i 1.341 van repetir aquest hivern. Des de la CEA també s'ha valorat molt positivament aquesta decisió que dona resposta a la seva demanda, tal com ha manifestat el seu gerent, Iago Andreu.

Des del Govern també s'ha recordat la modificació del Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer aprovat l’octubre passat que flexibilitza els requisits per als treballadors temporers extracomunitaris que han estat al país en diverses èpoques. Així doncs, si una persona ha treballat durant tres temporades al Principat en la mateixa ocupació sense que necessàriament siguin consecutives podrà optar a obtenir un permís de residència i treball. Segons van informar Torres i Rossell, el tràmit podrà demanar-se al Servei d’Immigració a partir del proper dilluns 3 d’abril. En aquest sentit, els ministres en funcions han exposat que actualment hi hauria 1.281 persones que podrien acollir-se a aquesta possibilitat.

És en aquest punt on Andreu ha qualificat d’“avenç important” que el Govern hagi establert aquests mecanismes perquè els temporers es puguin reconduir a la quota general, de manera que les empreses que ja tenen confiança en un treballador de temporada puguin contractar-lo de manera indefinida. Andreu ha recordat que fins ara un treballador extracomunitari havia de passar sis temporades a Andorra si volia passar a la quota general, mentre que ara amb tres temporades serà suficient. El gerent de la CEA considera que d’aquestes 1.281 persones que serien candidates, no totes passaran a la quota general perquè “per exemple els monitors d’esquí no en tenen cap interès perquè volen fer la doble temporada”. 

La patronal creu que aquestes mesures són positives perquè permetran a les empreses que ho vulguin consolidar les seves plantilles i no dependre tant de les quotes de temporada. Unes quotes, però, que continuaran sent necessàries per al sector turístic perquè seguirà tenint certa estacionalitat. A més de consolidar les plantilles tenint més treballadors indefinits, Andreu ha declarat que això comportarà que aquests treballadors s’arrelin més al país i es comprometin més amb les empreses. A banda, tant les empreses com els empleats podran planificar a mitjà i llarg termini. 

Però la CEA va encara més enllà, ja que aquest avenç important “no s’ha de llegir només en clau empresarial perquè dona a Andorra com a país un horitzó de consolidació de la seva població i d’avançar en la cohesió social”. En aquest sentit, Andreu ha afegit que “no ens convé tenir un gran contingent de persones que vagin encadenant contractes  temporals i quotes de temporada”.

La reunió del Govern amb els representants del sector hoteler també ha servit per exposar-los el balanç de les quotes de temporada d’hivern. Així, han explicat que enguany s’han aprovat un total de 7.222 places, de les quals actualment n’hi ha 6.318 cobertes. D’aquestes, la gran majoria estan destinades al sector hoteler: 3.990, i la resta es distribueixen en pistes, agències de viatge, botigues de lloguer d’esquís i comerç. 

El sector del comerç
Finalment, quant a fer extensiva la quota d’estiu a d’altres sectors com ara des del comerç. Andreu ha reivindicat que va ser la CEA qui ha obert la porta a aquesta ampliació en la reunió del Consell Econòmic i Social de dilluns passat. En relació amb això, ha insistit que ja sabien que era una qüestió que no es podria resoldre ara perquè cal modificar la llei, ja que ara com ara no permet compatibilitzar la quota de temporada i la general. Es tracta d’una modificació legislativa que “ara no es pot fer” i que a més “no és necessàriament pacífica”.

Rossell
torres
sector hoteler
quotes
estiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte