Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern creu que l’augment del preu de la benzina no tindrà gaire impacte


Escrit per: 
Redacció

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va sostenir ahir que l’increment del preu del combustible no hauria de suposar “una incidència important en l’evolució de l’economia”.

El ministre, que va constatar l’encariment del preu, va argumentar que, com que Andorra és un país amb turisme de proximitat, es preveu que únicament tingui un impacte en l’augment de la inflació, i va assegurar que “no anirà més enllà”.
López va fer aquestes declaracions durant la presentació dels indicadors econòmics, en què va recordar que l’IPC va passar del 0% el 2009 a l’1,6% el 2010. D’aquesta manera, l’IPC interanual andorrà és paral·lel al de França, que a finals de l’any passat es va situar a l’1,8%, mentre que la inflació espanyola s’allunya i s’enfila fins al 3%.
El ministre va admetre que l’increment del preu del barril de Brent “pot crear tensions en un futur no gaire llunyà” a escala internacional. De fet, López va recordar que el Govern va preveure una pressió molt important sobre el preu de les energies, en general, un cop s’arribi a la recuperació econòmica. No obstant això, va matisar que actualment “l’efecte que pot tenir en el consum encara és reduït”. Així mateix, va constatar que des de l’abril està estabilitzat l’IPC al voltant de l’1,5% i va estimar que no s’allunyarà gaire de xifres que oscil·lin entre l’1,5% i el 2%. Amb tot, López va matisar que “l’evolució del preu del petroli pot condicionar molt”.

Nova publicació
D’altra banda, el director del departament d’Estadística, Alexis Estopiñán, va anunciar que el Govern ha començat a editar una nova publicació mensual amb un recull dels principals indicadors econòmics. Estopiñán va argumentar que el Govern ha decidit fer-ne una difusió impresa “per arribar al màxim de gent” i va explicar que se n’està fent una edició en català, una altra en castellà i també en francès i anglès, per donar resposta a la demanda internacional. En la del mes de gener, que és el número 4, destaca la variació anyal de l’IPC, i ofereix a més el resum del mes i una síntesi de les dades més importants.

Pere López dubta que ApC deixi passar el pressupost
El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va posar ahir en dubte que els consellers generals Andorra pel Canvi (ApC) deixin passar el pressupost, tal com va insinuar recentment el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen. “Se’ns fa molt difícil que Andorra per Canvi acabi donant suport al pressupost després de no haver-lo esmenat parcialment i haver-hi presentat una esmena a la totalitat”, va afirmar López, si bé va afegir que “hi ha accions difícils d’explicar, tot i que durant aquesta legislatura ja ens n’hem trobat més d’una”. No obstant, el ministre va sostenir que el Govern segueix confiant en el pressupost i va afegir que “les actuacions dels grups seran valorades per la població” i que els comptes “estan prorrogats amb plenes garanties”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic