Diari digital d'Andorra Bondia
Eric Jover i Marc Ballestà han fet el punt avui de la situació del programa de crèdits tous.
Eric Jover i Marc Ballestà han fet el punt avui de la situació del programa de crèdits tous.

El Govern detecta casos de mal ús dels crèdits tous i anirà a la fiscalia


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Malgrat que tot just s’està en l’etapa “inicial de la fase d’inspecció” dels crèdits tous atorgats en el marc del programa impulsat per ajudar el teixit econòmic a fer front a les conseqüències de la pandèmia de la Covid, el Govern ja ha detectat “algun cas on s’ha fet un mal ús” d’aquesta ajuda.  

Així ho ha confirmat avui el ministre de Finances, Eric Jover, que ha advertit que tenint en compte que es tracta de diners públics des de l’Executiu “serem durs” i “exigirem responsabilitats” a totes aquelles empreses o treballadors per compte propi sempre que “es detecti un ús no correcte”. I fins i tot, en aquells casos en què puguin sorgir dubtes sobre si podria haver-hi responsabilitats penals es “facilitarà tota la informació a la fiscalia” perquè sigui aquesta qui actuï en conseqüència, ha precisat el ministre, que ha insistit que “són diners públics d’un mecanisme extraordinari en un moment extraordinari com va ser la Covid-19” i que “no es permetran abusos”.

Jover, que no ha concretat el nombre de casos que s’haurien constatat fins ara tot i que sí ha assegurat que “la gran majoria” d’empreses i treballadors per compte propi “han fet un ús correcte dels crèdits”, ha detallat que entre aquells casos on presumptament s’hauria fet una mala gestió de les ajudes rebudes hi ha tant empreses que no han retornat els crèdits, hagin fet o no fallida, com empreses que sí han retornat la totalitat dels diners rebuts, i a qui malgrat això si s’acaba confirmant una mala utilització dels crèdits atorgats es demanaran també responsabilitats.

El titular de Finances, que ha comparegut conjuntament amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ha fet el punt de la situació en què es troba el programa dels crèdits tous, una iniciativa “molt important en època de pandèmia i que va ajudar molt, ja que va donar oxigen a empreses i autònoms”.

En aquest sentit, Ballestà ha recordat que en les dues fases en què s’ha desenvolupat la iniciativa s’han atorgat fins a 1.555 ajudes per un import global de 154,3 milions d’euros, dels quals 46,1, un 30%, ja han estat retornats pels beneficiaris. Fins a 96,2 milions s’han prestamitzat i 23 dels crèdits atorgats, per un import global d’1,2 milions, un 0,78% del total, es consideren fallits, ja que corresponen a impagaments i empreses que han fet fallida.

Jover, que ha detallat que es busca recuperar aquests diners, ja que el Govern “participa en els processos de fallida i es presenta com a creditor”, ha destacat el “baix” índex de morositat en comparació amb programes similars desplegats a països de l’entorn i va recordar que per “prudència” s’havia fet una provisió de 5 milions d’euros, tant per a l’exercici 2021 com per aquest 2022, per fer front a aquesta contingència.

Pel que fa als 806 crèdits que s’han prestamitzat, Jover i Ballestà, que han recordat que s’ha fet a un interès de l’euríbor més 0,10% o de l’euríbor més 0,25 depenent si són per a passius financers o per a despeses de funcionament, ha explicat que tot i que la durada mitjana de les operacions de préstecs és de 4,7 anys, si es té en compte el volum concedit aquesta puja fins a 6,1 anys, ja que bona part dels crèdits més quantiosos s’han prestamitzat a set anys, el màxim estipulat.

D’altra banda, el ministre ha recordat que malgrat la disminució de sol·licituds rebudes aquest any, la segona fase del programa de crèdits encara està oberta, ja que tot i que la intenció inicial era tancar-la a principis d’any, s’ha optat per mantenir-la oberta davant la situació actual pel que fa a la inflació i també per la incertesa i les conseqüències de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

Jover celebra l’increment d’ingressos per l’IGI
El titular de Finances, Eric Jover, ha celebrat el bon comportament de l’impost general indirecte en el primer trimestre de l’any, període en què s’han recaptat fins a 46 milions d’euros per aquest concepte, una xifra força superior a la prevista inicialment i també a l’obtinguda en l’exercici 2019 previ a la pandèmia.

Jover ha atribuït aquest augment de la recaptació, que ajudarà a contenir el dèficit, a dos factors com són la inflació i la “bona marxa de l’activitat econòmica”, tot recordant les darreres dades fetes públiques per Estadística, que xifraven en un 17,4% el creixement del PIB en aquest primer trimestre, una xifra molt superior a la de les economies veïnes.

El ministre, que ha reconegut, però, que sense la inflació la recaptació de l’IGI del primer trimestre estaria en “xifres molt similars” a les del 2019, ha remarcat que gràcies a aquesta millora de l’activitat “s’ha pogut presentar el projecte  d’equilibri associat al programa d’ajuts” així com “iniciar una sèrie de projectes no previstos”.

D’altra banda, i interpel·lat sobre els 2,5 milions d’euros recaptats per la taxa verda, el titular de Finances ha apuntat que “ens ajudarà amb el programa de transport públic” i ha insistit en la importància de la taxa per “alimentar el fons verd”.

Govern
mal ús
crèdits tous
Fiscalia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte