Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern informa que Europa accepta els terminis d'aplicació de l'acord monetari


Escrit per: 
Agències / Foto: C. E.

El Govern ha informat que l'acord monetari amb la Unió europea inclou bona part de les peticions andorranes, sobretot pel que fa als terminis d'aplicació.

Així es desprèn del comunicat que han enviat aquest divendres on s'explica el procés que ha desembocat en la reunió d'aquest dimecres, on es va presentar el redactat que haurà de ser examinat pel Consell de Ministres de la setmana vinent i si és acceptat, s'autoritzarà la seva rúbrica com a pas previ a la posterior signatura. El Govern recorda que fins arribar al text finalment establert en la reunió de dimecres 26 de gener s’han succeït nombroses converses i diversos intercanvis de propostes i contrapropostes i s’han establert diverses versions del projecte d’acord. La negociació es va reprendre novament, a partir de l’acord adoptat en Consell de Ministres el dia 24 de novembre del 2010. En aquella reunió, el Govern va decidir respondre al comissari europeu Olli Rehn que Andorra volia avançar en la negociació de l’acord.

En execució d’aquell acord, el cap de Govern va escriure al comissari Olli Rehn en data 9 de desembre del 2010. Com a resposta a la carta del 9 de desembre, el 20 de desembre, al vespre, la Comissió Europea va adreçar a l’Ambaixada del Principat d’Andorra a Brussel·les un correu electrònic amb una versió revisada, és a dir, modificada, del projecte d’acord monetari.

En el correu que acompanyava la tramesa del projecte, la Direcció General dels Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea demanava a l'ambaixada andorrana de fer-li saber si el nou text era satisfactori o bé si Andorra considerava necessari tenir una nova sessió de discussió a Brussel·les sobre alguns aspectes. El Govern va examinar la versió modificada i va poder constatar que els períodes suplementaris que demanava –en relació als terminis d’aplicació o transposició dels textos– havien estat acceptats sistemàticament. L’ambaixada d’Andorra i la Comissió van acordar així, el 12 de gener, que la reunió se celebrés el 26 de gener del 2011.

Paral·lelament, el Govern va formular noves propostes de modificació suplementària en el text de data 20 de desembre, tot presentant també diverses preguntes adreçades a obtenir precisions i aclariments al nou text en discussió.

El cap de Govern es va adreçar també, mitjançant cartes de data 17 de gener del 2011, al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i al comissari Olli Rehn per precisar la voluntat del Govern d’arribar a un acord
positiu per Andorra. Precisament Barroso ha valorat molt positivament l'avenç d'Andorra en tots els temes fiscals i especialment els treballs duts a terme pel que fa a l'acord monetari i espera que es pugui concloure ben aviat. En aquest sentit ha afirmat que és un senyal clar de la voluntat del Principat d'acostament a Europa. Barroso ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació de les cartes credencials de l'ambaixadora, Eva Descarrega.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic