Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, a la roda de premsa d’avui.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, a la roda de premsa d’avui.

El Govern invertirà un crèdit de 8 milions d’euros en digitalització


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: SFGA

El Govern aposta de manera decidida per la transformació digital tant de l’Administració com del sector privat del país, i és per aquest motiu que hi destinarà el crèdit de 8 milions d’euros que li ha atorgat el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa amb aquesta finalitat. De fet, la major part d’aquest finançament anirà a parar als diferents projectes de digitalització del sector públic. Ara bé, l’Executiu ha presentat en paral·lel un pla de suport a la transformació digital adreçat al conjunt del teixit empresarial i, molt especialment, a les petites i mitjanes empreses al qual s’hi dedicaran “els recursos que calgui”, segons ha manifestat avui en roda de premsa el ministre de Finances, Eric Jover.

Andorra va esdevenir membre del Banc de Desenvolupament el maig del 2020 i, en el context de pandèmia, va rebre un primer crèdit de 12 milions d’euros per fer front a la crisi provocada per la Covid-19. Ara, i amb la voluntat explícita de “diversificar les fonts de finançament”, el Govern ha sol·licitat un segon crèdit de 8 milions d’euros que li ha estat concedit i que haurà de ser retornat en 19 anys i amb un tipus d’interès al voltant del 0,5%. Jover ha explicat que aquest crèdit és el primer que atorga el Banc de Desenvolupament a un projecte de transformació digital i en aquest sentit ha afirmat que “és un orgull que el primer crèdit que dona aquesta institució a la digitalització sigui per a Andorra”.

Més enllà del crèdit, el Govern ha estat treballant de manera transversal amb Andorra Business, Andorra Digital i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) un pla de transformació digital per a les  empreses del país que es desenvoluparà en diferents fases i que començarà a implementar-se a partir de l’any vinent. El pla neix de la constatació que, si bé Andorra és capdavantera a Europa pel que fa a la connectivitat, és a dir, a la infraestructura de telecomunicacions de la qual disposa, la seva posició cau fins al lloc 25 de l’índex DESI (Digital Economy Society Index) pel que fa a la “maduresa digital” de la societat. Dit d’una altra manera: ni la ciutadania ni les empreses no estan aprofitant el potencial digital de les infraestructures proporcionades per Andorra Telecom.

De fet, segons un estudi dut a terme conjuntament per MoraBanc, la CCIS i Iniced, la maduresa digital de les empreses andorranes rebia una nota el 2020 de 3,1 sobre 10. Aquesta mala nota, tot i que lleugerament superior al 2,8 de l’any 2018, s’explica a partir de diferents indicadors, com ara que el 53% de les empreses no disposaven d’un full de ruta per a la transformació digital, que el 96% tenien menys d’un 30% de la plantilla amb competències digitals o que el 77% no comptava amb cap iniciativa de comerç digital.

En tres fases
Tal com s’ha comentat, el pla d’ajut a la transformació digital de les empreses s’implementarà en tres fases a partir del 2022. La primera d’elles consistirà en la posada en marxa d’una plataforma d’assessorament digital, sense cost per a les empreses, que permetrà per mitjà de qüestionaris en línia saber quina és la situació d’aquestes empreses en l’àmbit de la digitalització i quines mancances presenten.

D’altra banda, la segona fase consistirà en un assessorament individualitzat per a les empreses que desitgin saber quines són les seves necessitats específiques. En aquest cas, una part del cost de l’assessorament l’hauran d’assumir les mateixes empreses i l’altra part serà subvencionada pel Govern. Ara per ara, l’Executiu estudia que les subvencions directes puguin ser del 40%, del 50% o del 75% en funció de si es tracta d’una gran empresa, una empresa mitjana o bé una petita empresa. “Ens sentim més còmodes donant més subvenció en percentatge a les petites empreses perquè segurament són les que poden tenir més dificultats per assumir els costos de la digitalització”, ha declarat Jover. Finalment, la tercera fase consistirà en els ajuts a la implementació de solucions digitals a les empreses, en aquest cas amb la forma de crèdits tous.

Govern
Crèdit
digiitalització

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte