Diari digital d'Andorra Bondia
La façana d’un establiment hoteler del país.
La façana d’un establiment hoteler del país.

El Govern Martí es va negar a donar les estadístiques d’ocupació del ROAT


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Tot i que les dues associacions d’hotelers van demanar al ministeri de Turisme encapçalat per Francesc Camp poder disposar de les estadístiques que s’extreien del Registre d’ocupació d’allotjaments turístics (ROAT) mai les van poder aconseguir. Les entitats desconeixen els motius pels quals se’ls ha negat l’accés a aquestes dades durant el Govern Martí, una decisió que en tot cas deploren perquè defensen que pel sector són vitals en la gestió dels negocis.

Fonts properes a les patronals van recordar que el ROAT tenia dues funcions: garantir la seguretat i obtenir estadístiques d’aspectes com poden ser el nombre d’establiments tancats, la procedència dels clients o les ocupacions. D’aquest  darrer vessant mai se n’ha obtingut cap retorn. El fet és que la Unió Hotelera va sol·licitar formalment la informació al Govern i en aquell moment la resposta va ser que no tots els establiments facilitaven les dades. L’argument va sobtar la patronal tenint en compte que per als allotjaments era obligatori donar-les, ja que en cas contrari s’exposaven a una sanció. És per això que les fonts consultades van indicar que desconeixen si no se’ls va facilitar la informació perquè els establiments no entraven les dades al sistema o per una qüestió política.
Les mateixes fonts van destacar que tenir accés a aquestes estadístiques no només és una qüestió de transparència, sinó que és un element fonamental per als allotjaments a l’hora de fer promoció. Així, van remarcar que ajuden a definir en quins llocs comunicar i en quins moments cal fer-ho sense llençar els diners. Des de la Unió Hotelera sempre s’ha defensat que ha de ser un ens públic dotat dels mitjans adequats el que ha de donar les dades relacionades amb l’ocupació hotelera. Així, les fonts properes a la patronal indiquen que no és el mateix una ocupació del 50% el mes de desembre que el mes de maig, ja que el nombre d’habitacions disponibles no és el mateix. Per això assenyalen que és important saber quants allotjaments estan oberts i la seva capacitat. Aquesta informació també es va sol·licitar a Turisme, però la resposta va ser que es desconeixia la xifra.
Sobre les dades que s’extreuen del ROAT també en va parlar la presidenta de l’Associació d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut. L’hotelera va lamentar que el sector no pugui accedir-hi quan està participant de forma “molt activa” a través del registre en la recollida d’estadístiques i quan les xifres que entreguen diàriament acaben a la taula del ministre de Turisme (una eina fonamental per saber si les inversions tenen el retorn esperat, indica). “Si les volem consultar la porta està tancada, tot i que les dades les estem donant nosaltres”, va criticar. Canut va recordar que abans de l’entrada en funcionament del ROAT les estadístiques no eren fiables, però va insistir que amb aquest registre el trasllat de la informació es fa per via informàtica des dels allotjaments cap al departament d’Interior. “A diari saben l’ocupació que tenim i la gent que pernocta”, va declarar, i va concloure que “si les dues associacions ho reclamen, perquè necessiten les dades i saben que les tenen, és lleig” no donar-les. 
Tot i que les patronals no han tingut cap més resposta del Govern a la petició de disposar d’aquesta informació feta durant el mandat passat, encara mantenen viva la demanda. Cal recordar que el 2016 es van imposar 43 sancions per incomplir amb el ROAT, l’any 2017 se’n van aplicar 20, i el 2018 només dues. Aquest 2019 només s’ha obert un expedient que està en tramitació.

Govern
martí
negar
estadístiques
ocupació
ROAT

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte