Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern presenta un pressupost de 381,5 milions amb un dèficit de 82,5


Escrit per: 
Redacció

El Govern va presentar ahir un projecte de pressupost per al 2011 amb un dèficit de 82,5 milions d’euros, una xifra que redueix les previsions inicials en 23 milions.

Les despeses s’han retallat un 0,6% respecte dels comptes d’aquest any i se situen en 381,5 milions d’euros, mentre que la previsió d’ingressos baixa un 2,6% i es queda en 299 milions. L’executiu, que de moment no vol sentir parlar d’eleccions, també preveu una operació de préstec internacional de 150 milions per reduir les pòlisses de crèdit internes.

Després d’entregar els comptes al síndic general, Josep Dallerès, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar que el pressupost previst per a l’exercici 2011 gira a l’entorn de tres grans eixos: les mesures de reactivació econòmica, el reforç dels mecanismes de promoció social, i els processos de reforma de la fiscalitat, l’administració pública, l’ensenyament públic i les relacions amb els comuns.  Així, López va assegurar que el pressupost presentat “és el que el país necessita” i que ajudarà a sortir de la crisi.

El titular d’Economia i Finances va destacar l’increment del 24,5% en el pressupost del ministeri de Salut, Benestar i Treball, que passa dels 59 milions previstos aquest any a 73,5 milions, 20 dels quals estan destinats a cobrir el dèficit de la branca general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Els recursos per a Educació i Cultura pugen un 9,59% i se situen en 74,5 milions, mentre que els ingressos també s’incrementen per als ministeris d’Interior (5,1%) i d’Economia i Finances (3,1%).

No obstant, el ministre va afirmar que “s’ha fet un treball de priorització” per rebaixar els 105 milions de dèficit que s’havia previst a les línies mestres dels comptes públics. López va sostenir que “s’ha ajustat les despeses en tots els àmbits”, des de les transferències de capital (-20,2%) fins a les inversions reals (-19%). El ministre també va indicar un ajustament de les despeses de funcionament, si bé els recursos destinats al personal augmenten un 4%. Així mateix, les despeses financeres pugen un 24% i les transferències corrents, un 13%. Pel que fa a la distribució per ministeris, els més afectats per la retallada són el d’Ordenament Territorial, amb una davallada de les despeses del 33,2%, i el de la Presidència (-11,57%).

Pel que fa als ingressos, que cauen un 2,6%, López va afirmar que fan “previsions realistes, a diferència del que feien els governs anteriors”, ja que “seria molt fàcil inflar les xifres”. El pressupost d’ingressos preveu les modificacions derivades de l’augment dels impostos especials, però no inclou cap partida derivada de la reforma tributària ja que de moment se’n desconeix els resultats. La partida d’impostos directes puja un 88,5% i se situa en 5,2 milions d’euros, mentre que la d’impostos indirectes baixa un 3,4% i és de 261 milions. Així mateix, les transferències corrents disminueixen un 67% respecte dels comptes d’aquest any.

Préstec internacional
Finalment, López va explicar que el Govern tancarà en breu una operació per demanar un crèdit internacional per valor de 150 milions, una xifra que està recollida en les partides de passius financers d’ingressos i de despeses. El ministre es va reservar els detalls de l’operació, però va avançar que s’està negociant amb entitats financeres foranes i que el préstec permetrà “reduir les pòlisses de crèdit” subscrites amb els bancs andorrans.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic